HPK yrittää karata Tapparalta

LIIGA / Ennakko
SM-liigan runkosarjassa sekä HPK että Tappara taistelevat samoista sijoituksista. Pitkään Pallokerhon edellä ollut Tappara on nyt pudonnut kahdeksannelle sijalle ja HPK:n voitto tietäisi lähes tavoittamatonta viiden pisteen karkumatkaa.

HPK:n peli on hiljakseen loksahdellut kuntoon, hankinnat siirtorajalla näyttävät onnistuneilta. Ennen perjantain Jokeri-tappiota Kerholla oli viiden voiton putki, jonka aikana pelilliset otteet parantuivat jatkuvasti. Viimein joukkue alkoi saada juonen päästä kiinni.

- Nyt olemme pelanneet riskittömämpää peliä ja joukkue on alkanut sisäistää uuden pelityylin. Meillä on hyvä joukkue koossa tällä hetkellä, HPK:n valmentaja Jukka Jalonen kertoi.

Myös toimivat ketjut ovat löytyneet, tai siltä viimeisten kuuden ottelun otoksen perusteella ainakin näyttäisi. HPK:n joukkueesta sivussa on ainoastaan solisluuvammasta vielä muutaman viikon toipuva Janne Laakkonen. Ketjujen toimimisessa suuri merkitys on kokeneiden pelaajien merkittävällä profiilinnostolla.

- Ketjut näyttäisivät pikkuhiljaa muotoutuvan kohdalleen. Esimerkiksi Lappalainen on tuonut nelosketjuun mukanaan puolustusvarmuutta. Vielä kun Laakkonen saataisiin mukaan, Jalonen kommentoi.

Laamasta Äijäksi

Erityisesti isommasta roolista on nauttinut kokenut Tony Virta, joka on noussut yht’äkkiä ryhmän selväksi johtajaksi. Virta on kerännyt tehopisteitä aivan eri tahtiin kuin alkukaudesta ja Jani Keinäsen tulo ykkösketjun keskushyökkääjäksi näyttää piristäneen sekä Virran että Janne Lahden peliä. Tällä hetkellä Virta on HPK:n joukkueen ”The Äijä”.

- Selkeästi Virran profiili on noussut. Vastuuta on saanut kyllä yhtä paljon kuin aiemminkin, mutta fyysinen kunto on parantunut selvästi. Etenkin ylivoimalla peli on kulkenut, kun Virralle on löytynyt parempia pelikavereita ympärille. Tämä oli kyllä tiedossa jo kauteen lähdettäessä, että Toke parantaa tahtiaan kauden edetessä, Jalonenkin myöntää.

Samalla myös esimerkiksi Tomas Kucharcik vaikuttaa aivan eri pelaajalta kuin aiemmin kauden aikana. Tuomarille mussuttamiset, turhautumiset ja väkinäinen peli ovat unohtuneet ja tilalla on tutun yritteliäs ja taitava tsekkisentteri.

HPK:n hyvän peliputken aikana myös maalivahti Joni Puurula on pelannut illasta toiseen varmasti ja korkealla tasolla. Hyvillä suorituksillaan nuorukainen on ansainnut myös valmennuksen täyden luottamuksen, vaikka joukkueeseen liittyi Pelicansin ykkösvahti Mikko Rämö.

- Puurulalla on selkeä ansaittu ykkösmaalivahdin paikka, missään nimessä maalivahtien kilpailutilanne ei ole 50-50. Rämöä on tarkoitus peluuttaa vielä runkosarjan aikana, toisaalta nyt tähdätään kuuden joukkoon. Rämön on voitava hypätä peliin missä vaiheessa tahansa, vaikka kesken pleijareiden, joten tuntumaa tarvitaan, HPK-luotsi Jalonen linjasi.

Kangertelee

Jos HPK:n peli on näyttänyt siltä, että ryhmä olisi lähdössä kunnon loppukiriin, niin Tappara puolestaan on takellellut ja menettänyt asemiaan sarjataulukossa. Tappiot ja voitot ovat vuorotelleet, eikä peli ole voitoissakaan ole ollut erityisen näyttävää.

Tapparan hyökkäyksestä uupuvat jalkavaivainen Stefan Öhman, värttinaluunsa murtanut Kimmo Koskenkorva ja polvivaivojaan poteva Aleksander Barkov. Kolmen tärkeän hyökkääjän puuttuminen ei voi olla näkymättä tamperelaisten pelissä. Tappara-valmentaja Mika Saarinen ei ilman loukkaantumisiakaan ole onnistunut löytämään toimivia ketjukokoonpanoja, tosin kuten HPK:n tapauksessa on huomattu, loksahtaminen voi tapahtua nopeastikin.

Janne Ojasen johtama ketju on ainoa samassa formussa pysynyt, ja nyt muutoksia tulee myös Arto Kukin ketjuun, kun Koskenkorva on sivussa peleistä. Loukkaantumiset ovat tietäneet Johannes Alaselle siirtoa hieman omituisemmalle keskushyökkääjän paikalle. Hieman positiivisiakin uutisia Tappara-leiristä on, sillä henkilökohtaisten syiden takia sivussa ollut Pasi Petriläinen palaa vierailijan pakistoon.

Erikoistilanteissa Tappara on ollut hyvin kaksijakoinen joukkue, sillä alivoimalla ryhmä on liigan paras, ylivoimalla puolestaan taistelemassa Pelicansin kanssa jumbosijasta. Vielä kun vastassa on Tapparan kanssa parhaan av-ryhmän tittelistä kamppaileva HPK, niin viivamiesten täydellinen puute saattaa tietää tehotonta miesylivoimaa illan ottelussa. Pallokerho on pelin parantuessa saanut myös ylivoimaansa astetta parempaan kuntoon, erityisesti Tony Virran hyvän vireen myötä.

HPK vienyt Tapparaa

Joukkueet ovat tällä kaudella mitelleet voimiaan keskinäisissä otteluissa jo viidesti, kertaakaan ei ole voittoa Tapparalle tarjottu. Hakametsässä HPK on niistänyt kaikki mahdolliset pisteet, kun taas Rinkelinmäellä manselaiset ovat pystyneet tarjoamaan hieman kovemman vastuksen - kahdesta pelistä toinen on päättynyt tasapeliin ja toisen Kerho voitti jatkoajalla.

Lauantai-illan ottelu on Tapparalle vasta toinen maajoukkuetauon jälkeen. Runkosarjan viimeinen jakso alkoi kotitappiolla JYP:iä vastaan, ja Mika Saariselta odotetaan uusia loitsuja, joilla Tappara-pelaajien hokkareihin saataisiin lisää vauhtia. HPK kävi hakemassa pisteet Oulusta tiistaina ja perjantaina vuorossa oli vierailu Helsingin Areenalle - josta tuloksena oli kirvelevä tappio, kuten aina. Edellispäivän tappio on varmasti sisuuttanut joukkuetta, ellei sitten häviön karvas kalkki laannuttanut esiin noussutta taisteluhenkeä.

Hieman kangerteleva Tappara, hyvässä nousukiidossa oleva HPK - tulosta ennakoitaessa kotijoukkue vaikuttaisi olevan niskan päällä, varsinkin ryhmien aiemmat keskinäiset kohtaamiset huomioiden.

» Lähetä palautetta toimitukselle