Suostuuko SaiPa häviämään?

LIIGA / Ennakko
Lappeenrannan ylpeys, korkealla atmosfäärissä tällä hetkellä seilaava sputnikki, SaiPa saapuu HPK:n vieraaksi torstai-iltana Rinkelinmäellä. Tiistaina ketsuppipullon korkin murtanut kotijoukkue yrittää aiheuttaa vierailleen ensimmäisen tappion tällä kaudella varsinaisella peliajalla.

JYP-voitto avasi peliä

Vielä ennen tiistain ottelua HPK:n kohdalla puhuttiin jopa kriisistä. Tosiasiassa joukkue oli vain pisteen tai pari realistisesta tavoitteesta jäljessä tuossa vaiheessa. Toki Kerhon otteet eivät olleet odotetulla tasolla, mutta paljon vastoinkäymisiäkin on kohdalle sattunut pelikieltojen ja loukkaantumisten muodossa.

Jyväskylän reissu sen sijaan saattaa kääntää HPK:n kurssin vahvasti nousujohteiseksi. Yhdeksän tehtyä maalia ja pisteiden jakaantuminen sellaisille pelaajille, joiden heräämistä on odoteltu, parantaa kotiryhmän asetelmia. Myös kolmos- ja nelosketjut olivat vahvasti mukana kaatamassa JYP:iä ja nyt näiltä toivotaankin enemmän tehoja myös jatkossa. HPK:n luotsi Jukka Jalonen vahvisti, että joukkueen itseluottamus nousi pykälän JYP-voiton ansiosta.

- Pääkoppahan se on, joka ratkaisee. Luottavatko pelaajat itseensä ja kaveriinsa? Sarjan alussa otimme maukkaan voiton Jokereista, mutta sen jälkeen tuli Santalan pelikielto ja peli sekosi muutenkin. Nyt mieliala joukkueessa on hyvä ja toivottavasti se tästä lähtee kertautumaan.

Sarjataulukossa HPK on vasta sijalla 11. Hämeenlinnalaisilla on kuitenkin peli tai kaksi vähemmän pelattuna kuin muilla joukkueilla ja silti matkaa kolmanteen sijaan on vain neljä pistettä, siis kaksi voittoa. Jalonenkin huomauttaa sarjataulukon valehtelevan näiltä osin. Keskellä sarjaa nähdyn kaltaista hieman heikompaa jaksoa ei olisi edes todennäköisesti noteerattu mitenkään, nyt jokainen häviö näkyy vielä heti taulukossa.

- Sarja on erittäin tasainen ja voittamalla pari-kolme rästipeliä olisimme paljon korkeammalla. Monilla on jo silti kakka housuissa. Todellisuudessa olemme lähes kolmannessa sijassa kiinni, vaikka taulukossa olemmekin kolmanneksi viimeisiä. Pisteitä ei varmasti tule samaan ennätystahtiin kuin viime kaudella, mutta olisihan se ihan eri asia, jos olisimme 20 pistettä jäljessä kuin tämä nykytilanne. Joukkue on kuitenkin uskonut itseensä koko ajan ja ansaitsee ison hatunnoston.

HPK:n nuori keskushyökkääjä Max Kenig on viimeisissä otteluissa esittänyt erittäin lupaavia otteita, juniorin pistepussikin on karttunut hyvällä tahdilla. Taskukokoinen pelintekijä tuo HPK:n ketjuihin uutta ilmettä, taitava sentteri ryminälaitureiden keskellä sopii kuin nyrkki silmään. Myös HPK:n päävalmentaja Jukka Jalonen on tyytyväinen nuorukaisen otteisiin liigajäillä.

- Max on pelannut koko ajan hyvin, harjoituspelit mukaan lukien. Max halusi ottaa pelipaikan ja on sen nyt myös saavuttanut. Kaveri jaksaa tehdä töitä erittäin hyvin, on hyvä kiekon kanssa eikä mene paniikkiin kiekollisena. Max tuo meille tuonne kolmos- ja nelosketjuihin päätä ja käsiä.

Vladimir Machulda, Tomas Duba – sputnikkien takuumiehet

Viime kaudella HPK ja SaiPa kohtasivat liigassa neljästi, jokaisella kerralla Kerho saalisti täyden pistepotin. Tuolloin lappeenrantalaiset uiskentelivat syvällä murheen alhossa, suorastaan Saimaan pohjalla. Nyt tilanne on kuitenkin hyvin erilainen, SaiPa porskuttaa kakkospaikalla eikä ole toistaiseksi hävinnyt kertaakaan varsinaisella peliajalla.

Suurimmat kiitokset SaiPan huimasta syysvireestä ansaitsevat loistavasti joukkuetta kannatelleet tsekkipelaajat, Vladimir Machulda sekä Tomas Duba. Machulda on tykittänyt maaleja pelottavalla tahdilla: viimeisissä viidessä ottelussa maaliverkko on soinut joka kerralla, ja tehot ovat yhteensä 8+4 noissa otteluissa. Duba puolestaan on napsinut varsinkin edellisissä kolmessa ottelussa koppeja kiitettävän varmasti, huippusuoritus IFK:ta vastaan toi SaiPalle kauden maukkaimman kotivoiton.

Machulda on vaarallinen, aina. Mikäli HPK ei kunniota idän ihmeiden hyökkäyspelin maestroa, niin on varmaa, että Rinkelinmäelle kerääntyvä yleisö tulee pettymään lopputulokseen. Muitakin ratkaisijoita SaiPan ryhmästä löytyy – muuten ei sijoitus toisena olisi selitettävissä - mutta ottamalla Mahculdan kiinni pääsee jo pitkälle. HPK:n valmennusjohto ei Jalosen mukaan kuitenkaan lähde asettamaan Vallulle päällystakkia.

- Kyllä me olemme Machuldan kiinniottamista miettineet tietyllä tavalla. Kyseessä on poikkeuksellisen hyvä pelimanne, mutta emme me kuitenkaan lähde mihinkään erikoisvartiointiin. Jos me saamme Machuldan kuriin, niin olemme vahvoilla voiton suhteen.

Jalonen odottaa ottelusta tiukkaa taistoa. Menneet ovat menneitä, eikä viime kauden 6/6-saldolla saa yhtään maalia eteen torstaina. SaiPa on osoittanut olevansa vahvasti otettavissa haastaja kenelle tahansa joukkueelle. HPK:n peli kuitenkin näytti aukeavan tiistaina, ja mikäli vastuunkantajia löytyy yhtä laajalta rintamalta kuin Jyväskylässä, niin bussi itärajalle saattaa joutua ensi kerran paluumatkalle ilman pisteen pistettä.

- Viime vuosi on viime vuosi, meidän joukkueemme on hyvin erilainen ja samoin on SaiPan. Sillä ei ole mitään merkitystä onko se SaiPa vai joku muu, mutta jos joukkue ei ole hävinnyt yhtään ottelua varsinaisella peliajalla, niin silloin vastassa on taatusti kova joukkue. SaiPa on tiukka ryhmä ja mielenkiintoinen vastus meille, Jalonen myönsi vastustajan vahvuuden.

» Lähetä palautetta toimitukselle