HPK jatkaa kahden pisteen metsästystään

LIIGA / Ennakko
Hämeenlinnan Pallokerho saa perjantain kierroksella vastaansa Rauman Lukon. Ailahtelevasti pelannut HPK on tarponut jo viisi yhden pisteen ottelua peräkkäin, kun taas raumalaiset ovat olleet yksi alkukauden valopilkuista.

Lukko on ottanut mittaa ritareista tällä kaudella kerran aiemmin. Silloin ottelu Äijänsuolla päättyi raumalaisjuhliin, sillä kotijoukkue otti puolustusvoiton Kerhosta lukemin 3-2. Lukko tasasi pisteet edellisessä pelissä Kärppien kanssa, joten odotettavissa on taas tasainen ja vähämaalinen ottelu.

Kuka hassuttelisi vastustajaa?

Kotijoukkue HPK pelasi tiistaina erittäin tuskaisen ottelun Lahden Pelicansia vastaan. Kaksi erää tahkottiin maaleitta, vaikka isännillä oli maalipaikkoja vaikka muille jakaa. Sokerina pohjalla, Pelikaanit voittivat ottelun jatkoajalla, vaikka Kerho ottelua hallitsikin. Se tarkoitti toista jatkoaikatappiota putkeen, sillä Espoon Blues oli vain kaksi päivää aiemmin syöttänyt hämeenlinnalaisille samaa myrkkyä.

Vaikeudet ritarileirissä kulminoituvatkin maalintekoon. Kultakuuppana jo tunnettu Eero Somervuori on täysin yksin maalinteossa. Kun Somervuori on paukuttanut alkukauden otteluissa yhdeksän maalia, on seuraavaksi eniten maaleja tehnyt pelaaja Tomas Kucharcik viidellä maalillaan. Vaikuksista maalinteossa kertoo myös se, että Kucharcikia ei yleensä maalipörssin kärkisijoilla näe. Jos hanat aiotaan saada auki Lukkoa vastaan, on kentälle pakko saada huolellisempi HPK. Tällä hetkellä viimeinen terävyys puuttuu täysin.

- Kyllähän maalinteossa on ollut ongelmia. Se on levännyt liikaa Eeron hartioilla ja kyllä me odotetaan, esim. Miettisen Antilta enemmän maaleja. Meidän peli on liikaa levännyt yhden kentän varassa, eikä vielä ainakaan ole muista kentistä löytynyt tarpeeksi leveyttä otteluiden ratkaisemiseen, HPK:n valmentaja Timo Lehkonen pohti hyökkäyspään ongelmia.

Myös puolustuksessa on ongelmia. Ehdottomana liiderinä toimiva Marko Tuulola pelaa ottelusta toiseen aivan järjettömiä minuutteja. Ykköspakkina Tuulola on joutunut erittäin kovan paikan eteen, vastuu on järisyttävän suuri. Ainoastaan Vladimir Sicak on tällä hetkellä puolustaja, joka Tuulolan lisäksi pelaa kovia minuutteja. Ei tarvitse varmaankaan ihmetellä, miksi HPK tarvitsee peräpäähänsä vastuunjakajaa. Vahvistus olisi tarpeen jo siksi, että Tuulolan loukkaantumisriski kasvaa pelistä toiseen. Eipä tuo maajoukkuetaukokaan helpotusta, sillä mies valittiin maajoukkueeseen tilkitsemään takalinjoja.

- Minä yleensä kellotan nuo Tuulolan peliajat ja yleensä ne pyörii siellä 20-24 minuutin paikkeilla. Tuulolan pelityyli ei kuitenkaan ole kauhean kuluttava, joten hän pystyy vastuunsa kantamaan. Hän haluaa pelata mahdollisimman paljon ja hän myös peliaikaa tarvitsee syttyäkseen, Lehkonen selitti kovia minuuttimääriä.

- Monet eivät ole huomanneet, että Sicak pelaa per ottelu aivan samat minuutit. Jos jompi kumpi loukkaantuisi, olisimme varmasti lirissä, Lehkonen jatkoi.

Positiivisena elementtinä ritareiden pelistä voisi mainita tekopaikkojen määrän. Tilanteita pystytään kuitenkin luomaan - tosin ilman tulosta. Eikä maalivahtipelissäkään moitittavaa ole. Joni Puurula on pelannut jo monta kelpo ottelua peräkkäin ja Pelicans-ottelukin oli mieheltä loistoesitys. Ottelutahti liigassa on kuitenkin niin kova, että hyvän vireen säilymiseksi myös Hannu Toivosen tulisi saada stuntin hommia silloin tällöin.

Puolustuksen Lukko

Kauden aiemmassa kohtaamisessa Lukko puolusti erittäin kurinalaisesti ja lähetti vierailijana toimineen Kerhon tyhjin käsin kotimatkalle. Puolustus on taas avainkysymys illan ottelua silmällä pitäen. Tarkalla keskialueen pelillä ja tiiviillä oman pään pelillä raumalaiset tulevat olemaan vahvoilla Ritarihallissa, varsinkin jos isäntien maalinteko on edelleen yhtä tuskaista, kun se oli Pelicansia vastaan. Se on nähty tällä kaudella, että puolustamalla on mahdollista Hämeenlinnassa voittaa.

- Uskon, että Lukko yrittää pelata mahdollisimman pitkään 0-0:aa ja pitää keskialueen tukossa. Heillä on inhottava pelityyli, koska he rakentavat viiden miehen puolustusmuurin keskialueelle ja siitä on vaikea päästä läpi. Aika moni joukkue on pelannut meitä vastaan sillä lailla ja se selittää osittain sen, miksi meidän ykkösnyrkki ei ole tehoilla mässäillyt. Huomisessa ottelussa se itseluottamus on varmasti haettava ylivoimilta, joten on tärkeää, että se toimii, Lehkonen pohti veljensä Ismon kuvioita.

Vierailijoiden hyökkäyspeli on ollut pienoinen yllätys, vaikka se ei sitä ole varmasti ollut kotiyleisölle. Jason Cipolla, Jason Ulmer ja Quinn Hancock ovat kaikki olleet palkkansa veroisia vahvistuksia hoitamalla leiviskänsä kunnialla. Pasi Saarela on jälleen lunastanut odotukset ja vastuun hyökkäyspäässä kantaen kultaista kypärää. Myös ikitaistelija Matti Kaipaisen pelaaminen on ollut uomissaan koko kauden ajan, eikä miehen tehot häpeä tippaakaan Saarelan rinnalla.

Petri Vehanen saattaa kuitenkin olla se pelaaja, jota raumalaiset saavat suurimmaksi osaksi hyvästä alkukaudesta kiittää. 25-vuotias oman kylän maalivahti on jatkanut tällä kaudella siitä, mihin viime kaudella jäi. Kehityskäyrä puuskuttaa vääjäämättä eteenpäin otteiden parantuessa peli peliltä. Petri Vehanen onkin ollut tällä kaudella viimeinen lukko raumalaisten pelissä.

Puolustus- ja maalivahtipelaamisen osuessa uomiinsa, raumalaiset saattavat lisätä hämeenlinnalaisten ahdinkoa. Se on ainakin varmaa, että Vehasen ja puolustuksen onnistuminen avaa ovet kahteen pisteeseen.

- Kyllä me haluamme pelata Lukkoa vastaan parempaa jääkiekkoa ja velipoika on lyötävä. Se on ilman muuta selvää, että ottelu on meille tärkeä, Lehkonen lopetti.

» Lähetä palautetta toimitukselle