Kiistakumppanien kiivas kamppailu

LIIGA / Ennakko
HPK ja Jokerit ovat viime vuosina pelanneet erittäin jännittäviä keskinäisiä otteluita, joissa on riittänyt mielenkiintoisia tapahtumia ja juonenkäänteitä roppakaupalla. Lisää samaa herkkua on katsojille luvassa lauantaina, kun Rinkelinmäellä HPK kohtaa Jortikan Jokerit.

Kerhon ja Jokereiden peleistä ei ole puuttunut jännitteitä ja niitä on entisestään lisännyt se, että joukkueet ovat kohdanneet toisensa kolmasti neljän viimeisen kauden pudotuspeleissä. Kahteen otteeseen Jokerit jätti HPK:n pronssiotteluun ja viime keväänä Pallokerho peittosi juuri helsinkiläisseuran taistossa himmeimmistä mitaleista.

Osaltaan viihdearvoa on nostanut se, että otteluista on yleensä muodostunut hyvin tasaisia kamppailuita, joissa voitosta on taisteltu aivan viime hetkille asti. Kotietu on molemmilla joukkueilla ollut erittäin vahva, sillä HPK:lta uupuu yhä voitto Hartwall Areenalta, kun taas puolestaan Jokerit ei ole erityisesti Hämeenlinnassa juhlinut – ainakaan runkosarjassa. Viime kauden kaikki kolme Rinkelinmäellä pelattua ottelua päättyivät kotiryhmän voittoihin.

Lentävä lähtö

HPK:lla on allaan kolme ottelua tämän kauden sarjassa, kaksi murskavoittoa ja eilinen tappio Bluesille. Häviöstä huolimatta Kerhon peli oli perjantaina jopa parempaa kuin edellisenä viikonloppuna. Peli on näyttänyt varsin valmiilta, varsinkin kun otetaan huomioon harjoituskauden vaikeat hetket. Pelaajia oli harjoituspeleissä sivussa tukuittain ja tulokset olivat vahvasti mollivoittoisia. Jälleen kerran on kuitenkin saatu todisteita sille, että sarja alkaa tosiaan vasta ensimmäisestä liigaottelusta eikä sitä edeltävillä tapahtumilla ole merkitystä.

Ennen sarjan alkua joukkueilla on mahdollisuus ajaa sisään pelitapaa ja kokeilla monia uusia asioita. Liigassa kokeiluihin ei enää ole varaa, varsinkaan jos sarjan alku lähtee heikosti käyntiin. Usein harjoitusotteluiden osalta tuijotetaan liikaa tuloksiin eikä mietitä sitä, minkä vuoksi kyseisiä otteluita pelataan. Paniikki kannattajien keskuudessa on valmis kolmen tappiollisen harjoitusottelun jälkeen, vaikka valmentaja olisi saldoon tyytyväinen saatuaan tarvittavaa informaatiota joukkueestaan.

- Harjoitusotteluiden ja sarjapelien ero on todella suuri. Niissä ei pelattu pisteistä, voitto ei ollut ensiarvoinen seikka. Haettiin muita asioita eikä yritetty voittoa niiden kustannuksella, vaikka yksittäisen ottelun sisällä pyrittiin tietysti pelaamaan mahdollisimman hyvin. Esimerkiksi sarjassa pelataan kuudella puolustajalla, treenipeleissä kahdeksalla - se ero virheiden määrässä on iso, korostaa myös HPK-valmentaja Jukka Jalonen.

- Harjoituspeleissä kaikki pelaavat ylivoimaa ja alivoimaa, roolit ovat tietyllä tapaa kaikilla samat. Sarjassa osa saa enemmän vastuuta, osa vähemmän. Jotkut pelaavat ylivoimaa, toiset vain alivoimaa, Jalonen jatkaa.

Ylivoimainen alku

HPK:n ylivoimapelin toimivuutta käsiteltiin allekirjoittaneen toimesta jo Ässät-pelin raportin yhteydessä. Pieni kertaus ei kuitenkaan ole pahitteeksi, niin huimaa on Kerhon pyöritys ollut. Viime kauden kiekonhaudonta ja takatolpalle varman paikan pelaaminen ovat historiaa, kun maalintekoon pyritään maskinrakentamisella ja ohjureilla.

- Ylivoima oli aivan poikkeuksellista noissa kahdessa ottelussa eikä varmasti jatku sellaisena. Selvästi pyrkimyksenä on ollut ampua paljon enemmän eikä hieroa liian hienoja kuvioita. Taitavia pelaajia tähänkin tietysti tarvitaan ja niitä onneksi meiltä näyttäisi löytyvän. Pelataan kiekkoa lähelle maalia, rakennetaan maskia. Noissa maaleissa moni oli sellaisia, että veskari ei nähnyt mitään - silloin sen laukauksen ei tarvitse olla kova. Tässä tarvitaan nöyryyttä, kun sinne mennään maskiin ja maalin eteen hakattavaksi, kaukaloruusuille ei ole käyttöä, Jalonen kertoi oman näkemyksensä joukkueensa erikoistilannepelaamisesta.

Jokereiden peli vielä hakusessa

Helsinkiläisvierailla on allaan kolmesta sarjaottelusta yksi tasapeli, yksi jatkoaikatappio sekä torstainen voitto Kärpistä. Lisäksi tiistaina Jokereiden kotihallissa nähtiin todellinen kiekkonäytös, kun Toronto Maple Leafs kävi näyttämässä suomalaisille pelaamisen mallia. Jokereiden otteet ovat ailahdelleet jonkin verran ja yhtään erittäin hyvää peliä Jortikan suojateilta ei toistaiseksi ole nähty.

Jokereiden pelaajisto koki kesän aikana melko suuria muutoksia, mutta vielä suurempi muutos nähtiin penkin takana. Ultrapuolustavalla pelisysteemillä joukkuetta peluuttanut Raimo Summanen vaihtui Hannu Jortikkaan, joka haluaa ryhmänsä pelaavan paljon aktiivisemmin. Aivan hetkessä tuollaista koko pelifilosofian täyskäännöstä ei saa ajettua läpi, joten Jokereilta voidaan odottaa poukkoilevia tuloksia sarjan alussa.

Nuorelle joukkueelle olisi itseluottamuksen kannalta tärkeää, että alussa saataisiin vähintäänkin kohtalaisia tuloksia, jotta myös työrauha säilyisi. Noihin tuloksiin vaaditaan isompiin rooleihin nostetuilta nuorukaisilta näyttöjä taidoistaan sekä joukkueen kokeneemmalta kaartilta vastuunkantoa. Toistaiseksi Jokereiden parhaimmistoa ovat olleet Petri Pakaslahden ketju, jossa maalitykki Marko Jantunen on ollut joukkueen tukipilari ja toisella laidalla Tomek Valtonen yrittää profiilinnostoa.

- Jokereilla vaikuttaisi olevan selvästi nuorempi ja kokemattomampi joukkue, ei sellainen tähtisikermä. Siellä saattaa viisikkopelaaminen olla vielä hieman hukassa, ja siihen meidän pitää iskeä. Kovin paljon en ole Jokereita seurannut, mutta näyttäisi siltä, että tämän kauden joukkue pyrkii pelaavampaan pelityyliin, suostui Jukka Jalonen kommentoimaan lauantaista vastustajaansa.

» Lähetä palautetta toimitukselle