Raateleeko Ilves Hämeenlinnan ritarit?

LIIGA / Ennakko
Lauantain liigakierroksella Hämeenlinnan Pallokerho saa vastaansa viime aikoina peliään parantaneen Ilveksen. Saadaanko liigakierrokselle todellinen yllätys? Lopettaako Ilves HPK:n voittoputken?

Kerholla menee lujaa. Viimeisestä 25 ottelusta se on hävinnyt vain yhden ottelun ja samalla hämeenlinnalaiset ovat päässeet maistamaan harvinaista herkkua: sarjajohtoa.
Tampereen Ilves on alkukauden kangertelun jälkeen saanut hetkittäin paremmin pelin juonesta kiinni ja viimeisestä viidestä pelistä Tampereelle on pudonnut neljä pistettä. Myös joukkueen profiilipelaajat ovat vihdoin syttyneet.

Kerholla miehiä viiteen kenttään

HPK:n toimitusjohtaja Risto Korpela sanoi viime viikolla, että hämeenlinnalaiset tähtäävät tosissaan kevään kirkkaimpiin mitaleihin. Tästä osoituksena Kerho hankki siirtoajan viime hetkillä hyökkäyspäähän laitahyökkääjä Jaroslav Balastikin, joka suuntaa Hämeenlinnaan Zlinin Extra-liigajoukkueesta. Maajoukkueessakin esiintyneen Balastikin tulo luulisi ainakin olevan hyvä asia, mutta miten käy joukkuehengen, kun koko kauden olleet ketjut, tai ainakin kahta niistä, muutetaan. Tulokset saattavat näkyä jo tänään Ilvestä vastaan.

Koko kauden ajan Hämeenlinnassa ollaan vahvasti hypetetty ykkös- ja kakkosketjujen huikeaa peliä. Viime otteluissa päätään ovat nostaneet myös kolmos- ja nelosketjujen miehet, joista parhaana esimerkkinä Jyrki Louhi, joka hyydytti Pelicansin koneen Lahdessa tekemällä kaksi maalia ja syöttämällä yhden. Louhen saldo viiden viimeisen pelin jälkeen komeat 3+1. Myös Tero Lehterä on alkanut osoittaa heräämisen merkkejä, mitä pidemmälle kausi on edennyt.

HPK:n maalivahtitilanne on hyvin mielenkiintoinen - edelleen. Molemmat, Puurula ja Toivonen, ovat pelanneet erinomaisesti viime otteluissa, mutta pidemmän korren ainakin tilastojen perusteella on vetänyt huippuvireeseen äitynyt Puurula. Viimeisissä kolmessa ottelussa hän on päästänyt taakseen vain yhden maalin ja pelannut kaksi nollapeliä.

Jos HPK pystyy vyöryttämään peliään kolmen ketjun voimin, on Ilves kovilla. Ritareiden kannalta on myös tärkeää saada kuriin viime aikoina hienosti pelanneet nuoret miehet - Ville Snellman ja Jesse Niinimäki.

Ilves pelaa kunniasta

Sarjajumboksi jämähtänyt Ilves pelaa loppukauden ajan vain kunniasta. Siirtoruletti on vienyt pakasta vain yhden miehen, Antti Bruunin, joka suuntasi loppukaudeksi SaiPaan. Martti Järventie ja Vesa Viitakoski ovat myös niitä pelaajia, joista riittää kiinnostusta muissa liigaseuroissa eikä ole varmaa, että pelaajaliikenne Tampereen ja muun Suomen välillä olisi loppukaudeksi ohi.

Ilves on murissut viime otteluissa ja sen ratkaisupelaajiksi ovat nousseet vihdoin ja viimein täksi kaudeksi suunnitellut profiilipelaajat. Ville Snellman on viime otteluiden pistekunkku Ilveksen joukkueessa ja viidessä pelissä pisteitä on ropissut seitsemän, mikä on enemmän kuin HPK:n viiden pelin pistekunkku Eero Somervuorella (3+3). Snellmanin jälkeen tasaisena joukkona peliään ovat parantaneet Raimo Helminen, Martti Järventie, Jukka-Pekka Laamanen sekä Jesse Niinimäki.

Ilveksen heikkous näkyykin juuri pistetilastoissa. Hyökkäyspään tehot kerääntyvät liian suppealle joukolle, eikä muut kentälliset pysty hyökkäyspäässä samanlaisiin ratkaisuihin. Jotain Ilveksen maalinteko-ongelmista kertonee sekin, että kaksi viidestä pistetilaston kärkimiehestä on puolustajia. Esimerkiksi Vesa Viitakosken, Timo Peltomaan ja Marko Luomalan tulee ottaa loppukaudella suurempi rooli kentällä ja hoitaa oma tonttinsa.

Sarjakärki vastaan sarjajumbo on aina vaikea ottelu sarjakärjelle. Lepsu asenne Ilvestä vastaan kostautuu ihan varmasti ja lopputuloksen kannalta on äärimmäisen tärkeää, kuinka hyvin Jukka Jalonen saa omansa psyykattua otteluun. Jos HPK ajelee kotihallissaan parkkivalot päällä, Ilves Snellmanin johdolla katkaisee hämeenlinnalaisten pitkän voitto-otteluiden sarjan.

» Lähetä palautetta toimitukselle