Hämeenlinnassa jännitetään Raution ja Viitaluoman saapumista otteluun

LIIGA / Ennakko
Kääntääkö joukkueensa pelillisen ahdingon Kai Rautio?
Kuva © Pekka Rautiainen - www.illcommunications.fi
HPK:n ja Ilveksen perjantaisessa kohtaamisessa jännitetään eniten kokoonpanoa ja otteluun ilmestyvää kotijoukkuetta. Pelillisiä seikkoja suuremmalle huomiolle ovat nousseet Kai Raution ja Ville Viitaluoman erimielisyydet.

Hämeenlinnassa kohtaavat perjantaina eri suuntiin matkalla olevat joukkueet. Tasaisesti kärjessä jurnuttava Ilves on napsinut voittoja illasta toiseen. Kotijoukkue HPK on puolestaan neljän ottelun tappioputkessa.

Vastakkain ovat kuumat maalivahdit ja tiukat puolustukset. Pelilliset seikat ovat kuitenkin ottelun ennakkoasetelmissa sivuosassa. Eniten ottelun suhteen odotetaan sitä, nähdäänkö kentällä Ville Viitaluoma ja kaukalon laidalla kotijoukkueen päävalmentaja Kai Rautio.

Kuka lähtee, vai lähteekö kukaan?

Päävalmentajan kanssa ristiriitoihin joutunut Viitaluoma luopui aiemmin viikolla kapteeniudestaan itse. Taustalla ovat ainakin Juho Mielosen joukkueesta poistamiseen johtaneet tapahtumat. Tilanne on kärjistynyt. Ässiä vastaan koetun tappion jälkeen jouduttiin joukkueessa pitämään Jatkoajan saamien tietojen mukaan kriisipalaveria pitkälle aamuun asti.

Kumpikaan pääosassa olevista osapuolista ei aluksi suostunut kommentoimaan kapteeniasiaa. Keskiviikkona luopumisasian tultua julkisuuteen Rautio kuitenkin kiisti ottaneensa itse kapteeninnatsoja pois.

Torstain lehdistötilaisuudessa Rautiota ei paikalla nähty. Mukana oli maalivahtivalmentaja Kari Lehtonen, joka ei suostunut "joukkueen sisäistä asiaa" kommentoimaan seuran julkaisemaa tiedotetta kummemmin.

Kovimpien näkemysten mukaan tilanne selviää vain sillä, että jompi kumpi osapuolista poistuu joukkueesta. Kyseistä tilannetta puolestaan hankaloittaa se, että Raution potkut tietäisivät kahden vuoden sopimuksen maksua hänelle. Tiukan budjetin joukkueessa tämä asettaa siis kovat paineet seurajohdon suuntaan, eikä yhtään kiveä sovun saamiseksi voi jättää kääntämättä.

Viitaluoman siirtyminen toiseen joukkueeseen ei aiheuttaisi palkkakustannuksia, mutta imagolle sekä sitä kautta taloudelle tappio olisi valtava. Lisäksi mukana saattaisi poistua muutama entisen kapteeninsa kanssa samaa mieltä oleva pelaaja.

Ilves iskussa

Pelillisellä puolella loistaa vierasjoukkue Ilves. Maalivahtikaksikko Ville Kolppanen - Juha Järvenpää on pelannut liigan kärkitasolla ja puolustus on onnistunut tiiviisti. Yksilövirheet ovat olleet pieniä säröjä kokonaisuudessa.

Pakistosta Jarkko Näppilällä on kuusi tehopistettä viimeisestä kuudesta pelistä. Simon Gysbers on kokonaisuutena pelannut erittäin hyvin, vaikkei peli täysin virheetöntä ole ollutkaan. Gysbers uurastaa isoja minuutteja.

Hyökkääjistä Michael Keräsen ja Daniel Corson rinnalle on noussut erityisesti koko ajan parantava Sami Sandell. Joukkuetta kehui torstain ennakkotilaisuudessa myös HPK:n maalivahti Frans Tuohimaa.

- Kovalla itseluottamuksella pelaavat. Sieltä voi tulla ihan minkälaisia ratkaisuja vain.

Ilveksen vahvuudet ovat pitkissä hyökkäyksissä ja vastustajan puolustusta uuvuttavassa pyörityksessä. Tämä on nähty aiemmin myös HPK:n aseena, mutta tällä hetkellä Kerhon maalinteko tökkii.

Ei vielä Siwan kassalle

Tuohimaa ei ole toistaiseksi lannistunut joukkueensa maalinteon takkuamisesta. Maalivahti muistuttaa, että kaikissa hänen edustamissaan joukkueissa on törmätty pelillisesti vastaaviin jumituksiin. Tuohimaan mielestä sama nähdään tällä kaudella myös muilta joukkueilta.

- Väitän, että jokaisella joukkueella on tässä sarjassa se viikko-kaksi, kun maaliteko takkuaa. Voi tulla se neljän pelin pätkä jossa ei tehdä kuin yksi maali, ja sitten tulee pätkä, jossa jokaisessa tehdään viisi maalia.

Kari Lehtonen kertoo joukkueen käyneen läpi maalinteon kankeutta.

- Juttelin tuossa joukkueen kanssa maalinteosta ja olen viime kaudella tehnyt siihen "tippilistan". Rohkeutta tarvitaan hyökkäyspeliin. Kun sä pääset ykkössektoriin, niin ammu rohkeasti. Suorat hyökkäykset ovat aina parempi kuin se, että päädytään kulmaan pelaamaan.

Kokenut valmentaja haluaa, että HPK pitää pelin yksinkertaisena siniviivan ylityksen jälkeen. Maalille heitettyjä kiekkoja on vaikea kontrolloida maalivahdin toimesta.

- Tietenkin myös paluukiekkojen seuraaminen. Viivalta on pystyttävä heittämään kiekkoa siten, että sen saa maalille. Hyökkäyspeli alkaa siitä, että pakki saa sen kiekon siniviivalta maalille.

Turhautunut valmentaja ei vielä ole.

- Tässä on kuitenkin 50 peliä jäljellä. Jos tässä vaiheessa turhauttaisi, niin menisin Siwan kassalle, jos pääsisin, heitti Lehtonen.

HPK:n tilanne loukkaantumisten suhteen on hyvä. Kentälle kaivataan varmuudella vain ikitaistelija Tuomas Vänttistä.

Toimituksen huomio: Artikkelin kohta "Viitaluoman poistuminen" tarkennettu muotoon "Viitaluoman siirtyminen toiseen joukkueeseen".

Seuraa Heitä

Ville Viitaluoma #39 |

Keskushyökkääjä

Pelaako kapteeninnatsansa luovuttanut Viitaluoma vielä HPK:ssa? Kääntyykö pelillinen kurssi voitolliseksi?

Juha Kiilholma #37 |

Keskushyökkääjä

Säät vaihtuvat, Kiilholma pysyy. Luotettavuuden symboli voittaa kaksinkamppailuja vaihdosta toiseen, mutta on myös vastustajaansa ärsyttävä pelaaja. Onnistunut tällä kaudella myös maalinteossa mukavasti. Kerhon parhaiten pelannut sentteri.

Juuso Rajala #8 |

Keskushyökkääjä

Tarjoilee pelistä toiseen ketjukavereilleen aivan mahtavia maalipaikkoja, mutta välillä liika kikkailu kostautuu jopa alimpana miehenä. Peri-ilvesläinen pelimies.

Sami Sandell #42 | HC Davos

Laitahyökkääjä

On parantanut peliään koko ajan. Neljä pistettä viimeisissä neljässä ottelussa. Saanee paikkoja myös HPK:ta vastaan.

Viimeisimmät ottelut, TOP5

HPK M S P
1.Craig Schira 1 1 2
2.Jesse Saarinen 1 1 2
3.Ville Viitaluoma 0 2 2
4.Juha Kiilholma 2 0 2
5.Borna Rendulic 0 1 1
Ilves M S P
1.Michael Keränen 3 1 4
2.Sami Sandell 1 3 4
3.Simon Gysbers 1 3 4
4.Jarkko Näppilä 1 3 4
5.Kai Kantola 1 2 3

» Lähetä palautetta toimitukselle