HPK ja HIFK tappelevat arvokkaista pisteistä

LIIGA / Ennakko
Hämeenlinnassa ottavat yhteen HPK ja HIFK.
Kuva © Pekka Rautiainen - www.illcommunications.fi
Hämeenlinnassa ottelevat tiistaina HPK ja HIFK. Kamppailu on joukkueille tärkeä, sillä sikermät tappelevat samoista sarjataulukon sijoituksista, etunenässä suorasta pudotuspelipaikasta.

Tiistain ottelusta voi ennustaa tasaista. Joukkueet sijaitsevat SM-liigan sarjataulukossa peräkkäisillä sijoilla. HPK on listan seitsemäs ja IFK kahdeksas. Piste-eroa seuroilla ei ole kuin kaksi pistettä. Sijoitukset muutenkin tasaväkisessä sarjataulukossa vaihtuvat herkästi.

Jo yksittäisellä voitolla niin Kerho kuin IFK voivat kivuta runkosarjassa kuuden parhaan joukkoon. Pisteiden saalistaminen onkin arvokasta kummallekin joukkueelle. Siksi tiistainkin kamppailusta saattaa tulla tasaväkinen.

Tiukan pelin puolesta puhuu myös se nippelitieto, että Pallokerhon kuluvan kauden 48 taistosta puolet eli 24 ottelua on päättynyt joko HPK:n tai sen vastustajan eduksi yhden maalin erolla. Näistä koitoksista 19 on venynyt vähintään jatkoajalle, osa mittelöistä myös voittomaalikilpailuun. HPK onkin eniten jatkoaikoja tällä kaudella vääntänyt SM-liigaseura.

HPK on ollut vahva kaksinkamppailupelaamisessa

Yksi iso syy oranssipaitaisten ainakin tuloksellisesti tiukkoihin peleihin on siinä, että Pallokerho ei edes voittoisissa otteluissaan maaleilla juhli. Hämeenlinnalaiset panostavat puolustuspelaamiseensa ja fyysisyyteen. Voittaessaan pelinsä HPK vie ne usein pienillä maalieroilla.

Fyysisyys ja kaksinkamppailupelaaminen saattaa näytellä isoa roolia tiistainkin väännössä. Varsinkin kotijoukkue voi panostaa jälleen vahvaan kontaktipelaamiseen. HPK saa kuitenkin vastaansa mainioon lentoon yltäneen HIFK:n. Helsinkiläisten tuore päävalmentaja Raimo Summanen on onnistunut sytyttämään suojattinsa pelaamaan. IFK saapuu Hämeenlinnaan allaan kaksi peräkkäistä voittoa.

Yksi Kerhon konsti pysäyttää vastustajansa voisi olla fyysisyyteen satsaaminen. Pallokerho saattaa koittaa pistää helsinkiläiset vahvan kaksinkamppailupelaamisensa turvin ahtaalle, esimerkiksi häiritsemällä HIFK:n pelinrakentelua olemalla tiukasti helsinkiläispelaajien iholla kiinni.


Onko HPK:n kapteeni ja SM-liigan pistepörssin nelonen Ville Viitaluoma kaukalon parhaimmistoa HIFK-pelissä?

HIFK on löytänyt luottamuksen tekemiseensä

Isäntäjoukkue HPK:n hyökkäyskalustossa korostuu myös fyysisyys. Hyökkäyksessä ratkaisuihin kykenevät pelurit ovat toistaiseksi olleet vähissä, mutta patteristosta löytyy monta vahvaa vääntäjää, jotka ovat tällä kaudella hoitaneet omat roolinsa moitteettomasti. Tällaisia HPK-hyökkääjiä ovat muun muassa Antti Aarnio, Tuomas Vänttinen ja Juha Kiilholma.

Tiistaina Rinkelinmäen kaukalossa nähtäneen myös vauhtia. HIFK pisti viime viikon maanantaina valmennuskalustonsa uusiksi. Seura erotti silloisen päävalmentajansa Pasi Sormusen ja valmentajansa Antti Pennasen ja tilalle astelivat Raimo Summanen ja Joonas Tanska.

Summasen johdolla alkukauden tuskaillut HIFK on saamassa kurssiaan nousuun. Helsinkiläspoppoo on päihittänyt vastustajansa kahdessa peräkkäisessä pelissään ja löytänyt uskoa omaan tekemiseensä. Itseluottamus on noussut, virheet ovat vähentyneet ja joukkueen pelaaminen on suoraviivaistunut.

HIFK avaa hyökkäyksiään nopeasti ja jouhevasti. Tämä saattaa puhua sen puolesta, että myös Rinkelinmäellä nähdään hyvin liikkuva helsinkiläissikermä. Sulavaa luistelua nähtäneen myös oranssiin pukeutuneilta kiekkoilijoilta. HPK esimerkiksi pyrkii usein puolustamaan siten, että koittaa saada kiekon nopeasti pois omalta kenttäalueeltaan. Liikkuminen korostuu hämeenlinnalaisten puolustuspelaamisessa.

"Tärkeää on se, mitä pystymme huomenna tekemään"

Tiistain peliä mietiskeli myös HPK:n valmentaja Kari Lehtonen maanantaina pidetyssä pressitilaisuudessa. Valmentaja kertoi melko perinteisiä avainkysymyksiä tiistain otteluun.

– Tärkeää on se, mitä pystymme huomenna tekemään. Miten valmistaudumme peliin ja kuinka peli lähtee kulkemaan meiltä. Uskon, että ne ovat avainkysymyksiä huomiselle.

- Vanha fraasi, haalarinapit kiinni ja töihin, Lehtonen pohti.

Lehtonen lisäksi huomautti siitä mahdollisuudesta, että HIFK:n päävalmentajan vaihdos voi kääntyä myös hämeenlinnalaisten eduksi. IFK:n uusi päävalmentaja Raimo Summanen on tuonut joukkueeseensa uudet pelisysteemit ja niiden oppiminen voi aiheuttaa helsinkiläisseuralle vielä kitkaa.

HIFK-pelaajat eivät välttämättä muista noudattaa valmennuksensa tuoreita ohjeita, josta voi aiheutua hyötyä Kerholle. 

– Varmaan valmentajan vaihdon myötä tulee muutosta johonkin suuntaan, mutta onko se sitten positiiviseen vai ei. Kyllä se mielestäni pitkälle riippuu materiaalistakin. Jos siellä on ensin jauhettu pelitavallisia juttuja näin ja sitten vaihtuu valmentaja ja tehdään noin, niin kuinka nopeasti se siirtyy sinne jäälle, HPK-valmentaja Lehtonen analysoi.

– Hups keikkaa, meneekin siihen vanhaan, kun olisi pitänyt mennä uudella. Voi olla, että virheitä löytyy. Siinäkin meillä iskun paikka. Kyllä tuossa on nähty monia variaatioita, kun valmentajaa on vaihdettu. Miten siinä on käynyt, hyvin tai huonosti vai hyvin huonosti.

Seuraa Heitä

Juha Kiilholma #37 |

Keskushyökkääjä

Kerhon kakkosketjua johtava Juha Kiilholma on mainiossa pelivireessä. Vääntää ja uurastaa töitä illasta toiseen kentällä ja on myös kahdessa edellisessä pelissä merkkauttanut pistesaldon 2+1. On suositeltavaa seurata, mitä Kiilholma saa HIFK-pelissä aikaiseksi.

Markus Granlund #60 | Lugano

Keskushyökkääjä

HIFK:n ykkössentteri Markus Granlund on kipuamassa sille tasolle, jota helsinkiläiset varmasti kaipaavat yhdeltä joukkueen avainroolissa tahkoavalta pelaajalta. Tuleeko HPK-kamppailusta Granlundille jo 8. peräkkäinen koitos, jossa hyökkääjälle merkataan tehopisteitä?

Viimeisimmät ottelut, TOP5

HPK M S P
1.Ville Viitaluoma 3 2 5
2.Juha Kiilholma 3 1 4
3.Johan Larsson 0 4 4
4.Aleksi Laakso 1 2 3
5.Tuomas Santavuori 0 2 2
HIFK M S P
1.Ville Peltonen 3 3 6
2.Mika Hannula 3 3 6
3.Markus Granlund 2 3 5
4.Joakim Eriksson 1 3 4
5.Arttu Luttinen 1 2 3

» Lähetä palautetta toimitukselle