Erivireisten kohtaaminen

LIIGA / Ennakko
Torstaina Helsingissä nähdään kaksi eri merkeissä pelinsä kanssa taistellutta joukkuetta, kun HIFK saa vieraita Raumalta. Jos HIFK:n peli on parantunut syksyn mittaan selvästi, on Lukon peli yhä alkukaudelta tuttua arpomista ja jahkailua. Illan ratkaisu piileekin siinä, kumpi on saanut tauon jälkeen pelinsä paremmin ja nopeammin raiteilleen.

Kuntokäyrät

HIFK tuli tauolta ryminällä ja nappasi vajaalukuisella miehistöllä tärkeän 3-0-voiton tiistain Pelicans-kamppailusta. Vaikka joukkue oli läpi ottelun alakynnessä, onnistui helsinkiläisryhmä kääntämään päätöserän vahvalla pelillä tauon jälkeisen ottelun edukseen. Petri Matikainen myönsikin voiton olleen tärkeä erityisesti joukkueen nuorisokaartin itseluottamukselle.

– Totta kai se oli tärkeää. Itseluottamusta ei kuitenkaan vain puhumalla sisälle saa. Se täytyy saada kokemalla sinne. Siinä mielessä oli hyvä voitto. Tärkein avain tässä kuitenkin on se, ettei voida jäädä kellumaan yhteen voittoon, vaan pitää pystyä seuraavaan peliin kehittämään sitä pelaamista.

– Tauon jälkeen peli on vähän puuromaista joka puolella. Varsinkin pelien ensimmäinen puolisko on aikamoista hakuammuntaa. Siitä pitää pystyä ottamaan kuitenkin kiinni, Matikainen summasi vaikeata alkua.


HIFK hallitsi joukkueiden edellistä kohtaamista Helsingissä.
Jussi Kivimäki

Mikäli HIFK:n paluu tauolta alkoi tehokkaasti, samaa ei voi sanoa raumalaisryhmän esityksestä. Kahden maalin johto Jokereita vastaan kuihtui päätöserässä käsiin, kun Jokerit haki jo toistamiseen täyden pistepotin Raumalta. Tauon jälkeen pelissä ei vielä näkynyt suuria viitteitä paremmasta, ja paljon saa raumalaisryhmä parantaa peliään, mikäli se mielii kahmia pisteitä mukaansa Helsingistä.

– Totta kai se rassaa, pitää vaan sisuuntua ja kääntää tilanne ja tapahtunut voimavaraksi. Taistelutahto vain tiivistyy, Rauli Urama kommentoi Jokerit-pelin kitkerää loppua.

Ratkaisun paikat

Tiistaina ei pitkän tauon jälkeen kummankaan pelissä suuria hienouksia vielä nähty ja molempien peli oli vielä melkoista hakemista. HIFK oli omassa pelissään tehokas ja puolusti oman maalin edustan kiitettävästi Pelicansin hallitessa muuten kenttätapahtumia. Matikainen näki voitosta huolimatta pelissä vielä paljon parantamisen varaa.

– Kova joukkue tulee taas vastaan. Tiistaina oltiin tehokkaita, peliä pitää pystyä parantamaan huomiseen, erityisesti omaa peliä. Puolustuspelaaminen, vaikka oma pää pysyikin puhtaana, ei vielä riitä.

– Lukko on kerran kotona voitettu ja vieraissa hävitty, joten tasaisia pelejä on ollut koko ajan. Siellä on Lindgrenit ja koko varustus päällä, joten kyllä me joudutaan täysi päivätyö taas tekemään, Matikainen sanaili pelipäivän aattona.

Kun hallitsevan mestarin kokonpanosta puuttui monta ykköstykkiä, avasi se näytönpaikan uusille ratkaisijoille. Janne Pesonen osoitti heräämisen merkkejä, ja pelasikin tiistaina kauden parhaan pelinsä. Myös Lukkoa vastaan joukkue tulee vajaamiehisellä kokoonpanolla, joten Matikainen odottaa varmasti myös silloin uusia nousijoita ratkaisijoiden paikalle.

Lukon alkukausi on ollut synkkä, eikä tauon jälkeen pelissä ehtinyt vielä näkyä suuria muutoksia. Jokerit-pelissä syöttökuviot hakivat vielä itseään, mikä näkyi varsinkin joukkueen heikkona avauspelinä. Kun omasta ei päästä nopeasti liikkeelle, ehti vastustaja tukkia keskialueen ja sitä kautta vaikeuttaa Lukon pelin avaamista sekä hyökkäyspeliä. Myös liike oli vaisua, ja tähän myös Urama kaipasi terävyyttä tulevaa silmällä pitäen.

– Varmasti kovatempoinen fyysinen peli tulossa. Varmasti tulee maalinedustoille ruuhkaa, pitää vain olla hyvällä jalalla liikkeellä ja valmis kamppailemaan. Kaikki lähtee luistelusta, liike pitää olla kunnossa, jotta pystytään haastamaan kaveria niin hyökkäyksessä kuin puolustuksessakin. Sen täytyy erityisesti olla hyvää, Urama näki ottelun avaimia Helsinkiin.

Lukko otti syksystä eniten kaksiminuuttisia liigassa, eikä meno muuttunut tauon jälkeen. Myös Jokerit-pelissä joukkue otti suuret määrät jäähyjä, mikä kostautui energioiden loppumisena päätöserässä, kun vierailijat käänsivät pelin edukseen. Vaikka HIFK:n ylivoima olikin tiistaina heikkoa, on joukkueessa silti paljon ylivoimapotentiaalia, joka iskee kyllä paikoista, mikäli Lukko siihen antaa mahdollisuuden.

Kokoonpanot

HIFK:lta ovat poissa edelleen Mikael ja Markus Granlund, jotka pelaavat alle 20-vuotiaiden MM-kisoja Kanadassa. Sairastuvalla haavojaan nuolevat Ville Peltonen, Markus Kankaanperä, Erkki Rajamäki, Turo Järvinen sekä Juuso Riksman. Hyökkääjä Siim Liivik kärsii vielä tässä ottelussa pelikieltoaan.

– Tullaan samanmoisella kokoonpanolla, kuin tiistaina. Paljon nuorta kaartia taas mukana, jotka saavat taas tärkeää kokemusta, Matikainen kommentoi kokoonpanoja.

Lukko joutuu tulemaan toimeen varmuudella ilman Mikko Kuukkaa, Anssi Rantasta, Jesse Virtasta sekä Samuli Kivimäkeä.

Viimeisimmät ottelut, TOP5

HIFK M S P
1.Eero Somervuori 3 3 6
2.Janne Pesonen 3 3 6
3.Kimmo Kuhta 0 5 5
4.Mikko Kousa 1 3 4
5.Daniel Fernholm 0 4 4
Lukko M S P
1.Perttu Lindgren 3 1 4
2.Lauri Tukonen 1 3 4
3.Janne Keränen 0 3 3
4.Harri Tikkanen 0 3 3
5.Tuomas Huhtanen 1 2 3

» Lähetä palautetta toimitukselle