Barrett esittäytyy liigajäillä

LIIGA / Ennakko
Sunnuntain ratoksi voimiaan Espoossa mittelevät tappioputkessa tuskaileva Blues ja sen niskaan sarjataulukossa puuskuttava Turun Palloseura. Kysymyksessä on jällein kerran niin sanotuttu kuuden pisteen ottelu. Turkulaiset halajavat suoraa pudotuspelipaikkaa ja espoolaiset pyristelevät vielä kohti puolivälierien kotietua. Eroa joukkueiden välillä on vain kolme pistettä.

Blues ei ehdi juurikaan palautua lauantai-illan kamppailusta Pelicansia vastaan. Espoolaiset kävivät Lahdessa ottamassa takkiinsa rangaistuslaukauksilla numeroin 2-1. Lauantaina levännyt TPS puolestaan onnistui Pelicansia vastaan torstaina. Turkulaiset veivät voiton lahtelaista kotiluolassaan jatkoajalla lukemin 4-3.

Blues sukeltaa parhaillaan synkeässä tappioputkessa. Espoolaisten saldona edellisistä neljästä ottelusta on yhtä monta tappiota. Kaksi tappioista on toisin tullut vasta rangaistuslaukauksien jälkeen. Turkulaisten pistepussi on karttunut huomattavasti Bluesia paremmin. Edelliset kaksi ottelua ovat päättyneet turkulaisten juhliin.

TPS yhden kentän varassa

Torstain ottelu Pelicansia vastaan oli TPS:lta kaksijakoinen esitys. Runsaat kaksi erää Palloseura pelasi vahvaa peruspeliä, etenkin kiekottoman pelin osalta. Turkulaiset eivät kuitenkaan onnistuneet ratkaisemaan ottelua vaikka paikkoja oli riittävästi. Ottelun lopussa turkulaiset pelasivat hieman liian varovaisesti, ja lopuksi TPS:n hölmöjen jäähyjen avulla Pelicans onnistui tasoittamaan ottelun.

TPS on ollut muutamassa edellisessä pelissä täysin yhden kentän varassa. Joukkueen ykköskenttä on paikoitellen ollut loistavassa vireessä, mutta muiden osalta on ollut hiukan hiljaisempaa. Kakkosketju on sunnuntaina varmasti uudessa koostumuksessa, kun uusi mies Nathan Barrett tulee mukaan. Jussi Makkonen saanee siirtyä muualle. Myös Alatalo lienee liipamisella kakkosvitjasta.

Puolustuksessa turkulaisilla on edelleen yksi liigan kovimmista pareista eli Aki Berg – Marko Kiprusoff, mutta sen jälkeen taso laskee huomattavasti. Vladimir Sicak on tosin ajoittain pelaillut jääkiekkoa muistuttavaa peliä viime aikoina, mutta muutoin esitykset TPS:n puolustukselta ovat olleet vaisuja.

Maalivahtirintamalla Jani Hurme on ollut viime aikoina hieman vaisu verrattuna aikaisempiin loistosuorituksiin. Hurme ottaa edelleen käsittämättömiä koppeja, mutta vastapainoksi lipsahduksia ja helppoja maaleja syntyy Hurmeen taakse aikaisempaa enenmmän.

Samanlaiselta vaikuttaa myös Bluesin maalivahtitilanne. Bernd Brückler on edelleen paikoin ilmiömäinen ja pystyy loistotorjuntoihin, mutta myös helppoja maaleja itävaltalaisen taakse on pystytty tekemään viimeisten pelien aikana.

TPS:llä pelitapa on aika hyvin kunnossa, ja aktiviisempi peliote näyttää purevan useimpiin vastustajiin mallikkaasti. Ongelmana on se, että joukkue ei aina pysty toteuttamaan pelitapansa täyttä 60 minuuttia.

Bluesin pelitapa puolestaan alkaa toimia puolustuspelin suhteen hyvin. Joukkue pystyy rauhoittamaan pelin omalla puolustusalueellaan ja turha roiskiminen ei kuulu puolustajien keinovalikoimaan. Selkeä heikkous espoolaisilla on kuitenkin maalinteko. Edellisissä neljässä ottelussa Blues ei ole pystynyt tekemään kahta maalia enempää vastustajan verkkoon. Ilmeisesti Martin Kariya ei vieläkään ole aivan täydessä iskussa loukkaantumisensa jäljiltä.

Lisäksi Bluesin avainpelaajien hermot eivät ole pitäneet edellisissä otteluissa. Ville Viitaluoma otti Porissa torstaina pelirangaistuksen suunsoitosta, ja Martin Kariya törttöili pelirangaistuksen arvoisesti lauantaina Lahdessa.

Turkulaisilta poissa sunnuntaina ovat enää Arttu Virtanen ja maaottelutaukoon saakka huilaava Mikko Rautee. Ville Vahalahti loukkasi nivusensa torstain pelin lopussa ja pelikunto on arvoitus.

Blues tähyää siirtomarkkinoille

Bluesilla puolestaan sairastuvan tungos lisääntyy entisestään. Torstain ottelun seurauksena sairaslistalle päätyivät Pentti Nöyränen ja Santeri Heiskanen. Kotiyleisön eteen yli vuoden tauon jälkeen paluun tekee Kimmo Peltonen. Bluesilta poissa vahvuudesta erilaisten vammojen vuoksi ovat Nöyräsen ja Heiskasen lisäksi Tuomas Eskelinen, Jari Korhonen ja Mikko Lehtonen sekä kautensa pakettiin pistänyt Semir Ben Amor. Myöskään Lahdessa loukkaantuneen Ladislav Kohnin pelaaminen on epävarmaa.

Bluesin pelaajakoordinaattori Jukka Holtari on kuitenkin toiveikas joukkueen loukkaantumissumasta huolimatta.

- Meillä oli yhdeksän kaveria pahimmillaan poissa lokakuussa. Siitä selvittiin hyvin. Myös viime tammikuussa meillä oli vaikeaa, kun piti äkkiä keksiä kolme puolustajaa jostain paikkaamaan loukkaantumisia. Silloin onnistuttiin hyvin paikkaavissa hankinnoissa.

- Emmeköhän me tästäkin loukkaantumissumasta selviä. Ainoastaan Ben-Amorin vamma on pidempää poissaoloa vaativa. Muiden kohdalla puhutaan vain noin kuukauden mittaisista sairauslomista, Holtari arvioi.

Tammikuun lopussa sulkeutuva siirtoikkuna tarjoaa Bluesille vielä mahdollisuuden etsiä loukkaantuneille pelaajille korvaajia. Holtarin mukaan vahvistuksien hankkiminen ei ole poissuljettua.

- Totta kai katsotaan markkinoiden suuntaan, josko sieltä meitä vahvistavia pelaajia olisi saatavilla.

Ari Ahonen siirtyminen Jokereihin jätti Bluesin maalivahtiosastolle ammottavan aukon. Kokenutta maalivahtia ei Bernd Brücklerin kakkosmieheksi ole tarjolla, nuoret Antti Härmä ja Mika Korhonen ovat kirjoittamattomia kortteja liigatasolla. Vahvistuksien hankkiminen tällekään osastolle ei ole mahdotonta Holtarin mukaan.

- Myös maalivahtirintamalle katsotaan tietenkin. Jos sieltä joku joukkueeseen hankitaan, pitää hänen olla kuitenkin tasoltaan parempi kuin A-nuorten maajoukkuemaalivahti Härmä ja lisäksi kokenut ja halukas Brücklerin kakkosmaalivahdiksi.

Sunnuntain koitoksen tuomitsee lainamies naapurimaasta, ruotsalainen Thomas Andersson. Ruotsalaistuomari antaa arvioiden mukaan pelata rehdin miehekkäästi.

» Lähetä palautetta toimitukselle