Stapleton mukaan Tapparan kaatoon

LIIGA / Ennakko
Tiistai-illasta tulee odotettua mielenkiintoisempi, kun Blues-Tappara peliin luistelee sinisten joukkoon tuttu Mike Stapleton vahvistamaan Bluesin rivejä. Tapparaa ei puolla myöskään viime vuosien historia Espoosta eikä se, että joukkue on hävinnyt viimeisistä viidestä pelistään neljä.

Tappara ehjä, Näätänen huilii

Illan kamppailuun lähdetään melko ehjin kokoonpanoin. Tapparan joukkueesta ei valmentaja Kari Makkosen mukaan kukaan ole poissa huomisesta pelistä, eikä Bluesillakaan suuria huolia ole. Maalivahdit tosin saattavat sellaiseksi nousta, mutta tähän asti kaksikko Heinonen-Myllyniemi on esittänyt hyviä otteita. Huomenna kaksikosta maaliin astunee vaihteeksi Myllyniemi. Muista pelaajista loukkaantuneiden listalla ovat edelleen Timo Hirvonen ja sen lisäksi HPK:n Jyrki Louhen taklauksen telomaksi lauantaina joutunut nuori Matti Näätänen, joka sai tilanteesta aivotärähdyksen eikä saanut lupaa vielä pelata.

Mielenkiintoisin hetki tullaan näkemään kuitenkin heti alussa, kun pelaajat astelevat kuulutusten saattelemana jäälle. Tällöin espoolaisyleisö saa jälleen nähdä viime kauden Messiaansa Mike Stapletonin, joka palaa pienen tauon jälkeen Espooseen.

-Juttelin eilen Miken kanssa ja erittäin hyvillä fiiliksillä mies oli. Hän oli erittäin tyytyväinen saadessaan uuden mahdollisuuden täällä, totesi asiaan Bluesin joukkueenjohtaja Niki Andersson.

Blokkipeli puhuttaa

Puhuttaessa Tapparan pelityylistä korostuu ns. kiekottoman pelaajan estäminen. Siitä puhutaan paljon. Osa kritiikistä on varmasti aiheetonta, mutta mitä mieltä on asiaa melko läheltä itsekin nähnyt Tapparan ex-valmentaja ja nykyinen Bluesin joukkueenjohtaja Niki Andersson?

-Yksi asia on merkillepantavaa Tapparan pelissä. Kun heillä on kiekko, siihen on äärimmäisen vaikea päästä käsiksi, sillä heillä on kaksikin pelaajaa estämässä pääsyä kiekolliseen pelaajaan, sanoo Andersson.

-Tappara on tietoisesti hionut joukkueensa tällaista tietynlaista blokkipeliä suosivaksi hankkimalla isokokoisen joukkueen. He pelaavat usein aivan sääntöjen rajamailla kun kiekoton pelaaja pelataan tilanteesta ulos. Siten saadaan aikaan hetkellinen ylivoima, joka perustuu siihen, että tämä estävä pelaaja yrittää ehtiä nopeammin vapaaksi pelaamaan kuin estetty, hän jatkaa.

-Kyllä tähän omat lääkkeensä löytyy, ja se on tuomarin asia pitää tietynlainen linja sen suhteen. Ei meidän sitä sen enempää tarvitse miettiä.

Bluesin vire on viime aikoina ollut varsin hyvä, ja etenkin kotonaan siniset ovat vakuuttaneet hyvillä otteillaan. Andersson lähtee luottavaisena illan otteluun:

-Kyllä meidän pelimme on jatkuvasti parantunut ja Miken tulo tuo entistä enemmän syvyyttä siihen. Kova työ meidän pitää tehdä voittaaksemme, mutta todella kova pitää myös Tapparan olla mikäli meidät mielivät huomenna voittaa.
Meidän pitää päästä avojäälle pelaamaan, sillä Tappara on erittäin hyvä laitojen lähellä. Lisäksi puolustuspelin on parannuttava. Siitä ollaankin HPK-pelin jälkeen puhuttu.
Isketään nopeasti vastaan ja luotetaan liikkeeseen; meillä on Tapparaa nopeampi joukkue.

Tapparalla viimeistelyongelmia

Tapparan pelejä on tällä kaudella monesti leimannut joko surkea viimeistely tai vieläkin huonompi maalivahtipeli. Bluesin ja Tapparan viime kohtaamisessa nähtiin erikoinen taisto, jossa huippukuntoinen Jarmo Myllys torjui lähes kaiken ja Blues teki puoliksi onnellakin maaleja vastustajan hallinnasta huolimatta.

-Emme ole saaneet oikein mistään sisään vaikka pelillisesti olemme olleet jatkuvasti erittäin hyvin mukana, kommentoi Tapparan valmentaja Kari Makkonen.

-Maalivahtipeli on toinen asia, joka on epäonnistunut, sillä emme ole oikein löytäneet ykkösmaalivahtia joukkueeseen. Ongelmat ovat siis olleet molempien maalien suilla, hän jatkaa.

Blues on ollut kautta aikojen Tapparalle erittäin vaikea vastustaja, eikä runkosarjassa voittoa Espoosta ole tullut miesmuistiin.

-Kyllähän se tiedetään miten Blues pelaa. Nyt on vain yksinkertaisesti lähdettävä todella kovaa päälle heti alkuminuuteista lähtien, sillä tiedostamme, että silloin myös Blues tulee lujaa. Tulemme siis hyökkäämään kovaa mutta johdonmukaisesti. Aiemmalla historialla ei ole mitään merkitystä, tämä on taas aivan uusi peli, Makkonen toteaa.

Bluesin puolustus on toiminut kovissa paikoissa varsin hyvin, mutta sekin on haavoittuvainen, ja Tapparan iso kalusto voi saada aikaan ajoittaista paniikkia omassa päässä. Bluesin taktiikka on melko samanlainen kuin Tapparan, joten jos siihen lisää hieman epävarman maalivahtityöskentelyn, voidaan saada tulokseksi varsin vauhdikas ja maalirikas peli. Toisaalta voidaan todistaa myös tarkkaa sumputusta. Bluesin nuori maalivahti Jere Myllyniemi saa nyt todellisen näyttöpaikan entistä seuraansa vastaan.
Kari Makkosen äänestä voi kuitenkin lukea luottamuksen:

-Kyllä minä vakaasti uskon, että tekemämme kova työ lopulta tuottaa tulosta.

Miten nyt sitten käy?

Illan pelistä ei jännitystä puutu. Siitä pitävät huolen Tapparan "pakko voittaa"-tilanne, joukkueen kehno historia Espoossa, Stapletonin peluu kehiin, Myllyniemen debyytti vanhaa seuraansa vastaan sekä Makkosen lupailema rohkea pelityyli. Nopeus on ainakin Bluesille kotona valttia, ja siksi se saattaa olla tällaisessa pelissä vahvempi. Tapparan iso koko tulee kuitenkin olemaan ongelma varsinkin kulmissa, joissa Blues tykkää usein pyöriä. Yhtä vahva Tappara ei missään nimessä tällä hetkellä ole kuin viime kaudella, joten ennakkosuosikkina otteluun lähtee kotijoukkue Blues. Paljon riippuu myös yksilöistä. Miten pelaa Caloun huomenna? Entä Stapleton? Onnistuvatko hieman pimennossa olleet Janne Ojanen ja Alexander Barkov vihdoin tasonsa mukaisesti?

Luvassa on todella jännittävä ilta, jossa kaikki on mahdollista. Yleisöä voidaan hemmotella maaleilla tai sitten niitä ei tule nimeksikään. Alkuminuutit näyttänevät suunnan. Blues on kuitenkin omalla tasollaan pelatessaan kotona aina vahvoilla lähes ketä tahansa vastaan.

» Lähetä palautetta toimitukselle