Toistaako historia jälleen itseään?

LIIGA / Ennakko
Bluesin ja Kärppien välisissä otteluissa tuntuu toteutuvan jatkuvasti tietty kaava. Kaavan toimivuutta kokeillaan jälleen keskiviikkona, kun jatkoaikatappiot tiistaina kokeneet joukkueet kohtaavat Espoossa.

Kauden edellisissä kohtaamisissa voitot ovat menneet tasan. Lokakuussa Kärpät haki 4-1-vierasvoiton Espoosta ja marraskuussa Blues taisteli kaksi pistettä Oulusta lukemin 2-1. Näissä otteluissa jatkettiin viime kaudelta tuttua käsikirjoitusta.

Kolmessa edellisessä Raksilassa pelatussa ottelussa Blues on nipistänyt erittäin niukan taisteluvoiton kovan puolustustaistelun jälkeen. Voitoista kaksi viimeisintä on tullut vasta jatkoajalla.

Espoossa nähty malli on ollut puolestaan se, että Kärpät on tehnyt alkuun pari maalia, jonka jälkeen ote on siirtynyt kotijoukkue Bluesille. Espoolaisten kova kiri on tosin kerta toisensa jälkeen päättynyt ottelurangaistukseen, kun Kärppien pelaaja on loukkaantunut.

Lokakuun kohtaamisessa jäälle jäi loukkaantuneena kitumaan tähtipelaaja Jari Viuhkola, viime kevään puolivälierien toisessa Espoon kohtaamisessa puolestaan tshekkihyökkääjä Viktor Ujcik, mutta kaikista puhuttavimmaksi loukkaantumiseksi nousi kuitenkin maalivahti Niklas Bäckströmin loukkaantuminen ensimmäisessä Espoossa pelatussa puolivälieräottelussa.

Uskomaton Martin Kariya

Liigan paras pelaaja lienee tällä hetkellä Bluesin Martin Kariya. Liigan pistepörssiä johtava taskuraketti on tehnyt kolmessa joulutauon jälkeisessä ottelussa huikeat yhdeksän tehopistettä, viimeistellen jokaisessa kolmessa ottelussa kolme tehopistettä.

Sen sijaan toinen Espoossa kukkaan puhjennut ulkomaalainen, maalivahti Bernd Brückler, ei ole ollut parhaimmillaan parissa viime ottelussa. Itävaltaisella olisi nyt hyvä paikka tasonnostoon, kun liigakärki Kärpät saapuu tykittämään laajalla arsenaalillaan.

Bluesin trendinä oli syyskaudella heikot toiset erät ja hyvät kolmannet erät. Kahdessa edellisessä ottelussa trendi on muuttunut päälaelleen. Jokereita ja Ilvestä vastaan Blues pelasi murskaavasti toisessa erässä, mutta kolmannessa erässä päästi yhteensä seitsemän maalia, mikä käänsi voitot tappioiksi.

Blues kaipaisi kipeästi paluuta voittojen tielle, sillä kahden harmittavan tappion jälkeen sijoitus tasaisessa keskikastissa putoaa nopeasti.

Helppoa ei tule olemaan, sillä Espoossa on alkamassa uusi loukkaantumissuma. Jokereita vastaan päähänsä tällin saanut Jari Tolsa ei pelaa keskiviikkonakaan, ja lisää jobinpostia toi tiistaina polvikolhun saanut Tuomas Eskelinen.

- Huomenna on uusi päivä. Herätä pitää kyllä. Pitää myös käydä A-juniorien puolelta hakemaan täydennyksiä, Bluesin valmentaja Kari Heikkilä sanoi Ilves-pelin jälkeen.

Ärsytetty sarjakärki

Oululaiset matkaavat Turusta Espooseen vihaisina, kiitos TPS-Kärpät-ottelun jatkoajalla sattuneen tilanteen, jossa erotuomari Markku Kruus antoi turkulaisille käsittämättömän rankkarin, mikä ratkaisi ottelun.

kylmää faktaa

Blues: 7. paras kotijoukkue. 16 ottelua, 29 pistettä.
Kärpät: 3. paras vierasjoukkue. 16 ottelua, 28 pistettä.

ylivoimatehokkuus:
Blues: 16,54% (6.)
Kärpät: 18,94% (1.)

alivoimatehokkuus:
Blues: 85,42% (5.)
Kärpät: 86,43% (4.)

Parhaat pistemiehet:

Blues:
1. Martin Kariya, 33. 13+32
2. Ladislav Kohn, 30. 14+11
3. Ville Viitaluoma, 33. 14+11

Kärpät:
1. Janne Pesonen, 35. 16+24
2. Michal Bros, 31. 17+15
3. Mika Pyörälä, 35. 19+8

Edellinen kohtaaminen:
18.11. Kärpät - Blues 1 - 2 ja.
Viile Viitaluoma sivalsi voittomaalin ajassa 63.47.

Tappiosta huolimatta Kärpillä on edelleen vankka johto liigan kärjessä. Ero toisena olevaan HPK:hon on yhdeksän pistettä, ja Kärpillä on sen lisäksi yksi ottelu vähemmän pelattuna.

Kärppien suurimmat ongelmat ovat tällä hetkellä ylivoimapelissä. Vaikka ylivoimaprosentti on edelleen liigan paras, on kahdessa edellisessä ottelussa ylivoimatehot olleet heikkoja. Saldona on kolmetoista ylivoimaa ja yksi tehty maali - sekin kahden miehen ylivoimalla.

Positiivisiakin asioita Kärpistä löytyy. Kolmosketju Antti Aarnio - Tommi Paakkolanvaara - Teemu Normio on hyvässä viiressä. Etenkin Turussa maalin tehnyt keskushyökkääjä Paakkolanvaara on tehnyt hyvin töitä viime peleissä, ja Jalonen on palkinnut koko ketjun panoksen nostamalla heidän peliaikaansa.

Kahdessa edellisessä ottelussa Kärppien maalilla on torjunut kakkosmaalivahti Jaakko Suomalainen. Ilvestä vastaan hän torjui erikoisella tyylillään tyylikkään nollapelin, mutta Turussa hän antautui viidesti. Voisi odottaa, että Kärpät vaihtaa jälleen tappion jälkeen maalivahtia ja maaliin luistelee Tuomas Tarkki.

Edessä on toivon mukaan mielenkiintoinen ottelu. Bluesin Heikkilä jahtaa edelleen ensimmäistä kotivoittoa entisestä joukkueestaan Kärpistä. Kuusi edellistä Espoon kohtaamista on päättynyt Kärppien voittoon.

» Lähetä palautetta toimitukselle