Katkaiseeko IFK tappiokierteensä Bluesin kustannuksella?

LIIGA / Ennakko
Torstai-illasta ei sähköä puutu, kun Areenalle astuu nälkäinen petolauma, joka ei ole saanut voittoja viiteen otteluun. IFK-pelit ovat tunnetusti erittäin jännittäviä, intensiivisiä ja pelillisesti hyviä. Myös katsomo tulee olemaan lähes täynnä.

Loukkaantumislista helpottaa?

Blues on saamassa IFK-peliin lisää syvyyttä kokoonpanoon, kun ainakin Miika Elomo on tervehtymässä pelikuntoon huomiseksi. Lisäksi Markku Hurme saattaa pelata, vaikka hänen tilanteensa onkin vielä epävarma. Maalivahti Jarmo Myllys on pois todennäköisesti maaottelutaukoon asti.
Muista pelaajista loukkaantuneina jatkavat Timo Hirvonen, Mikael Jämsänen ja Mikko Viitanen.

HIFK:lta sivussa ottelusta on varmuudella vain Tuomo Ruutu, joka kärsii nivusvammasta.

Odotettavissa onkin siis entistäkin kovempi kamppailu, kun avainpelaajat eivät ole loukkaantuneina, ellei nyt Ruutua sitten voisi jo siihen joukkoon lisätä. Bluesin puolustuspelaaminen ja Mika Oksa ovat siinä kunnossa, ettei Jarmo Myllyksenkään poissaolo ole kovin näkyvä heikkous kokonaiskuvassa.

Nyt hyökätään!

Nyt jos koskaan voisi ennustaa maalirikasta ja näyttävää kiekkoilua. HIFK on nimittäin värikäs ja fyysinen joukkue, jolla on nimekäs hyökkäysarsenaali ja joka ei varmasti epäröi käyttää sitä hyväksi LA-Areenan kotoisessa kapeassa kaukalossa. Toisin kuin niin monet, IFK hyökkää varmasti aggressiivisemmin, jonka kautta myös vastaiskuille jää tilaa. HIFK:n valmentaja Sakari Lindfors näkee ottelun positiivisena uutena alkuna.

-Tähän otteluun lähdetään aivan puhtaalta pöydältä liikkeelle; emme ala miettiä mitään tappioputkia, toteaa Lidfors.

Viime aikojen huonot otteet eivät myöskään "Saken" mieltä paina:

-Olemme pelillisesti olleet hyviä ja eilenkin TPS:aa vastaan pelasimme 50 minuuttia hyvää peliä. Pystymme luomaan kuitenkin tilanteita, joka on hyvä asia. Olisin paljon huolestuneempi, jos emme saisi edes paikkoja. Ainoastaan tulos on ollut huono viime peleissä.

-Puolustuspään virheet on minimoitava, ja sitä kautta homma taas alkaa toimia. Lisäksi otamme edelleen tyhmiä jäähyjä, vaikka hermokontrolli onkin ollut mielestäni hyvä viime aikoina. Siitä osoituksena eilinen Vopatin hieno hermojen hallinta tilanteessa, jossa mies varmasti olisi vielä vuosi sitten heittänyt hanskat jäähän samantien, Lindfors jatkaa.

Bluesin Lindfors näkee samoin kuin niin moni muukin:

-Kyllähän se tiedetään mistä Blues ne maalit tekee. Suurin osa on tullut ylivoimalla. Näen Bluesin edelleen yksilöinä enemmän kuin joukkueena. Suurimpana yksilönä on tietysti Jan Caloun.

Bluesin valmentaja Niki Andersson on ollut tyytyväinen Bluesin viime aikaisiin esityksiin.

-Varsinkin puolustuspelaamiselle antaisin arvosanaksi hyvän tai kiitettävän, hän arvioi.

Viikon aikana Andersson kertoo Bluesin harjoitelleen mm. avaus- ja karvauspeliä sekä tietysti ylivoimaa. IFK-pelissä hän ei näe mitään uutta ihmeellistä.

-Ei siinä todennäköisesti suuria eroja tule olemaan viime kohtaamiseen verrattuna. Silloin pelasimme hyvän pelin ja pysyimme IFK:n tahdissa mukana. Tasaista tulee, arvelee Andersson.

IFK asettaa vastaan hieman erilaisen haasteen verrattuna moniin muihin joukkueisiin, jotka tulevat lähinnä puolustamaan. Puolustuspelin merkitys on tietysti suuri jokaisessa ottelussa, mutta nyt tuskin lähdetään vain jarrutelemaan. Tämän tiedostaa myös Andersson:

-Pyritään pitämään tasapaino pelissämme kunnossa ja huolehtimaan puolustuksesta. Tässä pelissä meillä ei ole samanlaisia paineita hyökkäyksellisesti kuin joissain muissa peleissä.

-Jos pelaamme hyvin, kuten uskon, olemme hyvin lähellä voittoa tässä ottelussa. Uskon, että meidän hyvä pelimme on tällä hetkellä parempaa kuin IFK:n hyvä peli, Andersson sanoo.

Mitä jää käteen?

Vaikka ottelusta onkin odotettavissa runsasmaalisempaa kuin mitä viime aikoina on LänsiAuto-Areenalla totuttu näkemään, on silti mahdollista, ettei maaleja nähtäisikään niin paljon. IFK:n ongelmat ovat nimenomaan puolustuspäässä ja Lindforsin mukaan merkkausvirheitä tulee. Tähän varmasti on panostettu, eikä samanlaisia maalijuhlia omaan päähän haluta nähdä kuin ennen nähtiin. Lisäksi myös Bluesilla on puolustus kunnossa kun vielä Vykoukalkin palaa kaukaloon. Maalivahtien otteet ratkaissevat aika paljon. Dave Stathos on selvä merkki paremmasta HIFK-maalilla, ja jos siihen saadaan ympärille tiivis paketti, voi IFK olla todella vaikea voitettava. Jos taas Stathos jätetään yhtä yksi maalilleen kuin tiistaina, vie Blues voiton melko varmasti. Mika Oksa Blues-maalilla on ollut viime aikoina erittäin hyvä, mutta joskus miehen otteet saattavat heilahdella selvästikin huonompaan suuntaan. Toivoa sopii espoolaisnäkökulmasta, ettei näin käy huomenna.

Taklauksia tullaan ainakin näkemään enemmän kuin tavallisesti LA-Areenalla. Niki Andersson ei usko IFK:n fyysisen pelotteen vaikuttavan mitenkään Bluesin peliin.

-Taklaukset on osattava ottaa vastaan. TPS on hyvä esimerkki tällaisesta joukkueesta. En ole koskaan nähnyt yhdenkään joukkueen murtuvan toisen joukkueen fyysisyyden takia, hän toteaa.

Pelistä tulee todella tiukka, ja jälleen kerran pienet asiat ratkaisevat. Monien pelaajien kunto on avainasemassa. Todennäköisesti pelissä tehdään yli viisi maalia. Ennakkoon ajateltuna Blues on pienoinen suosikki. Mitä vain voi kuitenkin tapahtua, kun puhutaan HIFK:sta. Ainakin faneja sillä riittää myös Espossa. Sen voi jokainen tulla huomenna toteamaan.

» Lähetä palautetta toimitukselle