Etsii suuntaa ylös

LIIGA / Ennakko
Porin Isomäessä kohtaa lauantaina kaksi tahmeaa jaksoa tahkoavaa jääkiekkojoukkuetta. Molemmat - niin Ässät kuin Tappara - ovat pelanneet viime aikoina selvästi odotuksia heikommin. Suurimpana kantona kaskessa on molemmilla ollut maalinteko. Ketsuppipulloa odotellessa lienee siis edessä vähämaalinen ottelu.

Kotijoukkue on nyt taivaltanut viimeiset 40 päivää ja 10 ottelua ilman voittoa. Taskuun on tältä ajalta jäänyt vain yksi ainoa sarjapiste ja samalla sarjasijoitus on valunut uhkaavasti kohti jumbosijaa. Tehtyjen maalien keskiarvo on jäänyt reilusti alle kahden, joten tappioputken syitä ei tältä osin tarvitse pitkään miettiä. Sillä saralla siis ovat valmentaja Mika Toivolan pahimmat urakat.

Tahmeaa, tahmeaa

Ässät jäi torstaina kotihallissaan nollille vierailija JYP:iä vastaan. Tuossa ottelussa Toivola pyrki herättämään joukkuettaan ja haki hyökkäystehoja ketjumuutoksin. Joukkueen selvästi paras Markku Tähtisen johtama ketju hajotettiin. Toiveissa oli että useampi kuin yksi ketju saisi yhtäaikaisen onnistumisen. Näin ei käynyt ja Toivola ilmoittikin välittömästi palaavansa tältä osin vanhaan koostumukseen. Muulta osin ratkaisun avaimet tuntuvat olevan Toivolaltakin tällä hetkellä jokseenkin hukassa. Toisaalta vanha totuus kuiskailee ettei mitään poppakonsteja ole olemassakaan.

Tapparan vire ei viime aikoina ole juuri Ässiä parempi ollut. Viimeisistä kahdeksasta ottelusta tamperelaisilla on kolme voittoa. Tuo tahti ei täysin vastaa niitä odotuksia, joissa kirvesrintoja veikattiin syksyllä sarjan kärkijoukkueisiin. Tapparankin kohdalla suureksi ongelmaksi on muodostunut maalinteko. Joukkueessa ei ole noussut esiin uusia vastuunkantajia muualle siirtyneiden tilalle. Ja kun vanhat sotaratsut Janne Ojanen ja Aleksander Barkov ovat olleet vaisuja on joukkue ajautunut kannattajiaan kovasti huolestuttavaan kierteeseen.

Kotiyleisö katoamassa?

Mika Toivola on pyrkinyt tappioputkesta huolimatta säilyttämään joukkueessaan positiivisen vireen. Kotiyleisön keskuudessa tuo vire on jo uhkaavasti kadonnut.

-Elämme todella vaikeita aikoja. Joukkueen yhteishenki on silti yhä vahva. Ehdoton tavoitteemme on taistella yleisön tuki takaisin. Se on tärkein tavoitteemme lähiviikkoina.

Tähtinen-Wesslin-Salonen ketjun lisäksi kokoonpanomuutoksiin kuuluu turhan tahdottomasti esiintyneen Vjatseslav Fandulin siirtäminen katsomoon. Selkänsä vuoksi loukkaantuneiden kirjoissa oleilleen Timo Ahmaojan pelikunto ratkeaa perjantaisessa magneettikuvauksessa.

Tappara lähtee otteluun vaihteeksi takanaan kaksi voittoa. Molemmat voitot tulivat yhden maalin erolla, joten tasaisista koitoksista on ollut kyse. Tehoiltaan joukkueen selkeä ykkönen on alkukaudella ollut Jussi Tarvainen. Tarvaisen ja Janne Ojasen tullee lauantainakin olemaan merkittävä. Torstaina Hakametsässä Lukon kaadossa kunnostui myös pitkään sivussa istutettu Kimmo Koskenkorva. Maalissa Tapparalla aloittanee Mika Lehto, vaikkakin alkukauden perusteella niin seurajohdon kuin valmennuksenkin maalivahtivalintojen logiikka on jäänyt hivenen hämäräksi.

Tappara lähtee lauantain otteluun hienoisena ennakkosuosikkina. Ässät on ollut viime ajat niin lukossa ettei kotikaukalokaan saa käännettyä asetelmia muuksi. Odotettavissa on vähämaalinen kamppailu, jonka ratkaisun avaimet löytyvät kaksinkamppailuista ja siitä riittääkö kotijoukkueen fysiikka niissä vai ei. Kovaa tempoa tai luistelun juhlaa on tuskin edessä.

» Lähetä palautetta toimitukselle