Ässien takaa-ajo jatkuu

LIIGA / Ennakko
Pakkasten hyydyttämät alkusyksyn yllättäjäjoukkueet hakevat vuoden ensimmäisessä pelissään asetelmia loppukaudelle. Ennen kaikkea kotijoukkue Ässillä on pakkovoiton paikka, tai muuten matka play off-unelmaan alkaa kasvamaan liian pitkäksi. Täysi pistepotti olisi tarpeen myös SaiPalle, joka on tahkonnut nyt seitsemän peliä ilman voittoa.

Samaan välisarjaan kuuluvat Ässät ja SaiPa ovat kohdanneet tällä kaudella jo kolmesti. Pisteet noista peleistä ovat SaiPan hyväksi 5-1.

Ensimmäinen näytös oli Porissa, jossa Ässät karkasi seitsemän minuutin salama-alulla 2-0-johtoon. Hyvä alku tuuditti Ässät helpon voiton odotukseen ja niinpä SaiPa pääsi hiljalleen peliin mukaan, nousten ansaituisti 2-2-pistejakoon.

Toiseen otteluun mennessä Ässien arki oli jo alkanut, mutta SaiPa jatkoi edelleen porskuttamistaan ennen kaikkea kotikaukalossaan. Kaksi erää Ässien onnistui pyristellä pisteiden syrjässä kiinni, mutta kolmannessa erässä sputnikit masensivat tehottoman patapakan kahdella maalillaan. Voitto kirjattiin SaiPalle lopulta 3-1.

Kolmas mittelö käytiin toisen pelin tapaan Lappeenrannassa ja orastavaa alamäkeä nähnyt SaiPa nöyryytti jälleen Ässiä, joka jatkoi syöksykierteessä. Peli oli selvä käytännössä ensimmäisessä erässä, jonka SaiPa vei 2-0. Tomas Duba nollasi Ässät toistamiseen tällä kaudella ja loppulukemat kirjattiin SaiPalle 3-0.

Kurssit kääntyneet

Kolmen keskinäisen ottelun jälkeen SaiPa oli Ässiin nähden jo selvällä karkumatkalla, ja play off-paikkakin oli tukevasti lappeenrantalaisten käsissä. Mutta Ässät-voiton jälkeen SaiPa ajautui ensin neljän ottelun tappioputkeen, välissä kaksi voittopeliä, joiden jälkeisistä seitsemästä viimeisimmästä pelistään SaiPa on saalistanut vain kaksi tasapelipistettä.

SaiPa on edelleen pysynyt play off-viivan paremmalla puolella, mutta takaa-ajajat ovat päässeet jo varsin lähelle. Ja mikäli tahti ei pian muutu, useampikin joukkue menee lähiaikoina SaiPan ohi.

Ässätkin on liittynyt takaa-ajajien joukkoon, vaikka matkaa SaiPaan onkin yhä seitsemän pistettä. Kahdeksasta viimeisestä ottelustaan Ässät on hävinnyt kuitenkin vain kahdesti, joten jos porilaiset pysyvät samassa tahdissa jatkossakin, SaiPa on tavoitettu tuossa tuokiossa.

Illan pelissä riittääkin siis panosta. Voitolla SaiPa pyristelisi ratkaisevan tuntuisesti Ässistä pakoon ja usko play off-viivan yläpuolella pysymiseen saisi muutenkin lisävahvistusta. Ässillä taas ei käytännössä ole mitään muuta vaihtoehtoa kuin voitto, muuten taistelu pudotuspelipaikasta ei vaikuta enää kovin uskottavalta.

Pistetilit aukenivat heti tauon jälkeen

SaiPa palasi joulutauon vietosta Jyväskylässä, jossa joukkue taisteli lupauksia antavasti 2-2-tasapelin. Pisteen arvoa nostaa se, että Vladimir Machulda oli kuumeen vuoksi sivussa sputnikien kokoonpanosta.

Tosin Machulda on viime aikoina tehoillut hieman alavireisesti, mutta siltikin hänen puuttuminen on aina paha kolaus SaiPan hyökkäyskalustolle. Tänään Machuldan pitäisi taas palata kokoonpanoon. Myös Mika Skyttä on päässyt sormivammansa jäljiltä taas kaukaloon, joten SaiPa pääseekin uuden vuoden taistoihin tällä erää terveellä miehistöllä.

Myös Ässät palasi joulutauolta tasapelin merkeissä. Lukko ja Ässät väänsivät paikallispelissä Raumalla pääosin melko puuduttavasti ja 1-1 päättyneen ottelun molemmat maalitkin nähtiin jo pelin avauserän ensimmäisellä puoliskolla.

SaiPaa vastaan Ässät saanee sairastuvalta Jarkko Gladin. Sen sijaan Steve Shirreffs ei todennäköisesti vieläkään pelaa.

Isomäessä nähtäneen tänään tasaista ja tarkkaa pelaamista. Hyökkäysiloittelun sijasta pääpaino saattaa olla virheiden välttämisessä ja maalit voivatkin olla tiukassa. Tosin Ässille voitto on niin elintärkeä, että kovin passiiviseen peliin sillä ei kotikaukalossaan ole varaa, vaan voittoa on haettava ehkä vähän riskilläkin.

» Lähetä palautetta toimitukselle