Pokaali nousee Porissa

LIIGA / Ennakko
Runkosarjan loppusijoitukset ratkesivat jo tiistaina, joten Isomäen kamppailussa panokset ovat vähissä. Joukkueet voivatkin ottaa keskiviikon mittelön kevyenä välipalana ennen pudotuspelien alkua. Illan kohokohtana Kärppien kapteeni Sakari Palsola pääsee nostamaan runkosarjan voittopokaalia ottelun jälkeen.

Kärpät varmisti runkosarjan ykköstilansa kukistamalla TPS:n kotonaan tylysti 7-0. Ykköstila on oululaisten historian toinen. Ensimmäinen irtosi vuonna 1987.

Kärpät nousi perussarjan mestariksi ennen muuta tasaisuudellaan. Siinä missä Jokerit notkahti loppumetreillä pahasti, Kärpät jatkoi alusta loppuun tasaisen varmaa menoaan. Joukkueen aallonpohja oli marraskuussa, jolloin pohjoisen ylpeys jäi jopa kahdessa peräkkäisessä pelissä ilman pisteitä.

Ässät ei voi samanlaisella tasaisuudella ylpeillä. Pikemminkin päinvastoin, poriliaiset olivat tälläkin kertaa yksin sarjan ailahtelevimmasta joukkueista. Otettavissa olisi ollut hieman 10. sijaa parempiakin asemia.

Siitä huolimatta patapaidat voidaan laskea voittajien joukkoon. Paluu pudotuspelien kiehtovaan maailmaan seitsemän vuoden tauon jälkeen on seuralle kuitenkin siinä määrin iso asia, että kaikki muu jää jokseenkin toissijaiseksi.

Tarjolla asemien hakua puolivälieriin

Porilaisten osalta pudotuspelit alkavat jo lauantaina. Oululaiset saavat puolestaan valmistautua tosipeleihin yli viikon, sillä puolivälierät alkavat vasta ensi viikon perjantaina.

Sikäli peli onkin kotijoukkueelle huomattavasti merkityksellisempi. Kun pudotuspelit ovat noinkin lähellä on Kärpät-peli jo tärkeää valmistautumista tulevaan sarjaan Ilvestä vastaan. Kärpille ei ottelulla ole oikein sellaistakaan merkitystä.

Mikäli Ässät kukistaa tulevissa karsintapeleissään Ilveksen, tulee se puolivälierissä nimenomaan Kärppien vastustajaksi. Joten siinä mielessä pelissä olisi mahdollisuus hakea jo asetelmia tulevaan pudotuspelivastustajaan.

Oletettavasti sillä saralla ei kuitenkaan ihmeellisyyksiä nähdä. Runkosarjan voittajan ominaisuudessa Kärpillä tuskin on tarvetta saati intoa hakea mitään ylimääräistä henkistä yliotetta runkosarjasssa kymmenenneksi sijoittuneesta joukkueesta. Ja Ässät on puolestaan vääjäämättä kääntänyt katseensa vain Ilvekseen. Kärppiä ei ehkä ihan vielä kannata ajatella.

Rakennetaanko kokoonpanot varman päälle?

Joukkueiden kokoonpanot ovat merkityksettömässä pelissä pienoinen arvoitus. Tuskin kumpikaan lähtee erityisemmin pelaajia säästelemään, sillä Kärpillä ei siihen ole tarvetta, ja kapean materiaalin Ässillä ei ole puolestaan varaa.

Varmoja poissaolijoita ei näin ollen jonoksi asti ole. Kuumeaallosta selvinneen porilaisjoukkueen riveistä puuttuu varmuudella koko loppukauden missaava Mika Rontti. Kärppien lista on tältä osin vieläin lyhyempi. Loukkaantumisia ei ole. Tiistaina sivussa oli ainoastaan kuumepotilas Antti Aarnio.

Mahdollisia pikkukolhuista kärsiviä pelimanneja sen sijaan saatetaan tällaisessa pelissä säästellä. Lisäksi oman säväyksensä kokoonpanoon voi tuoda kymppilista.

Kymppilista nollaantuu runkosarjan jälkeen, mutta mikäli tässä pelissä ottaa esim. kolmannen henkilökohtaisen käytösrangaistuksen, pelikielto seuraa myös pudotuspeleihin.

Kärpillä vaaravyöhykkeessä ovat kahden kympin miehet Lasse Kukkonen, Ilkka Mikkola ja Sakari Palsola. Ässistä vastaavassa asemassa ovat Marko Kivenmäki, Jari Korpisalo, Mika Niemi ja Atte Pentikäinen. Aivan oma lukunsa on Pauli Levokari, jolle seuraava kymppi olisi jo kauden yhdeksäs, mikä tietäisi peräti neljän ottelun pannaa.

Levokarin kohdalla varman päälle pelaaminen voisi olla hyvinkin järkevää. Mutta ehkäpä Mika Toivola ja Kari Jalonen luottavat siihen, että pelissä on sen verran leppoinen meininki, ettei illan päätuomarilla Tero Toivolalla ole aihetta määrätä isoja rangaistuksia. Tosin Toivola on ollut kymppien jakajana sieltä hanakimmasta päästä.

Kumpaa kiinnostaa?

Joukkueet ovat kohdanneet tällä kaudella jo viidesti. Ensimmäisessä pelissä Ässät korjasi jatkoaikavoiton, mutta sen jälkeen on menty oululaisten tahdissa. Pelit ovat kuitenkin olleet melko tasaisia.

Kärpät olisi normaalissa tilanteessa tälläkin kertaa selvääkin selvämpi ennakkosuosikki. Mutta vallitsevat olosuhteet tasoittavat puntteja.

Runkosarjan voiton varmistaminen ja murskavoitto TPS:stä ovat komeita saavutuksia, mutta merkityksettömään peliin ne eivät tarjoa kaikkein otollisempia lähtökohtia. On selvää, että nuo vaikuttavat väkisinkin asennoitumiseen. Pakkopullapelli Porissa ei tässä tilanteessa ole ihan kaikkein motivoivin asia.

Lisäksi Kärppien rasitteena on vielä matkaaminen Oulusta Poriin eilisen pelin jälkeen. Normaalin perusteellisen keskittymiseen joukkueella ei ole ollut mahdollisuuksia.

Motivaatiotekijää Kärpät voikin hakea lähinnä ammattiylpeydestä sekä siitä, että runkosarjan voittopokaalia olisi ehkä mukavampi nostella voittopelin jälkeen.

Ässien motivaattorina toimii lähinnä se, että pudotuspelit ovat niin lähellä. Tässä vaiheessa ei voida enää vaihtaa vapaalle, eikä pelata peliä täysin puolivaloilla. Ehjällä esityksellä olisi ehkä levollisempi lähteä Ilveksen kaatoon.

Lähtökohdat ovat muutenkin Kärppiä paremmat. Edellinen peli on lauantailta, joten ongelmana ei ole myöskään peli- tai matkarasituksia. Ja kyllähän kotietukin jollain tapaa kallistaa vaakaa porilaisille.

Mikäli Ässät jaksaa hivenen puristaa, on se pelissä todennäköisesti vahvoilla. Mutta jos pelissä on molemmin puolin pakkopullan makua, kääntää Kärpät ottelun itselleen jo pelkästään paremman yksilötaitonsa ansiosta.

» Lähetä palautetta toimitukselle