Pakko pystyä parempaan

LIIGA / Ennakko
Vaikka kyseessä kulunut klisee onkin, joutuu Ässät perjantai-illan Kärppä-pelissä todellisen pakkovoiton eteen. Alkukauden liito on maaottelutauon jälkeen vaihtunut silkkaan pyristelyyn, kun viime viikon kotiottelut Lukkoa sekä Ilvestä vastaan päättyivät noloihin tappioihin eikä tiistain vierasottelu HIFK:ta vastaan tuottanut sen parempaa jälkeä. Nyt tulosta on synnyttävä.

Viime viikon torstaina Isomäen lehterit täyttyivät kiekkokuumeen tartuttamista porilaisista, kun jäähallille vaelsi reilut 6000 katsojaa. 0-5-tappio karkoitti väkeä sen verran, että lauantain Ilves-ottelussa väkeä oli enää 4000 silmäparin edestä. Näistäkin katsojista osa keksinee perjantai-iltansa ratoksi muuta kuin kiekkoviihdettä, joten Isomäkeen tuskin saapuu valtavia yleisömassoja.

Imagollisiakin syitä enemmän tuloksekasta iltapuhdetta tarvitaan tarvitaan kuitenkin pelillisen ja menestyksellisen alamäen loiventamiseksi, sillä tasaisessa sarjassa ei ole varaa pitkiin suvantovaiheisiin. Ässä-luotsi Mika Toivola on luottavainen sen suhteen, että perjantai tuo mukanaan käänteen parempaan. Hänen mielestään tiistain tappiollinen IFK-ottelu toi jo viitteitä valoisammasta jatkosta.

- Peli parani kesken ottelun, kun meille tuli tietynlainen herääminen. Homma on mennyt liian varovaiseksi, kun on satsattu pelkään puolustuspelaamiseen. Kun tiistaina ryhdyttiin pelaamaan ja karvaamaan rohkeammin, niin peli parani, Toivolaa kertoo ja uskoo hyvien sekä huonojen jaksojen menevän kauden kuluessa tasan fifty-fifty.

Mitä sanoo kolmas kerta?

Ässät ja Kärpät ovat kohdanneet kahdesti tällä kaudella. Syyskuussa Kärpät oli kotonaan parempi maalein 1-0 ja tasan kuukausi sitten oululaiset hakivat Mikko Myllykoskin jatkoaikamaalilla Porista 4-3-jatkoaikavoiton. Tuolloin Kärpät johti ottelua toisessa erässä jo lukemin 1-3, mutta patapaidat pystyivät nousemaan tasatilanteeseen pirteällä kirillä.

- Meillä on nyt revanssin paikka. Kärppien pelityyli sopii meille, ja heitä vastaan onkin viime kauden Oulun-romahdusta lukuun ottamatta tullut pelattua hyviä ja tiukkoja pelejä, Mika Toivola toteaa.

Kärpät voitti edellisen ottelunsa suurinumeroisesti, kun SaiPa kaatui Raksilassa peräti lukemin 9-0. Oululaisten ilotulitusta johti Jari Viuhkolan ketju (laidoilla Petr Tenkrat ja Brad Smyth), jonka eliminoiminen on varmasti iso osa Ässien pelisuunnitelmaa. Toisaalta porilaisleirissä varmasti toivotaan, että Kärpät saapuisi Poriin takit avoimina.

- Meidän kannalta oli parempi, että tiistain ottelu päättyi 9-0 eikä 4-0, Toivola muotoilee.

Tuominen tekee paluun, Sorokins siirtyy sivuun

Viisi viikkoa ja yli kymmenen peliä missannut Pasi Tuominen veti muutaman vaihdon tiistaina Helsinngissä. Perjantaina hän pelaa keskushyökkääjänä samassa ketjussa Timo Salosen ja Kristian Kuuselan kanssa.

- HIFK-ottelu toi sopivasti itseluottamusta. Jalkaan tuli aika kova taklauskin, mutta hyvin polvi sen kesti, Tuominen kertoo.

Kun yksi mies on palannut vahvuuteen ja Ässien sairastuvalla alkoi olla tyhjää, joutuu Oleg Sorokins jättämään Kärppä-ottelun väliin. Latvialaisella on ollut vaivaa jo viimeisen kuukauden ajan, mutta nyt Sorokinsin jalassa oleva murtuma estää pelaamsien. Sairasloman pituus selviää vasta tarkempien tutkimusten jälkeen, mutta pahimmassa tapauksessa Ässien kakkosparin mies saattaa olla sivussa koko loppukauden. Perjantaina hänen paikkansa Jarkko Gladin rinnalla ottaa Iikka Törnvall.

Ässien maalissa pelannee vammastaan toipunut Scott Langkow, joka veti torstain molemmat jääharjoitukset ilman ongelmia. Kakkosvahdin jobia puoliestaan hoitelee Tommi Tervo, sillä Matti Järvinen joutuu polvivammaisena huilaamaan ainakin tämän viikon ajan.

» Lähetä palautetta toimitukselle