Kumpi saa ylivoiman toimimaan?

LIIGA / Ennakko
Ässät ja Kärpät mittaavat paremmuuttaan perjantai-illan koitoksessa Porissa. Luvassa on tiukka kamppailu pistepotista, kun samoista sarjasijoituksista kamppailevat joukkueet iskevät yhteen ensimmäistä kertaa tällä kaudella.

Kuntokäyrät

Ässien viikon otteluohjelma on kevyt. Ainoastaan kaksi kertaa tulessa kuluvalla viikolla olevat patapaidat kaatoivat keskiviikkona HPK:n vieraskaukalossa lukemin 6-2 ja katkaisivat näin orastavan tappioputkensa. Patapaitojen voittokulkua Hämeenlinnassa johdatti Tuomas Santavuori kolmella osumallaan. Karmeaa katseltavaa viime peleissä ollut ylivoimakin sai onnistumisia, kun Ässät onnistui iskemään kaksi ylivoimamaalia HPK:n verkkoon.

Ässät on alkukauden ailahtelevista otteista ja heikosta ylivoimasta huolimatta onnistunut keräämään pisteitä hyvällä tahdilla ja porskuttaakin sarjassa neljäntenä, vain kolmen pisteen päässä sarjakärjestä.

Kärpät on ehtinyt kamppailemaan tällä viikolla jo kaksi kertaa. Tiistaina Kärpät korjasi TPS:stä vakuuttavan 5-2-voiton hyvän esityksen jälkeen, kun lonkkavamman jälkeen kaukaloon palannut Miikka Salomäki kuritti turkulaisia kahdella osumalla. Torstaina kärppälauma kohtasi Tapparan, joka rankaisi Kärppiä virheistä ja päihitti oululaiset niukasti numeroin 3-2. Oman mausteensa Kärppien peliin tuo se, että joukkueen palautumisaika jää alle vuorokauteen, kun joukkue jo luistelee Isonmäen jäälle Ässien kimppuun.

Myös Kärppien alkukausi on sujunut positiivisissa merkeissä. Oululaisilla on kasassa Ässien tavoin 22 pistettä, joka oikeuttaa sarjataulukossa viidenteen sijaan.


Joonas Donskoin kausi on alkanut tahmeasti.
Antti Romsi - http://www.romsi.net

Ratkaisun paikat

Ässien peli on ollut alkukaudella ailahtelevaa. Patapaitojen esitykset ovat paikka paikoin olleet haluttomia ja sekavia. Vastapainona heikoille esityksille Ässät on kuitenkin ottanut vakuuttavia voittoja, jotka ovat tulleet ehjän ja taistelevan esityksen jälkeen.

Porilaisten suurin murheenkryyni on kuitenkin ylivoimapeli. Ylivoima on ollut mielikuvituksetonta ja ratkaisut ovat olleet järjestään vääriä. Välillä pelkkä kiekon ylöstuonti on tuottanut patapaidoille suuria ongelmia. Keskiviikkoinen HPK-ottelu antoi kuitenkin viitteitä paremmasta, ja Ässien melko rauhallinen pelitahti tällä viikolla on antanut porilaisille aikaa harjoitella ylivoimaa parempaan muotoon.

Ässien maalivahtipeli on jatkanut positiivisella linjalla. Kärppiä vastaan maalilla jatkava Antti Raanta ja Juha Järvenpää ovat vastanneet huutoon parhaalla mahdollisella tavalla. Tasaisesti läpi alkukauden torjuneet nuoret maalivahdit ovat antaneet Ässille mahdollisuuden voittoon jokaisessa pelissä. Ässähyökkäyksen vahvin osa on ollut Stephen Dixonin johtama ulkomaalaiskolmikko, jossa laidoilla viilettävät Tomas Zaborsky ja Radek Smolenak. Myös uuteen muotoon kasattu ykkösketju onnistui Hämeenlinnassa Santavuoren johdolla. Ässien kannalta olisi toivottavaa, että joukkue löytäisi useamman toimivan hyökkäyskoostumuksen.

Kärppien alkukausi on ollut positiivinen. Kovasta loukkaantumiskurimuksesta kärsivä oululaisryhmä on onnistunut kaapimaan pisteitä kiitettävällä tahdilla, vaikka varsinkin puolustusosastoa ovat horjuttaneet avainpelaajien
loukkaantumiset. Onkin mielenkiintoista nähdä, miten nuoret paikkaajat Ville Pokan johdolla pysyvät vauhdissa Ässien aktiivisessa karvauspelissä. Helpotusta loukkaantumisongelmaan tuo kuitenkin Tappara-otteluun palanneen Mikko Lehtosen paluu tositoimiin.

Myös kärppälauman pakkopelissä on ollut parantamisen varaa. Vaikka joukkueessa on kärkiosaamista ylivoimaa myöten, ei tulosta ole syntynyt. Viime peleissä on kuitenkin ollut merkkejä jo paremmasta. Yksi illan ratkaisusta liittyykin siihen, kumpi joukkueista saa ylivoimapelinsä toimimaan. Molempien joukkueiden alivoimapeli on toiminut kohtuullisesti, mutta ylivoimalla molemmat joukkueet ovat olleet sarjan heikoimpia.

Ennakkokaavailuissa Kärppien heikoimmaksi lenkiksi nimetty Ville Hostikka on näyttänyt epäilijöilleen. Hostikka on ollut Kärppien alkukauden positiivisin valopilkku ja on ollut alkukaudella koko sarjan parhaimpia maalivahteja. Kärppien hyökkäyspeli on alkukaudella ollut liiaksi Joonas Kemppaisen johtaman hyökkäystrion varassa, mutta viime peleissä myös muut hyökkäysketjut ovat alkaneet heräillä. Suurlupaus Salomäen paluu kokoonpanoon on piristänyt Kärppien hyökkäyspeliä.

Kokoonpanot

Ässillä sairaslistalla on vain pitkäaikaispotilas Ryan Caldwell, joka tekee paluun ensi viikolla. Kärppiä vastaan Ässät lähtenee samalla kokoonpanolla kuin HPK-ottelussa. Nelosketjuun saattaa tulla pieniä muutoksia.

Kärppien terveystilanne on huono. Usea avainpelaaja on yhä sivussa. Torstain Tappara-ottelusta olivat sivussa Oscar Eklund, Ville Mäntymaa, Juho Jokinen, Pekka Saarenheimo ja Juha-Pekka Haataja.

Viimeisimmät ottelut, TOP5

Kärpät M S P
1.Juho Keränen 3 2 5
2.Jari Viuhkola 0 4 4
3.Joonas Donskoi 2 2 4
4.Ivan Huml 1 3 4
5.Miikka Salomäki 2 1 3

» Lähetä palautetta toimitukselle