Yltyykö navakka tuuli hurrikaaniksi?

LIIGA / Ennakko
Historian valossa tuttu tilanne Porin JYP-peleissä.
Kuva © Mikko Ruohola - mikko@ruohola.org
Jos historia toistaa itseään, Ässät kaataa lauantaina JYPin Isomäki Areenan itsenäisyyspäiväjuhlassa. Keskimäärin toinen kauden jyväskyläläisvisiiteistä on mennyt kotijoukkueen nimiin.

Liiga jatkuu Porissa juuri Suomen 98. itsenäisyyspäivän alla. Juhlapelin vieraaksi saapuu JYP, joka on vuosien saatossa ollut porilaisille hankala vastustaja. Kevään ja kesän pelaajasiirtojen jälkeen pelissä on yllättävän monta molemmista joukkueista tuttua hahmoa. Osa näistä seuraa peliä vielä katsomon puoleltakin.

JYP sai jo edellisellä viikolla hieman apuja sairastuvaltaan. Ässien Matti Kuparinen avaa lauantaina sarjakautensa. Veritulppa piti porilaishyökkääjän sivussa tositoimista.

Edelliset ottelut

Ässien kiivas peliruuhka päättyi marraskuun loppupäiviin, kun KooKoo kaatui maalien ilotulituksessa 7−4-lukemin. Kaiken kaikkiaan viime viikon otteluissa oli havaittavissa henkistä ja fyysistä väsymystä, mutta pisteitä porilaiset nappasivat kuusi yhdeksästä mahdollisesta.

JYPin viiden ottelun voittoputki katkesi perjantaina, kun KalPa nappasi kaksi pistettä voittomaalikilpailun jälkeen. Vakuuttava marraskuun loppu nosti Jyväskylän ylpeyden jo suoran pudotuspelipaikan tuntumaan.

Ratkaisukohdat

Lepo- ja harjoittelutauko oli paikallaan molemmille joukkueille tiukan syksyn jälkeen. Ässien osalta iso kysymys on siinä, oliko loistavasti pelanneen Andreas Bernardin lievä hapuilu KooKoota vastaan yksittäinen ottelu vai laajempi ilmiö.

Ari Ahonen toki täydentää hyvän maalivahtikaksikon, mutta hän hakee vielä parasta pelituntumaansa pitkän loukkaantumistauon jälkeen.

JYPin tiivis kamppailupelaaminen ja pyrkimys kiekonriistoihin on ollut vahvaa myrkkyä monellekin Liiga-joukkueelle. Kuten Ässillä, myös vierailijoilla on ollut valtava määrä loukkaantumishuolia, joten siinä mielessä puntit ovat melko tasan.

Näille peleille on tunnusomaista ollut JYPin laadukas keskialueen puolustaminen, jolloin jo hyökkäysalueelle pääseminen tuottaa vastustajalle ongelmia. Päästettyjä maaleja ei juuri tule, jos laukauksiakaan ei sallita parhailta sektoreilta.

Tilastohuomio

Keskimäärin Ässät−JYP-pelit noudattavat voitto-tappio-kiertoa molempien joukkueiden osalta. Luvassa on tasainen vääntö numeroiden valossa, sillä edellisen kolmen kauden aikana ottelu on päättynyt yli maalin erolla vain kerran.

Seuraa Heitä

Matti Kuparinen #22 |

Keskushyökkääjä

Ässien oma kasvatti avaa kautensa pitkän kuntoutusjakson jälkeen. Energiaa ja näyttöhaluja riittää varmasti. Riittääkö maltti vastaiskun paikkoja metsästävän JYPin kanssa?

Jani Tuppurainen #10 | Grenoble

Laitahyökkääjä

Tuppuraisella on ollut lieviä vaikeuksia pysyä kentällä pelaamissaan otteluissa. Perjantain KalPa-ottelun ulosajo ei kuitenkaan aiheuttanut jatkoseuraamuksia.

» Lähetä palautetta toimitukselle