Sulkeutuuko ympyrä?

LIIGA / Ennakko
JYP kävi runsas kuukausi sitten katkaisemassa tappioputkensa Ässien kustannuksella ja siitä lähtien joukkue on napsinut pisteitä solkenaan. Samaan aikaan Ässät on tuloksetta etsinyt avainta niin voittoihin kuin maalintekoonkin. Nyt olisi mahdollisuus sulkea ympyrä avaamalla maalihanat ja lopettamalla JYPin nousukiito siellä, missä se alkoikin.

Ässien ja JYPin valmistautuessa keskinäiseen kohtaamiseen 24.10. oli Ässillä takanaan kolme voittoa, kun JYP puolestaan tuskaili neljän ottelun tappioputkessa. Kaiken kaikkiaan Ässät oli tuohon mennessä kerännyt 15 pistettä JYPin 11 vastaan. Kun Ässät oli hakenut alkukaudella pisteet myös Jyväskylästä, vallitsi Porissa vankka luottamus siihen, että Isomäessä tanssahdellaan reippaasti kotijoukkueen tahdissa ja Ässät karkaa jo kuuden pisteen päähän yhdestä pääkilpailijastaan.

Toisin kuitenkin kävi. JYP katkaisi tappioputkensa hakemalla Porista tasaisen nyhjäämisen jälkeen arvokkaat kaksi pistettä maalein 0-2. Samalla Hippoksen hurrikaanit käynnistivät uuden putken, sillä tuon taiston jälkeenkään JYP ei ole jäänyt yhdessäkään pelissään ilman pisteitä. Tuo putki on nyt yhdeksän pelin mittainen. Noissa yhdeksässä pelissä JYP on voittanut seitsemän kertaa, pelannut kerran tasan ja hävinnyt kerran jatkoajalla. 16 pistettä maalierolla 34-19 on nostanut Matti Alatalon miehistön komeasti kuudenneksi, kokonaispistemäärän olleessa 27.

Samassa ajassa Ässät on hävinnyt kahdeksan kertaa ja pelannut kerran tasan maalieron ollessa 13-28. Samalla patalauma on pudonnut murheellisesti jo toiseksi viimeiseksi.

Näin Ässien neljän pisteen kaula on vaihtunut reilussa kuuukaudessa JYPin 11 pisteen karkumatkaksi. Tuollaista käännöstä tuskin uskalsi odottaa optimistisinkaan JYP-fani.

Ässät hakee pakkovoittoa uusituilla ketjuilla

Patalaumalla alkaa olla käsillä totuuden hetket. Hyvän alkukauden tuoma hyöty on käytännössä jo hukattu ja jos kurssi ei pikaisesti muutu, on loppukausi taas sitä samaa kamppailua elämästä kuin pari edellistäkin kautta. Tulevaisuuskin on luonnollisesti aina ensiarvoisen tärkeää, mutta ihan vain vaihtelunkin vuoksi olisi toivottavaa, että kevään peleissä olisi muutakin teemaa kuin tuo tutuksi tullut ensi kautta odotellessa.

Vaikka JYP nyt näyttääkin olevan kaukana, on se toki edelleen yksi Ässien päävastustajista. Todennäköisestihän JYP tulee koko kauden keikkumaan niillä sijoilla minne Ässätkin halajaa eli pudotuspeliviivan tuntumassa ja mieluiten sen paremmalla puolella. Ässien päästessä taas hieman taajempaan tahtiin pisteiden makuun ja JYPin pistekeräilyn laantuessa on 11 pisteen etumatka otettavissa kiinni, varsinkin, kun peräti neljästä jäljellä olevasta keskinäisestä kamppailuista on otettavissa kahdeksan pisteen potti. Joka tapauksessa tätä peliä Ässillä ei olisi varaa hävitä. Muuten tilanne alkaa mennä turhan toivottomaksi.

Valmennuskaksikko Mika Toivola-Karri Kivi luonnollisesti käyttää kaikki mahdolliset keinot, jotta patapaidat löytäisivät taas tiensä kohti voittoja. Tehottomuuden seurauksena kokoonpano on viime aikoina jonkin verran elänyt ja tällä kertaa muutokset hajoittavat myös Markku Tähtisen ketjun. Ässien maajoukkuesentteri saa laidoilleen Pasi Tuomisen ja Tomi Pölläsen. Tähtisen vakiolaiturit Timo Salonen ja Samu Wesslin puolestaan siirtyvät Richard Rochefortin laidoille.

Jari Korpisalon pelaaminen on olkapäävamman takia vielä epävarmaa, mutta jos hän kaukaloon kykenee, löytyy paikka Timo Hakasen ketjusta, jossa toisella laidalla viilettää Tuomo Harjula. Ässien neljännen ketjun muodostavat Janne Seva-Vjatsheslav Fandul-Juha Kiilholma ja Joose Lipponen aloittaa 13. hyökkääjänä, mikäli Korpisalo pelaa.

Varmuudella Ässien kokoonpanosta puuttuvat Petr Sachl, Steve Shirreffs ja Timo Ahmaoja.

Kovakuntoinen JYP ennakkosuosikkina peliin

JYPillä ei samanlaista pakkovoiton painetta ole kuin Ässillä. Peli on kulkenut, maaliverkot ovat pöllynneet ja pisteitä on tullut, joten ryynikylän miehet voivat lähteä vääntöön huomattavasti levollisemmin ja vapautuneemmin. Asennevammaan JYP tuskin sortuu, sillä eiköhän JYP-leirissäkin edelleen mielletä Ässät yhdeksi päävastustajista. Lisäksi joukkue oppi jo alkukauden vaikeina aikoina huomaamaan, että kyyti on kylmää, mikäli peli ei maita.

Vierasjoukkue pääsee kaukaloon myös huomattavasti terveemmällä joukkueella. Kokoonpanosta puuttuu tällä hetkellä vain puolustaja Jani-Matti Loikala.

Näin ollen JYP lähtee otteluun ennakkosuosikin asemasta. Kotietu ehkä kallistaa vaakaa hieman Ässien suuntaan, mutta toisaalta kotihallissa pelaaminen saattaa jopa kipsata Ässiä tässä tilanteessa, jossa voitto olisi otettava. Varsinkin jos JYP tekee avausmaalin, saattaa Ässien ahdistus kasvaa niin koviin mittoihin, että JYP pääsee pokkaamaan rutiinivoiton.

Historia on sentään vahvasti Ässien puolella. JYP ei ole perinteisesti Isomäessä viihtynyt ja 15 viimeisestä Ässät-JYP-ottelusta pisteet ovatkin kotijoukkueen hyväksi 22-9 ja maalit 65-34.

Lisäksi kaiken järjen, oikeuden ja kohtuudenkin mukaan hyvällä asenteella taisteleva patalauma tarraa jossain vaiheessa pisteiden syrjään kiinni. Tapahtui se sitten taidolla, tuurilla tai ihan millä hyvänsä.

» Lähetä palautetta toimitukselle