Nollaako JYP jälleen Ässät?

LIIGA / Ennakko
Parissa ensimmäisessä ottelussaan kontannut JYP on löytänyt taas vauhtinsa. Pelicans ja Tappara ovat kaatuneet vakuuttavien esitysten jälkeen. Jatkuuko jyväskyläläisten vire kotonaan tiukalla taisteluasenteella esiintyvää Ässiä vastaan?

JYP:n kausi alkoi melko murheellisesti. Ensin SaiPa pöllytti hurrikaanipaitoja 7-3 ja ensimmäisessä kotipelissä Blues haki pisteet maalein 2-4.

Noiden kahden pelin perusteella moni varmasti uskoikin, että JYP taipuu tällä kaudella peräpään taisteluihin. Mutta kahden viimeisin pelin perusteella näyttäisikin siltä, että ikuisen yllättäjän roolissa viihtynyt JYP on sitä taas.

Jyväskyläläisten menetykset olivat varsin kovia. Eric Perrin, Tuomas Pihlman ja Tomas Chlubna veivät mennessään roppakaupalla tehoja. Kun tulopuolella oli vain Mestis-miehiä sekä tuntemattomat suuruudet P.C Drouin ja Alexander Trembley, ei ollutkaan ihme, että sitä JYP:n vaisua kautta odoteltiin monissa piireissä.

Ässien peli hukassa

Kotijoukkue Ässät on aloittanut taipaleensa kahdella kotivoitolla ja kahdella vierastappiolla. Voitot Ässät on napsinut tiukan taistelun jälkeen kovalla asenteella pelaten. Vieraissa aivan samaa asennetta ei kuitenkaan ole löytynyt.

Ässien peli on ollut sekä vieraissa että kotona kaikkea muuta kuin valmista. Hienoissa kotivoitoissakaan Ässät ei ole pystynyt pelillisesti kovinkaan näyttävään suoritukseen, vaan voitot ovat irronneet puhtaasti tahdolla.

Etenkin hyökkäyksien rakentelu on ollut porilaisille melkoista tuskaa. Patapaitojen taitotaso on melko rajallista ja se on etenkin vieraspeleissä näkynyt melko selvästi. Myös viimeistely on tuottanut ongelmia. Joukkueesta ei ole löytynyt tarpeeksi ratkaisuvoimaa. Maalipaikoissa vastuuta onkin usein mieluummin siirretty kuin koitettu ratkaista itse.

JYP piti Ässät nollassa

Ässät ja JYP kohtasivat viime kaudella kuudesti, joissa jyväskyläläiset olivat niskan päällä voitoin 4-2.

Melkoinen erikoisuus oli se, että JYP haki kolme voittoa Porista päästämättä maaliakaan. Tero Leinonen nollasi porilaiset kahdesti ja Juha Pitkämäki kerran. Lisäksi Leinonen piti maalinsa puhtaana myös yhdessä Jyväskylän kamppailussa.

JYP:n tiivis puolustuspeli oli Ässille myrkkyä. Porilaiset kyllä hallitsivat tapahtumia, mutta maalipaikoille pääsy oli vaikeaa. Ja kun niihin päästiin ratkaisuyritykset olivat pääsääntöisesti melko onnettomia.

Kaiken kaikkiaan Ässien ja JYP:n kohtaamiset Porissa olivat perin vaatimatonta kiekkoa. Pelejä, joissa ei tapahtunut juuri mitään.

Ässillä ei varaa tappioon

Ässille sunnuntainen tv-peli on melkeinpä pakkovoiton paikka. Tämä ennen kaikkea uskottavuuden takia. JYP:n kaltaiselle joukkueelle ei ole varaa hävitä, mikäli Ässät todella mielii tavoitteeseensa.

JYP:n taktiikka lienee hyvin samanlainen kuin viime kaudenkin vierailulla. Kaikki lähtee puolustuksen kautta ja Ässien peli yritetään sumputtaa jälleen tehottomaksi.

Neljän ensimmäisen pelin perusteella se ei välttämättä kovin vaikeaa olekaan, siksi saamatonta Ässien pelaaminen on ollut. Voisi kuitenkin olettaa, että asennetta porilaisten pelaamisesta löytyy tässäkin kotipelissä. Ja taistelun kautta Ässät raivaa tietään väkisin maalipaikoille. Eri asia onkin millaisessa jamassa maalinteko on tällä kertaa.

Ässät lähtee hakemaan parempia tehoja ja parempia otteita uusituilla ketjuilla. Martin Bergeron saa laidoilleen Samu Wesslinin ja Timo Salosen. Vjatsheslav Fandulin ja Pasi Tuomisen seuraksi kakkosketjuun liittyy Teemu Virkkunen. Marko Kivenmäki, Juha Kiilholma ja Jari Korpisalo muodostavat puolestaan kolmosketjun.

Pelistä ei välttämättä ole odotettavissa suuria kiekkoilun hienouksia. Oletettavaa on, että Ässät painostaa ja JYP puolustaa sekä hakee nopeita vastahyökkäyksiä. Yksi avainkysymyksistä on se, miten JYP on niin henkisesti kuin fyysisestikin toipunut lauantain hienosta Tappara-voitosta. Jos se ei ole täysin onnistunut, saattaa joukkue joutua kylmäänkin kyytiin näytöntahtoisten patapaitojen edessä.

Todennäköisesti ottelu sujuu kuitenkin tarkan pelaamisen merkeissä. Lauantaina huilanneella kotijoukkueella on pienoinen etulyöntiasema ja omalla tavallaan peli on joukkueelle myös merkittävämpi kuin vastustajalle. Joten Ässät vääntäneekin niukasti kauden kolmannen taisteluvoittonsa.

» Lähetä palautetta toimitukselle