Ässillä heti ryhtiliikkeen paikka

LIIGA / Ennakko
SM-liigassa on takana vain yksi kierros, ja Ässät on heti viime vuosilta turhankin tutun tilanteen edessä. Lukko-nöyryytyksen jälkeen on ryhdistäytymisen paikka. Porilaisten uutta lähtöä kauteen kunnioittaa läsnäolollaan avauspelissään voitokkaasti esiintynyt JYP.

Ässien Rauman vierailu oli lopulta mahalasku, jota vain harva osasi hyvien harjoituspelien jälkeen odottaa. Mutta taas se nähtiin, että harjoituspelit ovat vain harjoituspelejä.

6-1-tappiolukemissa ei juuri seliteltävää ole, vaikka porilaiset Lukon toiseen maaliin saakka vauhdissa mukana pyristelivätkin. Hyvää peli ei silti ollut missään vaiheessa. Hyökkäyspelissä ei ollut alun alkaenkaan juonta nimeksikään, ja puolustuspelaaminen oli käsittämättömän kuritonta. Puolustajat haahuilivat ties missä, eikä hyökkääjistä ollut juuri apua alaspäin pelatessa. Paras päivänsä ei ollut myöskään maalivahti Scott Langkow'lla.

Huolestuttavinta avausromahduksessa oli kuitenkin otteen täydellinen herpaantuminen Lukon karattua Ässien virheiden seurauksena parin maalin johtoon. Ei puhettakaan, että patalauma olisi syttynyt taistelemaan kahta kauheammin. Joukkue vain turhautui ja alistui kohtaloonsa.

JYP-leirissä tunnelmat ovat päinvastaiset. Hippoksen huumassa SaiPa kellistyi katolleen puhtaasti 2-0. Hyvällä asenteella esiintynyt hurrikaanilauma pelasi tasapainoisen pelin, eikä vierailijalla lopulta ollut suuriakaan saumoja pisteille.

Huomionarvoista JYP:n pirteässä avauksessa oli ennen kaikkea joukkueen uusien hankintojen lupaavat otteet. Sinuhe Wallinheimo, Steve Martins ja Ossi Louhivaara vaikuttavat ainakin tässä vaiheessa onnistuneilta värväyksiltä.

Revanssit haussa

Vaikka kyseessä onkin vasta kauden toinen peli, on se silti molemmille hyvinkin tärkeä. Luonnollisesti ennen kaikkea uskottavuuttaan todistelevalle kotijoukkueelle, jolla ei yksinkertaisesti ole varaa toiseen peräkkäiseen rämpimiseen.

Mutta panosta on toki JYP:lläkin, sillä saman kastin joukkueena Ässät kuuluu jyväskyläläisten ehdottomiin päävastustajiin. Todennäköisesti joukkueet taistelevat puolen vuoden päästä jälleen kiivaasti samoista loppusijoituksista viime kevään malliin. Ja uudella pistelaskusysteemillä keskinäiset ottelut juuri näitä ns. päävastustajia vastaan korostuvat entisestään.

Omalla tavallaan molemmilla joukkueilla on myös revanssin paikka. Ässillä siinä mielessä, että juuri JYP vei keväällä viimeisen pudotuspelipaikan patapaitojen nenän edestä kahden pisteen turvin. JYP:llä puolestaan siksi, että Ässät antoi viime kaudella Jyväskylän pojille kylmää kyytiä. Kuudesta keskinäisestä ottelusta Ässät keräsi laariinsa 11 pistettä JYP:n kahta vastaan. Erityisesti alkukaudella JYP oli täysin aseeton punapaitoja vastaan.

Ehkäpä viime kauden tuloksekkaat otteet päävastustajia vastaan yhdistettynä uuteen pistelaskusysteemin antavat Ässien tavoitteille uutta uskoa. Nyt voimassa olevilla säännöillä Ässät olisi nimittäin mennyt viime keväänä heittämällä pudotuspeleihin.

Isomäen kausi avataan hiljaisella hetkellä

JYP voi hakea revanssiaan kohtuullisen vapautuneesti, kun palikat ovat kasassa ja avausvoitto tukevasti taskussa. Paineet ovatkin kotijoukkueen niskassa, jonka on löydettävä aivan uusi syke ja tekemisen meininki peliinsä.

Toisaalta on syytä olettaa, että Ässät tulee tällä kaudella nojaamaan erityisen vahvasti nimenomaan kotipeleihinsä. Joukkueen ilme sopii kotiluolaan huomattavasti paremmin kuin vieraskaukaloihin, joissa olisi pelattava enemmän järjellä kuin tunteella. Siitäkään huolimatta JYP-pelistä ei missään nimessä tule Ässille helppoa, sillä rivien kokoamisessa riittää tehtävää. Asenteesta homma ei voi jäädä kiinni, vaan vaarana voi pikemminkin olla ylilataus.

Pelin ilme lienee se, että aggressiivisesti päälle käyvä Ässät hallitsee, JYP:n puolustaessa kärsivällisesti vastahyökkäyksiä kytäten. Hyvä alku todennäköisesti aukaisisi porilaisten patoutumat, kun taas JYP:n karatessa johtoon, viime kausien haamut menestymättömyydestä voivat kiristää vanteet liian tiukalle porilaisten päiden ympärille.

Kaikesta huolimatta Ässiä voitaneen pitää ottelussa pienoisena ennakkosuosikkina. Tämä ennen kaikkea historian valossa ja kotiedun takia sekä myös siksi, että avauskierrosten tapahtumien jäljiltä motivaatioetu on kotijoukkueella. Ässät tarvitsee voiton, kun taas JYP:llä ei vastaavaa pakkotilannetta ole.

Isomäen kausi avataan perinteiseen tyyliin Maamme-laululla, jonka kajauttaa ilmoille itseoikeutetusti Olli Lindholm. Lisäksi alkuseremonioihin kuuluu tällä kertaa myös hiljainen hetki. Harry Nikander ja Erkki Lehtonen kuuluvat molemmat merkittäviin porilaisiin kiekkolegendoihin, ja Ässät haluaakin kunnioittaa näiden hiljattain pois nukkuneiden muistoa asiaankuuluvalla tavalla.

» Lähetä palautetta toimitukselle