Hyytyykö narrien virne Isomäen huumassa?

LIIGA / Ennakko
Porilaisyleisölle tarjotaan lisää harvinaista herkkua, kun Isomäessä otellaan jälleen kärkiottelun merkeissä. Kolmantena pyritelevä Ässät joutuukin todelliseen testiin, kun hallitseva Suomen mestari ja tämänkin hetken ykkösjoukkue Jokerit saapuu valaisemaan tähtiloistollaan Porin pimenevää syysiltaa.

Ylivoimaisena ennakkosuosikkina kauteen lähtenyt Jokerit on aloittanut runkosarjan pitkän taipaleen varsin mallikkaasti. Ainoa tappiotahra narrilauman papereihin on tullut Hämeenlinnassa, jossa HPK vei pisteet 2-1-lukemin viime hetken maalin turvin. Lisäksi SaiPa pakotti Jokerit aina jatkoajalle asti, jossa Ville Peltonen pelasti helsinkiläisille lopulta täyden potin.

Muutenkin Jokerit on toistaiseksi erikoistunut tasaisiin vääntöihin, sillä yhtä lukuunottamatta kaikki pelit ovat päättyneet maalin erolla. Lukon Jokerit kykeni kukistamaan peräti kahdella maalilla.

Tasaisten otteluiden kääntäminen osoittaa Raimo Summasen suojattien kovaa rutiinitasoa. Peli ei ole vielä ollut sillä tasolla kuin nimilista antaisi olettaa sen parhaimmillaan olevan, mutta puristusta on riittänyt voittoihin asti ja pistepussi onkin näin ollen lihonut kiitettävään tahtiin.

Jokereiden maalivainussa on toistaiseksi ollut parantamisen varaa, sillä kuudessa pelissä helsinkiläiset ovat venyttäneet verkkoja 17 kertaa, kun Ässät on puolestaan takonut viisi maalia enemmän. Teinitähti Kari Lehtonen on kuitenkin kestänyt Jokereiden maalissa häneen kohdistuvat suuret odotukset ja hän onkin häärinyt voittojen takuumiehenä. Mutta torjuuko Lehtonen Porissa vai joko on Markus Helasen debyytin vuoro?

Jokerit murjoi Ässiä viime kaudella

1990-luvulla korttipakkajoukkueet ottivat usein yhteen tasaisissa ja värikkäissäkin merkeissä. Sittemmin seurojen kehitys on kuitenkin kulkenut niin vastakkaisiin suuntiin kuin se ylipäätään on mahdollista ja taustoissa syntynyt kuilu on näkynyt karusti myös kaukalossa.

Viime kaudella Jokerit veteli Ässiä pataan kolmessa ensimmäisessä kohtaamisessa niin että vähän vahvempiakin heikotti. Ässät tuntui lähtevän töihin valmiiksi hävinneenä ja 6-1, 7-0 sekä 4-1 kertovatkin peleistä kaiken oleellisen. Viimeiseen kohtaamiseen mennessä Ässät oli heitellyt miehiä yli laidan ja löytänyt sitä kautta sen verran taisteluilmettä, että Jokereitakin vastaan sytyttiin kunnon kiusantekoon. Helsinkiläisten ajatukset olivat kenties jo kevään kultakahinoissa, mutta joka tapauksessa patapakka venyi 4-3-voitossa ehkä kauden parhaimpaan esitykseensä.

Tähtinen toivoo yleisön tuen jatkuvan

Hienon alkukauden pelannut Ässä-hyökkääjä Markku Tähtinen jatkoi lauantaina SaiPaa vastaan tehokkaita otteitaan. Tähtisen 1+1-tehot eivät lopulta voittoon asti riittäneet, mutta Markulle ne tiesivät sitä, että kultakypärä siirtyy ketjukaveri Samu Wesslinin päästä hänelle. WTS-ketjun kapelimestari on itsekin melko tyytyväinen niin omaansa kuin koko trionkin peliin tai ainakin tehoihin.

- Yllättävänkin paljon on pisteitä hyvien ketjukavereiden kanssa
kertynyt. Wessu on kova tekemään maaleja ja Tipi karvaa sekä tekee
töitä. Minun roolini on jäädä taustalle ja yrittää jakaa kiekkoa
eteenpäin. Siitä on varmasti etua, että me ollaan pelattu yhdessä
jo junioreina ja tunnetaan toisemme niin hyvin, Tähtinen miettii.

Tähtinen myöntää, että kova pelitahti tuntuu pelien lopussa jaloissa, eikä pitkiä vaihtoja pysty vetämään. Huolelliset venyttelyt sekä välipäivien palauttelu auttavat kuitenkin asiaan ja hän uskookin joukkueen olevan taas valmis vastaamaan haasteeseen ja odottaa myös horroksesta heränneen kotiyleisön jatkavan tukemistaan.

- Jokerit on kovasti taisteleva joukkue. Suomen mestari varmasti
herättää sekä joukkueen että yleisön. Launtaina pitkästä aikaa
huomasi, että yleisö oikein eli mukana. Toivottavasti sama tuki
saadaan tiistaina.

Ässien valmentaja Mika Toivola pyrkii oikealla harjoittelulla ja peluutuksella auttamaan miehistöään jaksamaan läpi kovan otteluohjelman.

- Tiettyjen pelaajien rasitus kasvaa tässä pelirumbassa kohtuuttoman
kovaksi. Kovaa me harjoitellaan, mutta ei pitkään kerrallaan. Kahteen
viikkoon ei yli tunnin harjoituksia ole pidetty kertaakaan, mikä
säästää vähän voimia.

- Peluutuksessa pitää olla tarkkana, jottei kuluta joitain pelaajia
puhki. Neljän ketjun peluuttaminen on ainoa vaihtoehto, vaikka ottelun
sisällä kokoonpanoa voi tietysti joutua tiivistämään. Monessa pelissä
neljän ketjun pyörittäminen on mielestäni ollut meille hyvä asekin, Toivola näkee.

Toivola on luonnollisesti miettinyt myös valmiiksi ne teesit, millä Jokeritkin on kaadettavissa. Ainakin kulmapeli ja ottelun alku nousevat tärkeään asemaan.

- Jokerit on hyvä pitämään kiekkoa kulmissa ja murtautumaan sieltä
maalille. Meidän pitää pystyä eliminoimaan nuo nousut ja jättää
joukkue pyörimään kulmissa. Joukkue on tasaisen kova nippu, joten
yksittäisiä ketjuja tai pelaajia ei voida lähteä jarruketjuilla
pidättelemään.

- Pelin alku on tärkeä, joskin samalla pitää olla tarkkana sen suhteen,
ettei Jokerit pääse johtoon. Jokerit on äärimmäisen hyvä pelaamaan
johtotilanteessa ja jäädyttämään peliä, Toivola kertoo.

Kokoonpano ratkeaa tiistaiaamuna

Toivola kertoo tekevänsä kokoonpanojen suhteen ratkaisut vasta tiistaiaamuna, kun hän näkee ketkä ovat terveinä. Vjatsheslav Fandulin kohtalo ratkaisee paljon, jos hän ei pääse vieläkään mukaan, ketjut ovat samat kuin SaiPaa vastaan.

Fandul on käynyt maanantaina magneettikuvauksessa, mutta tulokset eivät vielä ole tiedossa. Fandul on kuitenkin harjoitellut muiden mukana, vaikkakaan luistelu ei onnistu parhaalla mahdollisella tavalla. Hänen pelaamisensa Jokereita vastaan on siis mahdollista, mutta ei kuitenkaan todennäköistä.

Puolustajista Toivola kertoo Mika Rontin tilanteen olevan kysymysmerkki. Jos Rontti ei pysty pelaamaan, nostetaan A-nuorista Atte Valli mukaan miehistöön.

» Lähetä palautetta toimitukselle