Paukuttaako Blues Ässien kympit rikki?

LIIGA / Ennakko
Isomäen illassa kohtaavat pahaan tappiokurimukseen ajautunut Ässät ja pudotuspelien kotietua tavoitteleva Espoon Blues. Ennakkoon ajatellen sävelet ovatkin selvät. Blues hakee Porista tärkeän rutiinivoiton Ässien jatkaessa tehotonta tuskailuaan. Vai lyökö patapakka sittenkin kapuloita sinisiin rattaisiin?

Blues harjoitteli rutiinivoiton ottamista keskiviikkona, kun sarjajumbo Ilves vieraili Länsi-Auto Areenalla. Tuudittautuminen helppoon voittoon aiheutti ongelmia ja vapautuneesti pelanneet tupsukorvat laittoivatkin Bluesin ahtaalle. Kolmannessa erässä kotijoukkue kuitenkin ryhdistäytyi sen verran, että voittomaali näki päivänvalon ja 4-2-voitto sinetöityi tyhjään Ilves-maaliin.

Blues on pelannut nyt seitsemän peliä ilman tappiota ja tavoiteltu kotietu onkin ainakin tällä hetkellä matkalla Espooseen. Viidentenä oleva JYP on jäänyt Hannu Kapasen suojateista kolme pistettä, joten turhiin pistemenetyksiin Bluesille ei kuitenkaan ole varaa. Toisaalta sinipaidoilla on vielä oiva mahdollisuus parantaakin sijoitustaan, sillä kolmantena oleva Oulun Kärpät on vain pisteen edellä. Eri asia on kuinka paljon runkosarjan kolmas sija sitten houkuttelee, sillä todennäköisesti silloin pudotuspelien ensimmäisellä kierroksella vastaan tulisi taatusti hankala vastustaja Tapparan muodossa.

Myllys ja Caloun iskussa

Bluesin viime aikojen hyvän vireen johtotähtinä ovat häärineet tutut nimet. Loukkaantumisensa vuoksi puolet kaudesta huilannut konkarivahti Jarmo Myllys on kuntoutunut huippuiskuun.

Kun Myllys on huolehtinut peräpään pitävyydestä, niin hyökkäyspäässä tahtia on ahkerimmin lyönyt Jan Caloun. Tshekkitaituri on tehoillut kuudessa viimeisimmässä ottelussa pisteet 3+5=8 ja samalla hän on ilmoittautunut taas taistelemaan pistepörssin voitosta. Pörssikärjessä oleva HPK:n Antti Miettinen on enää pisteen Calounin edellä. Tuittuilun sijasta pelaamiseen keskittynyt Caloun on iskenyt peliä kohden 1,13 pistettä ja tuossa tilastossa hän onkin liigan ykkösmies.

Caloun kurvailee Ässienkin kiusana, mutta sen sijaan Myllys saattaa saada tähän väliin lepovuoron. Sekään tuskin paljon Ässiä auttaisi, sillä pätevyytensä osoittaneet Mika Oksa ja Sami Heinonen odottavat nälkäisinä näyttömahdollisuuttaan.

Bluesin terveystilanne on tällä hetkellä varsin hyvä. Varmuudella poissa kokoonpanosta on vain Teemu Elomo, jonka kylkivamma uusiutui Ilves-pelissä. Mistään vakavasta vammasta ei kuitenkaan ole kyse, vaan Elomo palannee ruotuun muutaman päivän huilin jälkeen. Lisäksi puolustaja Arto Laatikaisen pelaaminen on epävarmaa.

Antti Jokela saa torjuntavuoron

Ässät puolestaan antaa mahdollisuuden kakkosmaalivahdilleen Antti Jokelalle.

Raumalaisnuorukaisen edellinen ottelu oli 8.tammikuuta juuri Bluesia vastaan. Silloin Ässät kävi hakemassa Jokelan johdolla Espoosta hienon 2-3-voiton. Hyvästä pelistään huolimatta Jokela on taas sen jälkeen joutunut availemaan vaihtoaition luukkua, kun Scott Langkow on esittänyt siksi vakuuttavia otteita, että Ässien valmennusjohdon luottamus on ollut kanukkiveskarin takana.

Muuten porilaiset jatkavat samalla kokoonpanolla kuin edellisissäkin otteluissa. Monet kannattajat ovat odottaneet, että Mika Toivola ajaisi loppukauden aikana nuoria sisään liigaympyröihin, mutta ainakaan toistaiseksi Toivola ei ole sille tielle lähtenyt. Koko kauden ringissä olleet nuorukaiset saavat vastuuta, mutta muut seuran juniori-ikäiset saavat edelleen tahkota omia pelejään.

Osittain Toivolan linja on pakonsanelema, sillä A-nuorista ei löydy juurikaan pelaajia, jotka tässä vaiheessa olisivat valmiita liigaympyröihin. Mutta toisaalta rohkeus tässä vaiheessa olisi ehkä sittenkin kannattavampaa kuin esim. peruspakki Antti Bomanin peluuttaminen laitahyökkääjänä. Se kun ei Ässiä palvele sen enempää lyhyellä kuin pitkälläkään tähtäimellä. Boman ei Ässiin tehoa tuo, ei nyt, eikä tulevaisuudessa.

Tehoja Ässät todellakin kaipaisi, sillä 104 osumaa 49 ottelussa on auttamattomasti liian vähän. Kaikkiaan Ässät on jäänyt tällä kaudella peräti yhdeksässä pelissä tyystin ilman maalia. Tehottomuus on entisestään kärjistynyt viime aikoina ja yhdeksässä viime pelissään, jotka joukkue on kaikki hävinnyt, patapaidat ovatkin tehneet vain 12 maalia. Paikkoja Ässät pystyy kyllä luomaan kohtalaisesti, mutta ratkaisut ovat kerta toisensa jälkeen onnettomia. Pahiten Ässien tehottomuus on näkynyt ylivoimapelissä, jossa joukkue onkin pudonnut peräti liigan heikoimmaksi lenkiksi.

Yhdeksän viimeistä peliä on siis päättynyt tappioon ja samalla pudotuspeliviiva on jäänyt taas vain kaukaiseksi haaveeksi. Paras terä on hiipunut myös otteista, yritystä on kyllä löytynyt, mutta todellista voitontahtoa joukkueesta on ollut vaikea löytää.

Ässät ollut Bluesille vaikea vastus

Kauden kolmessa aiemmassa kohtaamisessa molemmat ovat voittaneet kerran ja kertaalleen pisteet ovat menneet jakoon. Ensimmäisessä yhteenotossa Blues oli Espoossa parempi luvuin 3-1. Porissa pelatussa ottelussa Ässät nousi kolmannen erän kirillään 1-4-luvuista 4-4-tasapeliin. Ja viimeisimmässä koitoksessa Ässät siis haki makean 2-3-voiton Espoosta.

Pisteet keskinäisistä otteluista ovat näin ollen tasan 3-3, joten Ässät on ollut Bluesille kova pala purtavaksi. Tällä kertaa motivaatiotekijät ja kuntopuntari heilauttavat vaakaa vahvasti Bluesin suuntaan. Vielä kun espoolaiset saivat Ilvekseltä pienen varoituksen, ettei mikään peli hoidu itsestään, niin asennevammaakaan ei Bluesilla luulisi olevan. Vai riittikö varoitus sittenkään, kun pisteet kuitenkin irtosivat? Faktat puhuvat sen puolesta, että Blues aiheuttaa Ässille kymmenennen peräkkäisen tappion. Mutta jääkö Ässät myös kymmenennen kerran tällä kaudella ilman maalia? Toisaalta, joskushan Ässienkin kohdalle osuu se päivä, jolloin maalintekokin onnistuu.

» Lähetä palautetta toimitukselle