Leijonat kesti Venäjän väkevän päätöserän alun – Peruspakki nousi ratkaisijaksi

MAAJOUKKUE / Raportti
Atte Ohtamaa nousi ottelun ratkaisijaksi.
Leijonat kaatoi Venäjän Helsingin Euro Hockey Tourin avausottelussaan lukemin 3-2. Toisinaan Suomi hallitsi peliä, toisinaan Venäjä, mutta Atte Ohtamaan päätöserän osuma ratkaisi voiton Suomelle.

Leijonat aloitti ensimmäiseksi olympialeiriksi tituleeratun Helsingin EHT-turnauksen voitolla Venäjästä. Peli näytti ajoittain varsin kypsältä, ja etenkin Joonas Kemppaisen johtama kakkoskentällinen oli vakuuttava esityksissään. Myös Mika Niemen johtama nelonen esittäytyi avausottelussa edukseen. Leijonat esitti myös varsin hyvää alivoimapelaamista Venäjän tähtikentällisiä vastaan.

Leijonat sai otteluun erinomaisen alun. Ottelua ei oltu pelattu kuin vajaa kaksi minuuttia, kun Kemppainen pääsi laittamaan kiekon Venäjän maaliin. Hyvästä esityöstä osumaan vastasi Julius Junttila. Ensimmäinen erä oli muutoin melko tasainen, mutta todelliset maalipaikat jäivät melko vähiin.

Toiseen erään Leijonat tuli avauserän tavalla ja A-maajoukkuedebytantti Miro Heiskanen ampumaan maalin heti ensimmäisessä ottelussaan. Maalin arvoa nostaa sekin, että Heiskanen on vielä nuori pelaaja ja mahtuu joulukuussa alle 20-vuotiaiden MM-kisojenkin kokoonpanoon.

Venäjän kone kuitenkin odotti vain käynnistymistään. Toisen erän loppua hallitsivat venäläiset siitä lähtien, kun Kirill Kaprizov toimitti kiekon Suomen maaliin. Vaikka Suomi sai ylivoimalla luotua hyviä pyörityksiä erän puolivälissä, eivät ne tuottaneet laadukkaita tekopaikkoja. Pian Suomen ylivoiman jälkeen Venäjä tasoitti ottelun, kun Sergei Plotnikov toimitti pikkumustan ohi Mikko Koskisen.

Päätöserään Venäjä tuli väkevämmin, ja oli niskan päällä ensimmäisen kymmenminuuttisen. Ensimmäisessä vaihdossa toki Niemellä oli erinomainen paikka viedä Leijonat jälleen johtoon, mutta miehen yritys nollattiin venäläisten toimesta.

Suomi kuitenkin selvitti kaksi alivoimapyöritystä, eikä antanut kovinkaan montaa laadukasta tekopaikkaa venäläisille. Ottelun ratkaisu nähtiin päätöserän puolivälissä, kun peruspuolustaja Atte Ohtamaa pääsi laittamaan reboundista Suomen 3-2-johtoon.

Vaikka Venäjä tämän jälkeen onnistui luomaan painetta Suomen päähän, ei tasoitusta missään vaiheessa kuulunut. Viimeisten minuuttien kohokohdaksi nousikin Veli-Matti Savinaisen ja Andrei Zubarevin välinen herrasmiesmylly, josta kumpikin ajettiin luonnollisesti pukukoppien puolelle.

Seuraavan kerran Leijonat nähdään jäällä lauantaina. Tuolloin iltaottelussa vastaan asettuu Ruotsi.