Burakovsky täräytti jatkoajalla Avalanchelle ensimmäisen finaalivoiton − Rantanen ja Lehkonen ratkaisurooleissa

NHL / Aamuraportti
Darcy Kuemper selvisi avauspelistä voittajana.
Kuva © Getty Images
Ensimmäinen Stanley Cup -finaali vuosimallia 2022 ratkesi jatkoajalla, kun Andre Burakovsky nasautti suoraan syötöstä ensimmäisen voiton Avalanchelle.

Unelmafinaaliksi uumoiltu Stanley Cup -finaali Colorado Avalanchen ja Tampa Bay Lightningin välillä alkoi lupaavasti vauhdikkaalla ottelulla, jonka ratkaisijaksi nousi jännittävien käänteiden jälkeen 4−3-maalillaan Andre Burakovsky ajassa 61.23. Mikko Rantanen syötti kotijoukkueen maaleista kaksi ja Artturi Lehkonen osui ylivoimalla, minkä lisäksi suomalaishyökkääjät pärjäsivät myös kiekottomassa pelissä ja alivoimalla.

Avalanche sai kotiotteluunsa unelma-alun, kun se täräytti kaksi maalia nopeasti avauserän alkupuoliskolle. Kahdeksannella minuutilla Gabriel Landeskog sohi Rantasen ampuman kiekon maaliviivalta sisään, ja ennen erän puoliväliä Valeri Nitšuškin laukoi luvuiksi 2−0. Kotijoukkue sai hyvin horjutettua Lightningin avauspeliä.

Nick Paul kavensi vähän toisen maalin jälkeen, mutta toisessa päässä Andrei Vasilevski joutui kaivamaan vielä kolmannen kerran kiekon selkänsä takaa Artturi Lehkosen ohjattua maalinedustalta ylivoimalla. Kyseessä oli kahden miehen ylivoima, jota edelsi päävalmentaja Jon Cooperin rajuun protestointiin herättänyt huitomisvihellys.

Tämä oli Vasilevskille vasta ensimmäinen kerta pudotuspeliuralla, kun vastustaja onnistui kolmesti hänen ohittamisessaan avauserässä. Torjuntoja hänelle kertyi tuossa vaiheessa 12 kappaletta, ottelussa yhteensä 34.

Ja juuri kun luulit, että Avalanche menee menojaan

Toisessa erässä ottelu meni monella eri tavalla. Yhden kerran nujakoitiin ja jatkettiin parin väkivaltaisuusjäähyn myötä neljällä neljää vastaan. Sitten Avalanche näytti vain lisäävän tempoa, ja kävi useamman kerran lähellä neljättä maaliaan.

Toisin kuitenkin kävi, kun Lightning tulikin kahdella lyhyen ajan sisään tehdyllä maalilla tasoihin. Ensin Nikita Kutšerov kavensi vastahyökkäyksestä, ja sitten pitkä päätypeli tuotti tulosta Mihail Sergatšjovin laukauksesta. Periaatteessa hyvinkin kotijoukkueen näpeissä ollut peli oli yhtäkkiä tasan.

Kolmannessa erässä ei maaleja nähty. Avalanche hallitsi edelleen tempoa ja maalipaikkoja suurimmilta osin, mutta myös Lightningille avautui yksittäisiä hyviä paikkoja. Erä sai huipennuksen, kun Pat Maroon otti jäähyn kiekon ampumisesta katsomoon vain 1.24 ennen erän päätössummeria. Avalanche myllytti ylivoimalla hyviä laukaisupaikkoja, muttei onnistunut maalinteossa.

Jatkoajalla Lightning ehti jäähynjämät nujerrettuaan rakentaa vaarallisen maalipaikan, mutta Darcy Kuemper kesti, ja vastahyökkäyksestä iski Avalanche.

Toinen ottelu pelataan lauantain ja sunnuntain välisenä yönä.

» Lähetä palautetta toimitukselle