Artturi Lehkonen iski jälleen joukkueensa finaaliin! Oilers hukkui lumivyöryyn tähtien maalintekokilvassa

NHL / Aamuraportti
Artturi Lehkonen iski konferenssifinaalien ratkaisuosuman toisena vuoten peräkkäin.
Kuva © Derek Leung
Colorado Avalanche pyyhkäisi Edmonton Oilersin tieltään finaaleihin. Maalijuhlan ratkaisuosuman tuikkasi vähemmän odotettu suomalaissankari.

Colorado Avalanche osoitti olevansa mutinoitta valmis taistelemaan vihdoin Stanley Cupin voitosta. Avalanche jyräsi Läntisen konferenssin finaaleista läpi suoraan neljällä voitolla. Ratkaiseva kiinnitys ei hellinnyt helpolla ja joukkueen sankari nousi Suomen Turusta.

Artturi Lehkonen toisti harvinaisen tempun ja iski toisena keväänä perättäin joukkueensa Stanley Cup -finaalipaikan sinetöineen osuman. Vuosi sitten turkulaishyökkääjä johdatti maalillaan Montréal Canadiensin yllätysvisiitille mestaruustaistoon. Maanantai-iltana hän osoitti Avalanchen osuneen oikeaan siirtotakarajan pelaajakaupassa, joka toi suomalaisen Denveriin.

Lehkonen iski kiihkeän taiston 6−5-voittomaalin heti jatkoerän toisella minuutilla. Hän ohjasi ensin viivalaukauksen ilmasta ja lakaisi sitten tyhjän maalin eteen jääneen kiekon pömpeliin Oilers-vahti Mike Smithin katsellessa voimattomana.

− Siinä tuli hyvä pomppu. Sain ohjauksen ensimmäiseen laukaukseen ja sitten kiekko pomppi suoraan lapaani, Lehkonen summasi sankariteon vaatimattomaan tyyliinsä ottelun jälkeen.

Huippukevättä pelaava Lehkonen on takonut 14 pelaamassaan pudotuspeliottelussa kuusi maalia ja viisi maalisyöttöä. Neljännessä konferenssifinaalissa hän ennätti kirjauttamaan maalinsa ohella kaksi maalisyöttöä.

Stanley Cup -kevään tehokkain suomalaispelaaja Mikko Rantanen kantoi myös kortensa kekoon iskemällä Avalanchen 5−4-johtomaalin ylivoimalla kolmannessa erässä. Tosin hetkeä myöhemmin Oilersin tasoitusmaaliin johtanut vastahyökkäys käynnistyi Rantasen kiekonmenetyksestä.

Vaikka Oilers taipui ottelusarjassa ilman voittoakaan, vailla taistelua se ei luovuttanut. Kanadalaisjoukkue oli pelillisesti ajoittain alakynnessä neljännessäkin kohtaamisessa, mutta löysi tehonsa ja karkasi toisen erän kolmella perättäisellä osumalla 3−1-johtoon.

Taikauskoisen perinteen mukaisesti kapteeni Gabriel Landeskog jätti koskematta konferenssin mestaruuspokaaliin.
Kuva © Derek Leung

Avalanchen käynnistettyä päätöserän kirinsä ottelu muuttui maalintekokilpailuksi. Oilers sai kertaalleen palautettua kahden maalin johtoasemansa, mutta vierasjoukkueen suurimmat tähdet takoivat runsaassa viidessä minuutissa Avalanchelle johdon Rantasen, Gabriel Landeskogin ja Nathan MacKinnonin osumilla.

Myös Oilers sai paljon supertähdiltään. Pörssihirmut Connor McDavid ja Leon Draisaitl kirjauttivat kumpikin jälleen kolme tehopistettä ja Zack Kassian oli nousta isäntien pelastajaksi kahdella maalillaan. 

Avalanche-tähdistä tehokkaimpana tuikki puolustaja Cale Makar, joka teki illan avausmaalin ja syötti peräti neljä muuta osumaa. Viidellä tehopisteellään Makar sivusi seurahistorian ennätyslukemia yhden pudotuspeliottelun tehoissa. Samaan ovat aiemmin yltäneet Peter Forsberg vuonna 1998 ja keväällä 1987 suomalaispuolustaja Risto Siltanen.

» Lähetä palautetta toimitukselle