Panthers mursi 26 vuotta kestäneen kirouksen, Mika Zibanejadin hurja maalivire kaatoi Penguinsin

NHL / Aamuraportti
Mika Zibanejad nousi ratkaisijan rooliin yhdennellätoista hetkellä. Tuloksena hattutemppu ja sarjan siirtäminen seitsemänteen otteluun.
Panthers selvitti dramaattisten vaiheiden jälkeen tiensä pudotuspelien toiselle kierrokselle ensimmäistä kertaa sitten vuoden 1996. Mika Zibanejad pelasti hattutempullaan Rangersin kuilun partaalta, ja Stars otti pakkovoiton suomalaismaalien avittamana.

Pittsburgh Penguins pääsi avauserässä Jeff Carterin ja Bryan Rustin maaleilla 2–0-johtoon, mutta sitten oli Mika Zibanejadin aika herätä henkiin. Koko sarjan ajan hyvin pimennetty ruotsalaisässä pääsi valloilleen toisessa erässä. Ziba viimeisteli kaksi täysosumaa reilun minuutin välein ja oli vähällä onnistua kolmannessakin läpiajosta.

Erä ehti jälkipuolelleen, kun Igor Šestjorkin lähetti omalta alueeltaan vapauttavan syötön hyökkäyssiniselle. Se napsahti täsmälleen Zibanejadin lapaan. Ruotsalaisen yritys kilpistyi Louis Domingueen, mutta tilannetta seurannut Chris Kreider törkkäsi paluukiekon häkkiin. Rangersin johtoasemaa kesti vain kolmisen minuuttia, kun Jevgeni Malkin pääsi tasoittamaan.

Ilta oli kuitenkin Kreiderin ja Zibanejadin näytöstä. Ratkaisu syntyi puolisentoista minuuttia ennen loppua, kun Kreiderin laukaus otti korkean kimmokkeen, ja kiekko löysi itselleen otollisen laskeutumisalustan Penguinsin maalista. Loppunumerot sinetöi Andrew Copp tyhjään verkkoon.

Zibanejad oli toki ottelun ykkönen tehoillaan 2+2, mutta voiton toisena arkkitehtinä rakenteli Adam Fox, joka saalisti huimat neljä syöttöpinnaa.

Ratkaisuottelu joukkueiden välillä pelataan sunnuntain ja maanantain välisenä yönä. Penguinsin kannalta huolestuttavaa olivat Brian Boylen ja Kasperi Kapasen loukkaantumiset kolmannessa erässä. Tätä kirjoittaessa heidän tilanteestaan ei ollut tarkempaa tietoa.

Panthersin piina päättyi

Washington Capitalsin ja Florida Panthersin välisestä ottelusta muodostui varsinainen trilleri. Maalit pysyivät tiukassa, ja vasta ajassa 23:44 sai Nic Dowd rikottua kuparisen. Selkä seinää vasten pelannut Capitals oli lievästi niskan päällä ottelun jälkipuolella, mutta numeroiden valossa peli oli tasaväkinen joukkueiden iskiessä maaleja vuoron perään.

Aleksander Barkov vei Panthersin 3–2-johtoon, kun kolmatta erää oli jäljellä kuutisen minuuttia. Mutta vielä sai Capitals viimeisteltyä väkisin pelin tasoihin 63 sekuntia ennen loppua. Maali merkittiin T.J. Oshielle, mutta sen tekemiseen osallistui likimain koko kentällinen.

Jatkoerän jännitysnäytelmää kesti kolmisen minuuttia. Claude Giroux ehti ensimmäisenä kiekkoon Capitalsin maalin takana. Nopea syöttö maalin eteen, jossa väijyi kukapa muukaan kuin Carter Verhaeghe. Tämä ei aikaillut, ja pudotuspelien kuudes täysosuma siivitti Panthersin jatkopeleihin.

Samalla Panthers sai karistettua harteiltaan yli neljännesvuosisadan painolastin: viimeksi joukkue on edennyt pudotuspelien ensimmäistä kierrosta pidemmälle vuonna 1996.

Hintz ja Heiskanen Starsin sankareina

Dallasissa Calgary Flames oli päättänyt ottaa isänniltä luulot pois heti alussa. Hurja vyörytys tuotti kosolti tekopaikkoja, mutta maaliin asti kiekko ei suostunut menemään. Edessä oli milloin Jake Oettinger, milloin Jani Hakanpää, milloin Flamesin omat maskipelaajat.

Kun valmista ei tullut, oli Starsin vuoro iskeä. Roope Hintzin tarkka laukaus painui takakulmaan, kun erää oli jäljellä viitisen minuuttia. Tämä myös jäi avauserän ainoaksi täysosumaksi.

Toinen erä oli voimasuhteiltaan tasaisempi, ja peli aaltoili puolelta toiselle. Joel Kiviranta pääsi puoliksi läpiajoon, ja Jacob Markströmin torjuttua vaivoin, kävi Michael Raffl tuikkaamassa irtokiekon maaliin. Michael Stone kavensi kuitenkin pian, ja ajassa 32:00 peli oli tasan. Mikael Backlundin laukaus otti kimmokkeen maalin edessä partioineesta Miro Heiskasesta.

Heiskanen pääsi kuittaamaan epäonnensa erän loppuminuuteilla iskemällä melkoisen ruuhkan takaa Starsin kolmannen maalin.

Ottelu eteni loppua kohti vauhdikkaana, joskin tehottomana. Flames painoi päälle minkä jaloistaan pääsi, mutta Oettingerin maali pysyi varjeltuna kuin ihmeen kaupalla. Viimeisen niitin löi Tyler Seguin tyhjään maaliin, kun Hintz ystävällisesti tekopaikan tarjosi. Lopussa Flamesin turhautuminen kiehahti yli, ja loppuhetkillä nähtiin jäällä vielä koko kentällisen järjestämä nujakointi.

Stars väisti luodin kotonaan, mutta vielä suurempi uroteko olisi kaataa Flames kotonaan sarjan seitsemännessä ottelussa.

Muokattu 14.5. klo 13.15: Rangersin voittomaalin teki Chris Kreider. Mika Zibanejadin tehopisteet korjattu muotoon 2+2.