NHL-aamuraportti: Blues teki Kähkösestä reikäjuustoa, Rantanen upotti Ducksin

NHL / Aamuraportti
Kaapo Kähkösella oli synkkä ilta St. Louis Bluesin vieraana.
Kuva © Getty Images
St. Louis Blues piti maalikarkelot Minnesota Wildin kustannuksella. Henri Jokiharju ja Rasmus Ristolainen pääsivät pisteiden makuun Washington Capitalsia vastaan. Mikko Rantanen maalasi Anaheim Ducksin verkkoon. Jatkoaika kokosi yhteen yön kierroksen kohokohdat.

Henri Jokiharju teki maalin ja Rasmus Ristolainen saalisti kaksi syöttöpistettä, kun Buffalo Sabres kärsi 4–3-tappion Washington Capitalsille. Capitals avasi maalihanat. kun Brenden Dillon osui kahden minuutin pelin jälkeen.

Ensimmäisen erän puolivälissä Aleksander Ovetškin vei vieraat kahden maalin karkumatkalle, kun hänen syötöksi tarkoitettu vetonsa kimposi Rasmus Dahlinin kautta maaliin. Maali oli Ovetškinille uran 727:s, ja hän on kaikkien aikojen tilastossa neljäntenä olevasta Marcel Dionnesta enää neljän maalin päässä. 

Ensimmäistä erää oli jäljellä reilu minuutti, kun Jokiharju toi Sabresin maalin päähän. Capitals aloitti toisen erän vahvasti, kun Justin Schultz iski 3–1-osuman vain 28 sekunnin pelin jälkeen. Kaksi minuuttia myöhemmin Rasmus Asplund voitti kaksinkamppailun maalin takana ja löysi loistosyötöllä vapaana olleen Casey Mittelstadtin, joka ei erehtynyt. Ristolainen merkittiin maalin toiseksi syöttäjäksi.

Kolmatta erää oli pelattu yhdeksän minuuttia, kun Jakub Vrana laukoi suoraan Schultzin rystysyötöstä tilanteeksi 4–2. Vranalle maali oli ensimmäinen 13 otteluun. Jevgeni Kuznetsov iski neljä minuuttia ennen loppua irtokiekosta Capitalsin 5–2-osuman, mutta maali hylättiin haaston jälkeen paitsiona. 

Ottelun lopussa Sabres tuli maalin päähän, kun Tage Thompson ohjasi Ristolaisen siniviivalaukauksen verkkoon joukkueen pelatessa kuudella kenttäpelaajalla. Tasoitusta isännät eivät enää saaneet aikaan ja Capitals vei pisteet mukanaan.

Sabresin Arttu Ruotsalainen pelasi NHL-debyytissään reilut 15 minuuttia. Hänelle merkittiin yksi laukaus maalia kohti ja kaksi taklausta. Victor Olofsson puolestaan sai 100 NHL-ottelua täyteen.

Ovetškinin maali oli hänen uransa 457:s tasakentällisin tehty osuma, millä hän siirtyi Brett Hullin ohi kaikkien aikojen kuudenneksi eniten maaleja tasakentällisin tehneeksi pelaajaksi.

Rangers vei New Yorkin paikalliskamppailun

Kaapo Kakko saalisti syöttöpisteen, kun New York Rangers kukisti paikallisvihollisensa Islandersin 4–1. Rangersista tuli samalla vasta toinen joukkue, joka on onnistunut voittamaan Islandersin varsinaisella peliajalla. Ottelun ensimmäinen maali nähtiin toisessa erässä, kun Alexis Lafreniere iski irtokiekosta Rangersin 1–0-johtoon. Kakko merkittiin maalin syöttäjäksi yhdessä Filip Chytilin kanssa.

Neljä minuuttia myöhemmin Colin Blackwell laukoi Ryan Pulockin jalkojen välistä kiekon toisen kerran Islanders-maaliin tehden kolmannen maalinsa viimeiseen kolmeen peliin.  Blackwell on nyt tehnyt kuusi maalia viimeisessä seitsemässä ottelussa.

Islanders tuli maalin päähän Andy Greenen toimesta kuusi minuuttia ennen toisen erän loppua. Maali oli Greenen ensimmäinen Islanders-paidassa ja katkaisi samalla yli vuoden kestäneen maalittoman putken. Greene teki edellisen maalinsa helmikuussa 2020 edustaessaan vielä New Jersey Devilsiä.

46 sekuntia aikaisemmin Brock Nelson onnistui kaventamaan pelin, mutta hänen maalinsa hylättiin korkealla mailalla tehtynä. 

Rangers ratkaisi pelin kolmannessa erässä, kun K'Andre Miller laukoi 3–1-osuman suoraan syötöstä. Mika Zibanejad sinetöi 4–1-loppulukemat tyhjiin.

Semjon Varlamov oli pitänyt maalinsa puhtaana Rangersia vastaan 146 minuuttia, kunnes Lafreniere onnistui ohittamaan hänet toisessa erässä. Rangersin maalilla Aleksandr Georgijev pelasi ensimmäisen ottelunsa lähes kuukauteen ja kirjautti 31 torjuntaa.

Crosbyn kolmen pisteen ilta siivitti Penguinsin voittoon Devilsistä.

New Jersey Devilsin Janne Kuokkanen saalisti syöttöpisteen, kun Devils kärsi kotonaan 6-4-tappion Pittsburgh Penguinsille.

Ensimmäistä erää oli pelattu kolme minuuttia, kun Jesper Bratt löysi takatolpalta vapaana olleen Miles Woodin, jolla oli helppo työ siirtää isännät 1–-0-johtoon. Penguins kuitenkin tasoitti erän puolivälissä, kun Jared McCann osui ylivoimalla Sidney Crosbyn syötöstä. Ensimmäisen erän lopulla Brian Dumoulinin laukaus kimposi Kuokkasesta maaliin ja Penguins johti 2-1.

Toista erää oli pelattu viisi minuuttia, kun uransa 100. NHL-ottelun pelannut Jack Hughes tasoitti pelin iskemällä irtokiekon sisään. Kolme minuuttia myöhemmin Jesper Boqvistilla oli oiva paikka siirtää Devils johtoon, mutta Casey DeSmith esti hänen aikeensa upealla kilpitorjunnalla.

Penguins otti jälleen johtoaseman, kun Colton Sceviour ohitti Mackenzie Blackwoodin hienolla rystylaukauksella. Maali oli Sceviourille ensimmäinen 27 otteluun, hänen edellinen osumansa tuli 19. tammikuuta Penguinsin kukistaessa Washington Capitalsin jatkoajalla 5-4.

Kolmatta erää oli pelattu neljä minuuttia, kun Bryan Rust teki ylivoimalla tilanteeksi 4–2. Maali oli samalla hänen uransa 200:s tehopiste. 10 minuutin pelin jälkeen Crosby vei Penguinsin kolmen maalin karkumatkalle hienolla rannelaukauksella. Devils kuitenkin tuli mukaan peliin reilu minuutti myöhemmin, kun Boqvistin laukaus kimposi Kris Letangin kautta maaliin. 

Wood toi illan toisellaan Devilsin maalin päähän kaksi minuuttia ennen loppua Dumoulinin hienoisella avustuksella. Rust kuitenkin sinetöi Penguinsin voiton iskemällä 6–4-loppulukemat tyhjään maaliin.

Crosbylle ottelu oli hänen uransa 150:s kolmen pisteen ilta, millä hän nousi Bryan Trottierin rinnalle seurahistorian seitsemänneksi eniten kolmen pisteen otteluita saavuttaneeksi pelaajaksi.

Devilsin Sami Vatanen jäi ilman tehopisteitä ja kulutti jäähypenkkiä kahden minuutin edestä. 

Blues ei antanut Wildille armoa

St. Louis Blues yltyi maalitalkoisiin kotiottelussa Minnesota Wildia vastaan takomalla  vieraat jäänrakoon 9–1-lukemin. Tappio on Wildin seurahistorian suurinumeroisin. Kotijoukkueen hahmo oli kolme maalia iskenyt Ryan O'Reilly.

Ensimmäistä erää oli pelattu reilu minuutti, kun Zach Sanford avasi kotijoukkueen maalihanat. Viisi minuuttia myöhemmin Jaden Schwartz teki tilanteeksi 2–0. Zach Parise  toi heti perään Wildin maalin päähän ensimmäisellä osumallaan 15 otteluun.

Schwartz iski illan toisellaan tilanteeksi 3–1, kun erää oli jäljellä viisi minuuttia. Reilu minuutti myöhemmin Sammy Blais vei isännät kolmen maalin karkumatkalle. Blues meni menojaan toisen erän alussa, kun Ryan O'Reilly iski 5–1-lukemat taululle.

O'Reilly oli jälleen asialla, kun toista erää oli pelattu neljä minuuttia. Blues-kapteeni riisti omalla siniviivalla kiekon Victor Raskin lavasta ja purjehti alivoimalla läpiajoon. Kaapo Kähkönen oli tilanteessa vailla mahdollisuuksia. 

Kahdeksan minuutin pelin jälkeen Justin Faulk teki tilanteeksi 7-1 ensimmäisellä maalillaan 26 otteluun. O'Reilly kruunasi hattutemppunsa ohjaamalla kolmannen erän puolivälissä Jake Walmanin laukauksen verkkoon ja peli oli 8-1. Ivan Barbashev sinetöi Bluesin 9-1-voiton ylivoimalla kolme minuuttia ennen loppua.

Bluesille voitto oli seurahistorian toiseksi suurinumeroisin. Joukkue on viimeksi ottanut yhtä suurinumeroisen voiton maaliskuussa 2011, kun se kaatoi Detroit Red Wingsin 10-3. Kaapo Kähkönen torjui Wildin maalilla 38 laukausta. Hänestä tuli samalla seuran historian eniten maaleja yhdessä ottelussa päästänyt maalivahti. 

Avalanche jätti Ducksin nollille

Mikko Rantanen iski maalin, kun Colorado Avalanche haki 2-0-voiton Anaheim Ducksista. Avalanchen maalilla 28 laukausta torjuneelle Jonas Johanssonille nollapeli oli NHL-uran ensimmäinen.

Ducks pääsi ottelussa ylivoimalle, kun toista erää oli jäljellä seitsemän minuuttia Keaton Middletonin otettua estämisjäähyn. Cam Fowler ja Jakob Silfverberg kuitenkin ottivat kumpikin kiinnipitämisjäähyn, minkä seurauksena Ducksin ylivoima kuivui kokoon ja Avalanche puolestaan pääsi kahden miehen ylivoimalle Middletonin vapauduttua jäähyaitiosta.

Ducks kesti kahden miehen alivoiman, mutta heti jäähyjen päätyttyä Valeri Nitšuskin iski Avalanchen johtomaalin Ryan Gravesin syötöstä. Rantanen sinetöi kauden 23. maalillaan 2-0-loppulukemat tyhjiin 34 sekuntia ennen päätössummeria. 

Ensimmäistä NHL-otteluaan pelanneelle Keaton Middletonille kirjattiin ottelussa yksi laukaus maalia kohti, yksi taklaus ja yksi blokattu laukaus. Joonas Donskoi jäi ottelussa ilman tehopisteitä.

» Lähetä palautetta toimitukselle