NHL-aamuraportti: Red Wings katkaisi pitkän Lightning-kirouksensa, Jakob Chychrun teki historiaa

NHL / Aamuraportti
Jakob Chychrun kunnostautui Coyotesin sankarina.
Detroit Red Wings katkaisi pitkän Lightning-kirouksensa. Jakob Chychrun latoi hattutempun Anaheim Ducksin verkkoon ollen samalla NHL-historian kolmas puolustaja, joka on tehnyt joukkueensa kaikki maalit viimeisen tullessa jatkoajalla. Aleksander Barkov oli pääosassa, kun Florida Panthers nollasi Columbus Blue Jacketsin. Jatkoaika poimi yhteen yön NHL-kierroksen kohokohdat

Valtteri Filppula iski maalin, kun Detroit Red Wings otti 5–1-vierasvoiton Tampa Bay LIghtningista. Red Wings ratkaisi pelin vahvan toisen eränsä turvin, jossa se iski kolme maalia Lightningin verkkoon.

Ensimmäistä erää oli jäljellä vain 13 sekuntia, kun Dylan Larkin vei Red Wingsin ylivoimalla 1–0-johtoon. Luke Schenn istui jäähyaitiossa kahden minuutin kampitusjäähyä.

Lightningilla oli toisessa erässä omat paikkansa maalin tekoon. Seitsemän minuutin pelin jälkeen isännät pääsivät 3–1-vastahyökkäykseen, mutta Thomas Greiss torjui Steven Stamkosin laukauksen mailallaan.

Toista erää oli jäljellä neljä minuuttia, kun Luke Glendening passasi ja Filppula laukoi suoraan syötöstä punasiipien toisen maalin. 30 sekuntia myöhemmin Michael Rasmussen poimi irtokiekon kulmasta ja iski 3–0-osuman Red Wingsille. Minuutti ennen loppua Marc Staalin siniviivalaukaus löysi tiensä ruuhkan takaa ohi ensimmäistä peliään Lightning-paidassa pelanneen Christopher Gibsonin ja peli oli 4–0.

Isännät saivat kuparisensa rikki kolmannessa erässä. Victor Hedman laukoi ranteella tilanteeksi 4–1, kun erää oli pelattu neljä minuuttia. Samalla päättyi myös liigassa kolmanneksi eniten maaleja (129) tehneen Lightningin 96 minuuttia kestänyt maaliton putki, joka alkoi edellisiltana pelatun Red Wings-ottelun avauserästä.

Darren Helm sinetöi 5–1-loppulukemat tyhjiin kuusi minuuttia ennen loppua. Voitto oli Red Wingsille historiallinen, sillä joukkue ei ole kyennyt kukistamaan Lightningia tämän kotiareenalla yli 10 vuoteen. Edellisen kerran Red Wings on hakenut voiton Amalie Arenalta 17. helmikuuta 2011.

Debyyttinsä Lightning-paidassa tehnyt Gibson torjui 13 laukausta ensimmäisessä NHL-ottelussaan yli kolmeen vuoteen.

Capitals piti Devilsin takanaan Ovetškinin johdolla

Aleksander Ovetškin iski tehot 1+2, kun Washington Capitals haki 5–4-vierasvoiton New Jersey Devilsista. Ottelu oli samalla joukkueiden viimeinen kohtaaminen runkosarjassa. Capitals vei kaikki kahdeksan kohtaamista nimiinsä.

Devils meni ottelussa johtoon kolmen minuutin pelin jälkeen, kun Travis Zajac laukoi suoraan syötöstä kiekon verkkoon. Capitals tuli tasoihin, kun erää oli pelattu yhdeksän minuuttia. Ovetškin ohjasi Brenden Dillonin syötön Devils-päätyyn. T.J. Oshie ehti kiekkoon ennen Dmitri Kulikovia ja iski rystyltä pelivälineen verkkoon.

Toista erää oli pelattu kolme minuuttia, kun Conor Shearyn suoraan syötöstä laukoma kiekko kimposi Damon Seversonista ohi Mackenzie Blackwoodin ja Capitals johti 2–1. Viisi minuuttia myöhemmin Ovetškin iski ylivoimalla Nicklas Bäckströmin laukauksesta tulleen irtokiekon verkkoon ja peli oli 3-1. Maali oli Ovetškinille uran 265:s ylivoimamaali, millä hän nousi jaetulle toiselle sijalle Brett Hullin kanssa kaikkien aikojen ylivoimamaalitilastossa.

Toista erää oli jäljellä kolme minuuttia, kun Jegor Sharangovitš kavensi ranteella tilanteeksi 3–2. 30 sekuntia myöhemmin Severson pääsi yrittämään tasoitusta, mutta Ilja Samsonovin räpylä venyi upeasti kiekon tielle.

Kolmatta erää oli pelattu kaksi minuuttia, kun Carl Hagelin iski alivoimalla Garnet Hathawayn syötöstä Capitalsin 4–2-johtoon. Kolme minuuttia myöhemmin Jevgeni Kuznetsov teki Ovetškinin syötöstä tilanteeksi 5–2.

Devils kuitenkin tuli vielä mukaan peliin erän puolivälissä. 10 minuutin pelin jälkeen Jesper Bratt iski maalin edestä 5–3-osuman ja Zajac toi illan toisellaan joukkueensa maalin päähän viisi minuuttia ennen loppua. Tasoitusta kotijoukkue ei kuitenkaan saanut aikaan ja Capitals vei pisteet mukanaan.

Zajacille 5–4-maali oli uran 202:s, millä hän nousi Devilsin kaikkien aikojen maalitilastossa kolmantena olevan Bobby Holikin rinnalle. Ovetškinille kolmen pisteen ottelu oli NHL-uran 115:s. Capitals-kapteenilla on nyt kasassa 725 NHL-maalia ja hän on enää kuuden maalin päässä kaikkien aikojen tilaston neljättä sijaa hallussaan pitävästä Marcel Dionnesta.

Capitals vei nimiinsä kaikki kahdeksan runkosarjakohtaamista Devilsiä vastaan. Viimeksi joukkue on kyennyt vastaavaan temppuun kaudella 1990–91, kun se voitti New York Islandersin seitsemän kertaa häviämättä otteluakaan.

Panthersin lentokeli jatkuu

Aleksander Barkov iski tehot 1+1, kun Florida Panthers kukisti kotonaan Columbus Blue Jacketsin 3-0. Samalla Panthers venytti voittoputkensa kuuteen otteluun.

Barkov avasi maalihanat, kun toista erää oli pelattu reilu minuutti. Patric Hörnqvist löysi Barkovin hienolla syötöllä ja tämä paukautti suoraan syötöstä kiekon verkkoon.

Kolmatta erää oli pelattu kahdeksan minuuttia, kun Frank Vatrano vei isännät 2–0-johtoon 2–1-vastahyökkäyksen päätteeksi. Maali oli Vatranon kolmas yhtä monessa ottelussa. Jokainen maaleista on syntynyt ottelun kolmannessa erässä. Vatranon tällä kaudella tekemästä 13 maalista kymmenen on tullut kolmannessa erässä tai jatkoajalla.

Gustav Forsling sinetöi Barkovin syötöstä 3–0-loppulukemat kahdeksan minuuttia ennen loppua. Panthersin maalilla Chris Driedger pelasi kauden toisen nollapelinsä torjuen 32 laukausta.

Barkovilla on nyt kasassa 116 tasakentällisin tehtyä maalia Panthersin nutussa, millä hän ohitti Olli Jokisen seuran kaikkien aikojen maalitilastossa. Kärkipaikkaa pitää hallussaan Jonathan Huberdeau 123 maalilla.

Coyotes voittoon Chychrunin maaleilla

Jakob Chychrun iski NHL-uransa ensimmäisen hattutempun, kun Arizona Coyotes kukisti Anaheim Ducksin vieraskaukalossa jatkoajalla 3–2.

Ducks meni ottelussa johtoon kahdeksan minuutin pelin jälkeen, kun pikahälytyksellä kutsun kokoonpanoon saanut Sam Carrick iski Trevor Zegrasin syötöstä kiekon verkkoon. Ducksin riemu jäi kuitenkin lyhytaikaiseksi. sillä Chychrun tasoitti pelin vain 21 sekuntia myöhemmin. Derek Grant kuitenkin vei isännät uudelleen johtoon kuusi minuuttia ennen erän loppua ohjaamalla Zegrasin laukauksen verkon perukoille.

Carrick kunnostautui myös nyrkkisankarina, kun hän pudotti hanskat John Haydenin kanssa kuusi minuuttia ennen toisen erän loppua. Molemmille tuomittiin tappelunnujakasta viiden minuutin jäähyt.

Chychrun iski illan toisellaan ottelun tasoihin, kun kolmatta erää oli jäljellä viisi minuuttia. Varsinaisella peliajalla ei nähty lisämaaleja joten edessä oli jatkoaika.

Coyotesilla oli loistopaikka ratkaista peli jatkoajalla, kun Clayton Keller karkasi läpiajoon reilun minuutin pelin jälkeen. Jamie Drysdale joutui rikkomaan tilanteessa ja suuntasi jäähyaitioon istumaan kahden minuutin kampitusjäähyä. Drysdalen jäähy ehti kuitenkin kulua vain kuusi sekuntia, kun Chychrun ratkaisi pelin ja kruunasi samalla iltansa hattutemppuun.

Chychrunista tuli vasta liigan historian kolmas puolustaja, joka on tehnyt joukkueensa kaikki kolme maalia viimeisen tullessa jatkoajalla. Häntä ennen tempussa ovat onnistuneet Montreal Canadiensin Eric Desjardins vuoden 1993 Stanley Cup-finaalien avausottelussa ja Anaheim Ducksin Cam Fowler vuonna 2018 ottelussa Columbus Blue Jacketsia vastaan.