NHL-aamuraportti: Blues ja Sharks järjestivät kauden komeimmat maalijuhlat, Avalanchen suomalaiset olivat avainroolissa Coyotesin kaadossa

NHL / Aamuraportti
Bluesin pelaajilla oli syytä hymyyn huimaavan ottelun jälkeen. Keskellä ottelun tärkeimmän maalin iskenyt Marco Scandella.
Blues ja Sharks mättivät maaleja liukuhihnalta. Lightning hiljensi Starsin, Avalanche jätti Coyotesin vaille mahdollisuuksia, ja yllätyssankari maalilla takasi Maple Leafsille komean voiton Oilersista. Jatkoaika kokosi yhteen yön kierroksen merkittävimmät tapahtumat.

Avalanchen suomalaiset tehokkaina

Joonas Donskoi teki yhden ja syötti toisen Colorado Avalanchen ottaessa komean voiton Arizona Coyotesista. Avalanche oli niskan päällä koko ottelun, mutta vedot kilpistyivät pääasiassa Antti Raantaan. Vasta kolmannessa erässä Gabriel Landeskog vei vierailijat 3–1-johtoon, Coyotesin henkinen pakka hajosi, eikä Avalanche enää taakseen katsellut. Donskoin ohella Mikko Rantanen kunnostautui tehoilemaan tarjoilemalla syötöt Landeskogin ja Tyson Jostin maaleihin.

Valtteri Filppula kokosi kaksi syöttöpinnaa Detroit Red Wingsin ottaessa yllätysvoiton kauden aikana muuten vahvasti esiintyneestä Chicago Blackhawksista odottamattoman ehjän peliesityksen jälkeen.

Voimasuhteiltaan tasaväkisessä ottelussa Red Wings oli terävämpi maalin edessä, ja Blackhawks joutui turhautumaan Jonathan Bernierin torjuntatyöskentelyn edessä. Jevgeni Svetšnikovin vietyä Red Wingsin 4–1-johtoon kolmannen erän alussa oli Blackhawksin kipsaantuminen lopullista. Blackhawks teki ottelun lopulla vielä kaksi maalia, mutta Red Wingsin johto ei ollut tosiasiallisesti enää uhattuna.

Tuuraaja torppasi Oilers-tähdet

Jack Campbell sai torjuntavastuun yli kuukauden odottelun jälkeen kovimmassa mahdollisessa paikassa, kun Toronto Maple Leafs otti mittaa Edmonton Oilersista. Campbell ei suinkaan häkeltynyt tulivoimaisen Oiler-offensiivin edessä, vaan otti kaiken kiinni, ja vastapäässä kävi Mike Smithin takana ropina. Maple Leafs latoi neljä maalia, ja jokaisella oli eri tekijä kuin muistutuksena, ettei Leafs ole sittenkään vain yhden ketjun joukkue.

Dallas Stars jäi tyystin Tampa Bay Lightingin jalkoihin. Lightningin aggressiivinen hyökkäyspeli oli myrkkyä Starsille, joka ei saanut millään peliään avatuksi. Ensimmäinen erä oli selviytymistaistelua, ja toisessa erässä Lightningilla alkoi jyvä sattumaan, ja isännät meni menojaan. Lopputulos 5–0 ei jättänyt sijaa selittelyille.

Letang ja Hörnqvist pukivat sankarin viitan

Huomattavasti jännittävämpiä otteluita nähtiin New Yorkissa ja Floridassa. New York Islanders – Pittsburgh Penguins ja Florida Panthers – Carolina Hurricanes olivat kumpikin viihdyttäviä ja jännittäviä näytöksiä, ja ansaitsivat saamansa jatkoajan.

Islanders oli omassa koitoksessaan hienokseltaan niskan päällä, mutta pienet huolimattomuusvirheet ja vahvassa vireessä kiekkoillut Kris Letang pitivät Penguinsin peesissä. Letang oli ottelun hahmo ja sai myös suurimman palkinnon kiskaisemalla tarkalla laukauksella voittomaalin.

Floridassa Hurricanes kontrolloi kaukaloa ja johti suurimman osan ottelua. Panthers roikkui sitkeästi mukana, ja sellainen on henkisesti erittäin kuluttavaa takaa-ajettavalle. Jake Bean vei kauden avausmaalillaan Hurricanes 2–0-johtoon kolmannen erän alussa, mutta erän puolivälissä Panthers tuli väkisin tasoihin kahdessa minuutissa.

Warren Foegele vei Hurricanesin jälleen johtoon, ja kaksi minuuttia ennen loppua Patric Hörnqvist tasoitti illan toisella täysosumallaan. Voittomaalikilpailussa Hörnqvist oli yksi onnistujista aina viidenteen pariin ulottuneessa kisassa, jossa lopulta kuitenkin Hurricanes veti pitemmän korren Martin Necasin ujutettua ratkaisevassa vedossa kiekon Sergei Bobrovskin puikoista sisään.

Kalifornian joukkueet niukkoihin tappioihin

Minnesota Wildin ja Los Angeles Kingsin välisen ottelun luonne muistutti Hurricanes – Panthers -ottelun kaavaa. Wild pääsi kolmen maalin karkuun reilun erän aikana, ja sisukas Kings nousi sillasta väkisin rinnalle.

Erityisesti kokeneet Anze Kopitar ja Drew Doughty ottivat näkyvät roolit ottelun jälkipuoliskolla, ja kaksikko juoni Adrian Kempen tasoitusmaalin kolme minuuttia ennen loppua. Loppukiri ei riittänyt ohitukseen, sillä jatkoajalla koko ottelun mainiosti uurastanut Matt Dumba veivasi voittomaalin ohi liki 40 koppia ottaneen Cal Petersenin.

Wild ja King selvittivät välinsä pitkän kaavan mukaan jo kolmannen kerran tällä kaudella, ja Wild on vienyt kohtaamisista jokaisen.

William Karlsson puolestaan nousi Vegas Golden Knightsin sankariksi viimeistelemällä kaksi maalia Anaheim Ducksia vastaan. Niistä jälkimmäinen oli jatkoajan voittomaali. Golden Knights hallitsi ottelua ennakkoarvioiden mukaisesti, mutta maalin edessä oli tekeminen tahmeaa sekä John Gibson. Ducks pysyi sitkeästi mukana pelissä ja raapi arvokkaan vieraspisteen.

San Josessa 13 maalin ilta

San Jose Sharksin maalinikkarit Timo Meier ja Evander Kane tekivät Jordan Binningtonin elämän siinä määrin vaikeaksi, että puolentoista erän ja neljän päästetyn maalin jälkeen luukulle vaihdettiin Ville Husso. Suomalainen hoiti ruutunsa mallikkaasti, eväten sekä Kanen että Meierin lähentelyt. Peli kentälläkin piristyi vaihdon jälkeen, ja Bluesin vedot osuivat hyvällä prosentilla kohteeseen.

Ottelun loppupuoli oli hengästyttävää seurattavaa. Kolmannessa erässä joukkueet mättivät seitsemässä minuutissa yhteensä viisi maalia – ja tämäkin oli tiukka lukema. Husso ja Devan Dubnyk eivät määrällisesti torjunnoilla loistaneet, mutta joukkoon mahtui nippu aitoja pelastuksia. Lisäksi Husson ympärillä kolisivat tolpat pariin otteeseen.

Maalikarkelot päättyivät komean kiekkoillan päätteeksi Bluesin 7–6 voittoon. Ratkaisevan osuman löi Marco Scandella, jota harvemmin maalintekopuuhissa näkee.