NHL-aamuraportti: Aleksi Heponiemi teki suomalaista NHL-historiaa

NHL / Aamuraportti
Aleksi Heponiemen NHL-ura ei olisi voinut paremmin alkaa. Anthony Duclair ja Anton Strålman rientävät onnittelemaan.
Aleksi Heponiemen NHL-debyytti päättyi riemukkaaseen jatkoaikamaaliin. Vastaavaan ei ole yksikään suomalaiskiekkoilija ennen yltänyt. Muilla paikkakunnilla loistivat tutummat nimet. Jatkoaika kokosi yhteen yön kierroksen merkittävimmät tapahtumat.

McDavid, Crosby ja Ovetškin jatkoajan sankareina

Toronto Maple Leafsin ja Edmonton Oilersin värikkäässä ottelussa olivat ensin niskan päällä vierailijat, sitten isännät. Oilers johti toisen erän alussa 1–3, ja peli oli sen vahvassa kontrollissa. Auston Matthews kavensi neulansilmäntarkalla nostolla, ja vain minuuttia myöhemmin Zach Hyman käänsi ylivoimalla tasoituksen. Tähän maaliin kirjasi Mikko Lehtonen NHL-uransa avauspisteen. Oilers havahtui ja ryhtyi erän jälkipuoliskolla vyöryttämään hyökkäyksiä kohti Fredrik Andersenin maalia, mutta tanskalainen kesti helteen.

Päätöserässä pelin tempo ei osoittanut laantumisen merkkejä. Samalla kun laukauksia sateli verttyivät Andersen ja Mikko Koskinen huippuvireeseen. Ottelu olisi voinut ratketa kummalle tahansa jo varsinaisella peliajalla, mutta jatkoille oli mentävä. Sitä ei ehditty pelata kuin 40 sekuntia, kun Connor McDavid ohjasi Leon Draisaitlin millintarkan syötön verkon perukoille.

Vauhtia ja tapahtumia riitti myös New York Rangersin ja Pittsburgh Penguinsin kohtaamisessa. Voimasuhteet vaihtelivat pitkin ottelua, josta kehkeytyi näyttävän hyökkäyspelin juhlaa. Kasperi Kapanen nousi vierasjoukkueen hahmoksi pohjustamalla Jason Zuckerin avausmaalin ja viimeistelemällä itse 3–2-johto-osuman toisen erän puolivälissä. Sitten ottelun tasapaino heilahti jälleen, ja Rangers paineli ohi Chris Kreiderin ja Artemi Panarinin maaleilla.

Siinä vaiheessa peli näytti etenevän loppuun asti Rangers-tahtiin, kunnes momentum siirtyi Penguinsille. Kolmannen erän puolivälissä Jake Guentzel survoi väkisin tasoituksen, ja ote siirtyi vierailijoille. Penguins hallitsi tapahtumia koko varsinaisen peliajan lopun, ja olikin suotavaa, että voittopisteet läksivät Pennsylvaniaan. Ratkaisijana toimi ottelussa muutoin yllättävän vähäeleisesti esiintynyt Sidney Crosby.

Aleksander Ovetškin palasi karanteenin jälkeen kehiin ja oli näkyvässä roolissa Washington Capitalsin hakiessa arvokkaan päänahan Boston Bruinsista. Ovie petasi Rikhard Panikin 3–1-maaliin ja laukoi itse voittomaalin jatkoajalla. Bruins-tähti David Pastrňák palasi pitkän poissaolon jälkeen kehiin ja poimi yhden syöttöpisteen. Ovetškinin lisäksi Capitalsin suuria onnistujia oli 41 torjuntaa ottanut Vítek Vaněček.

Aleksi Heponiemellä unohtumaton NHL-debyytti

Florida Panthers viisine suomalaisineen nousi työlääseen jatkoaikavoittoon Detroit Red Wingsistä. Panthers hallitsi tapahtumia, mutta viimeistely ontui. Maaleihin tarvittiin ylivoimaa – tasaviisikoin olivat punanuttujen puolustuspeli ja Thomas Greiss liian sitkeitä.

Aleksander Barkovin merkitys Panthersille tuli jälleen ilmi – maali, syöttöpiste ja väkevää pelaamista myös kiekottomana. Lopulta ottelun suurimmaksi sankariksi nousi hieman odottamattomampi suomalaisnimi.

Varsinaisella peliajalla vain yhdeksän minuuttia peliaikaa kellottanut Aleksi Heponiemi sai yllättäen vastuuta jatkoajalla. Debyyttiotteluaan pelannut suomalaistulokas vastasi Joel Quennevillen luottamukseen parhaalla mahdollisella tavalla.

Anthony Duclair hassasi tilaisuuden läpiajossa, Red Wings epäonnistui avauksessa, Duclair nappasi kiekon haltuun ja poikittaissyöttö tyhjään tilaan vartioinnista juuri oikeaan aikaan irtaantuneelle Heponiemelle. 3–2 Panthersille ja kiekko talteen.

Colorado Avalanchella riveissä tehoilivat huomattavasti tutummat nimet. Joonas Donskoi ja Mikko Rantanen osuivat kertaalleen mieheen Avsin ottaessa Minnesota Wildista selkeän 5–1-voiton hallitun ja tasapainoisen esityksen jälkeen. Wildin ongelmaksi muodostui kurittomuus. Se pelasi alivoimalla 14 minuutin verran, ja se on liikaa, jos kohta Avalanchen ylivoima ei ollut yhtä murhaavan tehokasta (14%) kuin aiemmin tällä kaudella.

Markström kuin muuri

Yön vahvimmasta maalivahtisuorituksesta vastasi Calgary Flamesin Jacob Markström. Ruotsalainen epäsi kaikki 37 Montreal Canadiensin yritystä. Flamesille voittopisteet hyvin nihkeän peliesityksen jälkeen.

Anaheim Ducksin John Gibsonilla oli ihan toisenlainen ääni kellossa. St. Louis Bluesin Jordan Kyrou ja Zach Sanford tykittivät koko viikon vahvassa torjuntavireessä olleen Gibsonin vaihtoon jo kahden minuutin pelin jälkeen. Lopulta Blues marssi tylysti Ducksin yli: 6–1 oli tiukka lukema, sillä ottelun vanhetessa Ducks kadotti otteensa ja pelihuumorinsa.

Bluesilla sitä vastoin erityisen mielekkäällä pelituulella oli Kyrou, joka kahden alkuhetkien maalin lisäksi otti kaupan päälle syöttöpisteen, nousten näin kierroksen tehokkaimmaksi pelaajaksi Connor McDavidin ohella.

Stars tömähti Hurricanes-puolustukseen

Kierroksen kenties suurin yllättäjä joukkueena oli Carolina Hurricanes. Se lähti ennakkoon altavastaajana Dallas Starsia vastaan, mutta itse ottelu oli täyttä Canes-hallintaa. Se johti kahden erän jälkeen tapahtumia kuvaavasti 4–0, ja tänä aikana Stars sai aikaan vain kahdeksan vetoa kohti James Reimerin vartioimaa maalia. Joe Pavelski kavensi päätöserässä, mutta Hurricanes ei päästänyt Starsia enää peliin mukaan.

Tehoilla kunnostautuivat Vincent Trochek avauserän kahdella pikamaalilla sekä kaksi syöttöpinnaa koonnut Sebastian Aho.