NHL-aamuraportti: Tyler Toffoli latoi hattutempun huikeassa kiekkotrillerissä, Kaapo Kähkönen avasi kautensa voitokkaasti

NHL / Aamuraportti
Tyler Toffolin superiltakaan ei riittänyt auttamaan Canadiensia voittoon.
Tyler Toffoli iski kolme maalia Canadiensin ja Canucksin välisessä kiekkotrillerissä. Maple Leafsin tähdillä oli ruuti märkää Oilers-pelissä. Jatkoaika kokosi yhteen yön kierroksen merkittävimmät tapahtumat.

Maple Leafs kaatui tehottomuuteen

Toronto Maple Leafsin ja Edmonton Oilersin kohtaamisesta oli odotettavissa hyökkäyspelin juhlaa, mutta toisin kävi. Kumpikin joukkue oli terästänyt puolustustaan eliminoidakseen vastustajan vaaralliset tähtihyökkääjät, ja maalivahdit Frederik Andersen ja Mikko Koskinen torjuivat kaiken mahdollisen.

Ottelun avausmaali ensimmäisessä erässä syntyi melkein vahingossa. Kailer Yamamoto toimitti kiekon maalin eteen, ja peliväline kimpoili Leafsin pelaajista Andersenin taakse. Ottelu ei tästä sanottavasti piristynyt. Maple Leafs sai aikaan pari näyttävää rynnistystä toisen erän jälkipuoliskolla – yritystä vailla tehokkuutta.

Vasta kolmannen erän kahdeksannella minuutilla Auston Matthews pääsi kääntämään pienestä kulmasta, ja kiekko löysi tiensä Koskisen varusteiden välistä maaliin. Vain pari minuuttia myöhemmin Leafs joutui jälleen takaa-ajoasemaan, kun Leon Draisaitl nosti lätyn häkkiin komean ylivoimakuvion päätteeksi. Maali oli hallitsevalle pistepörssin voittajalle kauden ensimmäinen.

Lopussa Jason Spezza hassasi vielä tuhannen taalan paikan ohjaamalla kiekon tyhjästä paikasta muutaman sentin ohi takakulman. Hetkistä myöhemmin Josh Archibald sinetöi loppunumeroiksi 3–1 heittämällä limpun tyhjiin.

Lisätuskaa Maple Leafsille tuotti Joe Thorntonin loukkaantuminen. Veteraanisentteri loukkaasi käsivartensa taklaustilanteessa. Vamman vakavuus ei vielä ottelun jälkeen ollut tarkkaan tiedossa.

Canucksille ja Sharksille voitot pitkän kaavan mukaan

Pohjoisen divisioonan toisessa ottelussa Vancouver Canucks ja Montreal Canadiens ottivat mittaa toisistaan, ja tämä ottelu oli kaikkea muuta kuin junnaavaa odottelua. Joukkueiden kauden aloitus oli ollut ailahtelevaa ja epätasaista – nyt pelattiin jämäkästi ja tasaisesti. Kumpikin joukkue päätti luottaa hyökkäyspelin voimaan, ja näin pelistä tuli avointa ja rentoa. Kahden erän jälkeen tilanne oli 3–3, ja maaleja olisi voinut syntyi tuplamäärä.

Pelin tempo nousi entisestään päätöserässä. Joukkueidensa näkyvimpiin pelaajiin lukeutuneet Bo Horvat ja Jesperi Kotkaniemi onnistuivat kertaalleen, ja neljä minuuttia ennen loppua Tyler Toffoli sai hattutempun täyteen. Sekään ei riittänyt, sillä vain puoli minuuttia myöhemmin Bruck Boeser pelasti hengästyttävän ottelun jatkoajalle.

Ratkaisun avaimia tarjottiin useampaan käteen, mutta upea kiekkoviihde sai hieman huipentuman voittomaalikilpailun neljännellä kierroksella. Ottelussa väkevästi esiintynyt Bo Horvat (2+1) iski voittomaalin Carey Pricen puikoista. Illan maalitykki Toffoli täräytti voimalla tolppaan.

St. Louis Bluesin ja San Jose Sharksin edellinen kohtaaminen oli ollut näyttävä ja viihdyttävä näytös. Vauhtia ei puuttunut tälläkään kertaa, tosin kumpikin joukkue oli kitkenyt enimmät pelilliset virheensä, ja maalivahdit olivat huomattavasti tarkempia kuin tiistaina.

Jatkoaika oli Sharksin hallintaa, mutta maalit jäivät syntymättä. Sharks oli jatkuvasti hanakampi hakemaan ratkaisua, joten olikin suotavaa, että täysi pistepotti matkasi Kaliforniaan Tomas Hertlin nostettua ratkaisevan osuman viidentenä laukojana.

Kähkönen torjui voiton Wildille

Kaapo Kähkönen asettui Minnesota Wildin luukulle Anaheim Ducksia vastaan. Ottelu oli maalivahdille haasteellinen, sillä Wildin hallitessa kenttää, syntyi sen omassa päässä tilanteita harvakseltaan. Wild karkasi 2–0-johtoon ja sillä näytti olevan peli vahvasti hyppysissään.

Sitten Nicolas Deslauriers päätti ottaa Ducksin reppuselkään. Toisen erän puolivälissä Deslauriers pääsi sohaisemaan ruuhkasta Ducksin kavennuksen, ja kolmisen minuuttia myöhemmin samainen mies pohjusti vahvalla yksilösuorituksellaan paikan Cam Fowlerille, jonka vihainen veto painui vastustamattomasti verkkoon.

Joel Eriksson Ek palautti Wild-johdon kolmannen erän alussa, minkä jälkeen joukkue pudotti kierroksia. Viimeisen kymmenen minuuttia Ducks kävi herhiläisparvena kohti Kähkösen maalia, päästen todella vapaasti pyörittämään ja hakemaan vetopaikkoja. Tilanteissa ei kuitenkaan ollut minkään sortin laadukkuutta.

Golden Knightsin lento jatkuu

Arizona Coyotesin pelissä on ollut puhtia ensimmäisellä peliviikolla, mutta Vegas Golden Knights ei antanut yllättää itseään kotihallissaan. Shea Theodore ja Alex Pietrangelo laukoivat kolmessa minuutissa Golden Knightsin 2–0-johtoon lähes identtisillä maaleilla – luja lämäri suoraan syötöstä B-pisteen kaarelta hyvän maskin takaa pömpeliin.

Coyotesin peli kadotti punaisen lankansa. Tekeminen oli väkinäistä puurtamista. Sellaisella pelaamsella ei päihitetä Golden Knightsin jämäkkää puolustusta.

Ottelun puolivälissä vahvasti kauden aloittanut Mark Stone veivasi puolittaisesta läpiajosta tyylikkäästi 3–0:en. Vaikka ottelua oli vielä puolet jäljellä, oli tässä jo ratkaisun makua. Päätöserässä nähtiin vielä kolme maalia yhdessä kahden ja puolen minuutin jaksossa, kun muun muassa Theodore osui vielä toistamiseen, ja Phil Kessel viimeisteli kauden neljännen maalinsa – laiha lohtu yhtä kaikki.