NHL-aamuraportti: Pelikierroksella vietettiin yllätysten iltaa, Kaapo Kakko iski kauden avausmaalinsa

NHL / Aamuraportti
Kaksi sekuntia aikaa! Ryan Suter ja Kiril Kaprizov riemuitsevat kalkkiviikoilla syntynyttä maalia. Yön kierroksella nähtiin monta dramaattista viime hetkien ratkaisua.
Illan NHL-kierroksella altavastaajat järjestivät monessa ottelussa tukalat paikat ennakkosuosikeille. Rangers nöyryytti Islandersia, Red Wings otti selkävoiton Hurricanesista, ja Oilers jäi täysin Canadiensin jalkoihin. Jatkoaika kokosi yhteen yön kierroksen merkittävimmät tapahtumat.

Canadiens kukisti kotihalliinsa eksyneen Oilersin

Roger Placessa Edmonton Oilersia ei ollut tunnistaa itsekseen. Pirteän Montreal Canadiensin tekeminen jäällä näytti joka osa-alueella rennon vaivattomalta ja samalla tehokkaalta. Kiekko ja luistin liikkuivat jouhevasti, ja maalilla Carey Price oli mies paikallaan.

Canadiens meni Jeff Petryn ja Tomas Tatarin maaleilla ottelun ensimmäisellä puoliskolla, ja kun Oilers ei vastannut, meni Habs menojaan. Petry ja Jake Evans veivät Canadiensin jo 4–0-johtoon ennen päätöserää. Tatar iski kolmannen erän puolivälissä vielä illan toisensa, mutta se oli enää kosmetiikkaa.

Slater Koekkoek pilasi Pricen nollaillan seitsemän minuuttia ennen loppua tarkalla etuyläkulmavedollaan. Sitä ennen oli Oilers yrittänyt Pricen ohitusta neljättä kymmenettä kertaa.

Flames potkun edellä Canucksia, Kessel pelasti Coyotesin

Calgary Flames jatkoi vahvoja otteitaan Vancouver Canucksia vastaan. Loppulukemat 3–0 olivat tulosta tasapainoisesta ja hallitusta peliesityksestä.

Canucks oli hyvin pelissä mukana, mutta sen pelitapa oli hyvin tarkkanäköisesti skoutattu, ja Flames-puolustus sai melko vaivattomasti typistettyä Canucks-hyökkäykset. Lopusta piti huolen Jacob Markström. Torjuntoja kertyi tilastollisesti korkea määrä (32), mutta Canucks-vedot lähtivät enimmäkseen kaukaa tai epäotollisista kulmista.

San Jose Sharks oli esiintynyt edukseen kauden avausottelussaan ja lähti toiseen kohtaamiseen Arizona Coyotesia vastaan terävästi. Vähitellen Coyotesin kuitenkin nosti tempoa, johon Sharksin oli vaikea vastata.

Toisen erän alussa Coyotes meni menojaan kaksi maalia tehneen Phil Kesselin ja kolme syöttäneen Oliver Ekman-Larssonin toimiessa voiton pääarkkitehteina.

Red Wings ja Rangers yllätysvoittoihin

Carolina Hurricanes oli ollut vaikeuksissa odottamattoman sisukkaaksi osoittautuneen Detroit Red Wingsin kanssa, ja tällä kertaa punanutut löivät lisää kierroksia myllyyn. Hurricanes lyötyä päätään Jonathan Bernier -muuriin koko avauserän otti Red Wingsin kuskin paikan.

Päätöserään lähdettiin Red Wingsin 1–0-johdossa, ja sitten alkoi tapahtua. Vincent Trocheck tasoitti, mutta Red Wingsin syömähammasketju juoni johtoaseman takaisin heti seuraavasta hyökkäyksestä.

Voittomaalin iski Robert Fabbri ylivoimaa seuranneesta paineessa. Jokainen vajaan metrin säteellä ollutta Hurricanes-pelaajaa unohti puolustaa optimaalisessa maalintekosektorilla odottaneen Fabbrin ulos tilanteesta. Minuuttia myöhemmin Dylan Larkin kaunisteli vielä tilastoja illan toisella osumallaan.

New Yorkissa paikalliskamppailun jatko-osa latistui yksipuoliseksi Rangers-show'ksi, sillä Islandersin suoritus oli hämmästyttävän hengetöntä.

Pavel Butšnevitš ja Artemi Panarin veivät Rangersin 2-0-johtoon avauserässä, eikä Islanders saanut millään peliään kulkemaan. Joukkue sortui kurittomuuteen, ja vaikka Rangers oli erikoistilanteissa varsin tehoton (1/8), sekoittivat jäähyt Islandersin peluutusta ratkaisevasti.

Toisen erän jälkeen tilanne oli jo 4-0 Butšnevitšin osuttua toistamiseen ja Kaapo Kakon avattua kauden maalitilinsä. Tästä suosta ei edes taistelutahdostaan tunnettu Islanders jaksanut enää nousta.

Rutiinivoitto Leafsille

Matt Murray teki kaikkensa pitääkseen Ottawa Senatorsin mukana pelissä Toronto Maple Leafsiä vastaan. Heiveröiseksi arvioitu Senators pysyi tiukasti nimekkään vastustajan peesissä, mutta Leafsin rutiini yläkerrassa oli liikaa.

Joe Thornton teki ensimmäisen maalinsa Leafs-paidassa nostamalla 1–1-tasoituksen avauserässä, ja sittemmin Mitch Marner ja Auston Matthews tekivät tarvittavat lisäosumat. Päätöserässä nuorten MM-kisoissa loistanut, kaksi päivää sitten 19-vuotissyntymäpäiviään viettänyt Tim Stützle viimeisteli NHL-uransa avausmaalin komealla volleyvedolla. Stützlen syntymän aikaan Thorntonilla oli meneillään kuudes NHL-kautensa.

Saros Predatorsin voiton takuumiehenä

Columbus Blue Jacketsin ja Nashville Predatorsin edellinen kohtaaminen oli ollut maalivahtien välistä hermosotaa, mutta tällä kertaa pelin kuva on Blue Jackets vastaan Juuse Saros.

Blue Jackets jauhoi hyökkäyksiään ehtimiseen, ja ilman Saroksen loistotorjuntoja olisi sinipaidat luultavasti saaneet ratkaisevan etulyöntiaseman jo ottelun varhaisessa vaiheessa. Predators-kopparin lopullinen lukema oli 42 torjuntaa 44 laukauksesta. Saros antoi Predatorsille mahdollisuuden voittaa, ja joukkue vastasi huutoon.

Kaksi ja puoli erää maalit pysyivät tasaväkisinä. Kolmannen erän puolivälissä aukesi ketsuppipullo Blue Jacketsin maalilla. Predators latoi kolme maalia neljässä ja puolessa minuutissa – loppulukemat 5–2.

Yhdennentoista hetken draamaa

Los Angeles Kings ja Minnesota Wild pelasivat vauhdikkaan ja jännittävän ottelun, josta kehkeytyi lopulta melkoinen trilleri. Wild hallitsi ottelua hienokseltaan, mutta maalit siunautuivat Kingsille.

Päätöserään lähdettiin Kingsin 3–1-johtoasemasta. Wild nosti tempoa ja haki lisämaaleja ankaralla ja kuluttavalla suoraviivaisella hyökkäyspelillä. Joel Eriksson Ek kavensi erän kahdeksannella minuutilla, ja Ryan Suter törkkäsi tasoituksen, kun pelikellossa oli aikaa 0,3 sekuntia (tarkistuksen jälkeen pelikelloa tosin siirrettiin kaksi sekuntia taaksepäin).
Henkisesti nujerrettu Kings ei enää herännyt jatkoaikaan, ja voittomaalin laukoi Marcus Johansson 22 sekuntia ennen loppua.

Tiukalle meni myös Vegasissa. Anaheim Ducks johti Max Comtois'n ainokaisella melkein loppuun asti. Sitten 75 sekuntia ennen loppua Wiliam Karlsson päästi isännät piinasta. Jatkoajan ensimmäisestä hyökkäyksestä Mark Stone petasi avopaikan Max Paciorettylle, joka ei erehtynyt.

New Jersey Devilsin ja Boston Bruinsin toinen kohtaaminen jäi pelillisiltä ansioiltaan vaatimattomaksi. Päästyään avauserässä johtoon tyytyi Devils puolustamaan, ja Bruins vaikutti monta kertaa varsin neuvottomalta punaisten alueella. Vasta toisen erän lopussa Patrice Bergeron pääsi lyömään tasoituksen.

Jatkoajalla ratkaisijaksi nousi Devilsin toista NHL-otteluaan pelannut valkovenäläinen Jahor Šaranhovitš, joka iski voittomaalin vain kaksi sekuntia ennen jatkoajan loppua.