NHL-aamuraportti: Heiskanen teki historiaa, kaksi maalivahtivalintaa yllättivät mutta eivät pettäneet

NHL / Aamuraportti
Miro Heiskanen (keskellä) osaa.
Kuva © Frederick Breedon
Stars otti kiinnityksen jatkopaikkaan vaihtelevassa ottelussa. Brock Nelson ja Thomas Greiss häärivät Islandersin voiton pääarkkitehteinä. Myös kohun keskellä ollut Marc-Andre Fleury sai taas peliaikaa. Jatkoaika kokosi yhteen yön kierroksen merkittävimmät tapahtumat.

Starsille kiinnitys jatkopaikkaan, Heiskanen teki organisaatiohistoriaa

Dallas Starsin osalta sarjan neljännen ottelun alku oli hakemista, mutta pelin asetuttua uomiinsa alkoi tapahtua, kun John Klingberg survoi avausmaalin kuuden ja puolen minuutin pelin jälkeen. Colorado Avalanchella oli vielä vastustajaansa suurempia vaikeuksia, mistä esimerkkeinä erän kaksi ylivoimaa, joiden aikana se ei saanut pakkopeliä pyörimään lainkaan. Itse asiassa Avalanche ei saanut laukaustakaan kohti maalia ennen kuin 18 ja puolen minuutin pelin jälkeen. Stars puolestaan pääsi omien ylivoimiensa siivittämänä 3–0-johtoon Radek Faksan ja Jamie Bennin hoitaessa viimeistelyt. Ottelu oli kuitenkin vasta alussa.

Toisessa erässä voimasuhteet tasoittuivat. Kunnon tekopaikat olivat vähissä Starsin vetäytyessä vähitellen kuoreensa. Vasta kuusi ja puoli minuuttia ennen taukoa sai Valeri Nitšuškin tuikattua kavennuksen Stars-puolustuksen herpaannuttua. Puoli minuuttia ennen taukoa Cale Makar laukoi kahden miehen ylivoimalla Avalanchen maalin päähän.

Toisen erän myöhäiset maalit siirsivät henkisen etulyöntiaseman Avalanchelle. Peli pyöri kolmannen erän ensimmäiset kolme minuuttia käytännössä kokonaan Starsin päädyssä. Vähitellen Stars pääsi jälleen pelinsä kasatuksi ja pakotti Avalanchen virheisiin.

Valkopaitojen musta hetki koitti erän puolivälissä. Ensin Roope Hintz täräytti ylivoimalla 4–2 ja puolta minuuttia myöhemmin Denis Gurjanov rankaisi Makarin haparoinnista.
Pavel Francouz sai tarpeekseen, ja viimeiset 12 minuuttia Avalanchen maalilla torjui seitsemänvuotisen uransa ensimmäiset pudotuspeliminuutit merkkauttanut Michael Hutchinson.

Avalanchen pieni toivonkipinä heräsi kahdeksan ja puoli minuuttia ennen loppua, kun Nitšuškinin kaukolaukaus yllätti maanmiehensä Anton Hubodinin täysin. Namestnikov iski kolme ja puoli sekuntia ennen loppusummeria 5–4, mutta se oli enää kosmetiikkaa. Sarja jatkuu Starsin pitäessä kolmea ottelupalloa taskussaan.

Faksan maalin syöttänyt Miro Heiskanen teki organisaatiohistoriaa nousemalla 16 pisteellä eniten yhden pudotuspelikauden aikana tehneeksi puolustajaksi. Ennätys oli tähän asti Sergei Zubovin hallussa.

Greiss siirtyi penkiltä parrasvaloihin

New York Islandersin ja Philadelphia Flyersin neljännen ottelun luonne oli sarjaa kuvastava. Peli oli puolustusvoittoista ja riskejä kaihtavaa. Islanders hallitsi avauserää, mutta Brian Elliott selvitti tilanteet toisensa jälkeen.

Flyersin ja Elliottin puolustustaistelua jatkoi toisen erän seitsemännelle minuutille, jolloin Brock Nelsonin ihanteellisesta paikasta kiskaisema veto painui vastustamattomasti ylänurkkaan. Maali havahdutti Flyersin, joka ryhtyi pelaamaan aktiivisemmin hyökkäyssuuntaan. Uurastus tuotti tulosta viisi minuuttia ennen taukoa Sean Couturierin taitavalla ohjauksella.

Islanders lähti päätöserään terävämmin ja loi nipun vaarallisia paikkoja koko ensimmäisen puoliskon. Maaliin asti kiekon sai Jean-Gabriel Pageau, joka viimeisteli läpiajosta saatuaan Scott Mayfieldiltä millinmetrintarkan vapauttavan syötön.

Flyers ryhtyi hyökimään päälle, ja nyt oli Varlamovia tuuranneen Thomas Gressin vuoro pukea sankarin viitta ylleen. Kaikkiaan saksalaiselle merkittiin ottelussa 36 torjuntaa, joukossa huomattava määrä tärkeitä pelastuksia.

Kesken Flyers-painostuksen Islandersin dynaaminen duo Josh Bailey−Brock Nelson iski jälleen syöttelemällä 2–1-hyökkäyksessä Elliottin kuutamolle, ja Nelson siirsi kiekon käytännössä tyhjään maaliin.

Trilleri ei ollut vielä ohi. 64 sekuntia ennen loppua Ivan Provorovin siniviivalta laukoma kiekko läpäisi kaikki esteet matkan varrella ja päätyi verkon perukoille.
Aikalisän jälkeen Islanders keskittyi jäähdyttämään peliä ja pelaamaan loppuajan pois. Näin Ison Omenan miehet siirtyivät sarjassa 3−1-johtoon.

Syöpädiagnoosin joulukuussa saanut Oskar Lindblom otti osaa alkulämpöihin, muttei vielä pelannut Flyersin kokoonpanossa.

Golden Knights ei säikähtänyt, Fleurylle taas peli ja voitto

J.T. Millerin syötöt löysivät kolme kertaa maaliin johtavasti perille, kun Canucks nousi toisessa erässä 3−2-johtoon oltuaan avauserän jälkeen tappiolla.

Kolmannessa erässä Golden Knights löi sen kuitenkin kanveesiin, ja kultaritarit ovat nyt voiton päässä konferenssifinaalista (3–1). Ensin Nate Schmidt lämäsi liikkuvasta kiekosta pelin tasoihin, minkä jälkeen Max Pacioretty ohjasi maalintuntumasta Vegasin jo johtoon. William Karlsson sinetöi loppulukemat.

Huomionarvoinen yksityiskohta ottelussa oli se, että Marc-Andre Fleury sai Knights-maalilla luottoa parin viikon tauon jälkeen. Fleury kiitti luottamuksesta nappaamalla 27 torjuntaa. Vähemmälle peliajalle jäänyt maalivahti joutui kohun keskelle, kun tämän agentti julkaisi sosiaalisessa mediassa kuvia ritarimiekalla selkäänpuukotetusta Fleurystä.