NHL-aamuraportti: Kutšerov tahditti Lightningin murskajaisia, Rantasen johdolla Avalanche taisteli ensimmäisen voittonsa

NHL / Aamuraportti
Mikko Rantanen keräsi tehot 1+1 Colorado Avalanchen voitto-ottelussa.
Nikita Kutšerov toimi pääkylvettäjänä Bruinsin kaadossa. Flyers venyi voittoon kiekkotrillerissä. Avalanchen ja Starsin maali-ilottelu kääntyi Mikko Rantasen tasoituksen jälkeen Avalanchen voitoksi.

Flyers rakensi sillan, joutui sen alle ja nousi sieltä ylös

New York Islanders kontrolloi pelin alkua isännän ottein, ja varsinkin Mathew Barzalin johtama ykkönen pyöritti peliä Philadelphia Flyersin alueella kuin ylivoimaa konsanaan. Maalit kuitenkin siunautuivat Flyersille. Kevin Hayes rikkoi kuparisen kiukkuisella rannelaukauksella, joka upposi yläriman kautta häkkiin. Erän puolivälissä Hayes iski uudelleen etukulmasta sisään.

Viisi minuuttia ennen taukoa Sean Couturier lisäsi Islandersin tuskaa tuikkaamalla komean soolon päätteeksi 3–0. Semjon Varlamov sai tarpeekseen, ja Thomas Greiss asettui tolppien väliin. Numeroissa ei ollut logiikkaa.

Toisessa erässä voimasuhteet tasoittuivat. Flyers pääsi pyörittämään peliä alueella syöden näin aikaa Islandersilta. Valkopaidat piti komentoa lähinnä Barzalin ketjun päästessä jäälle, mutta kavennukseen tarvittiin ylivoimaetu. Barzal syötti maalin eteen, ja Anders Lee vei välineen perille. Maalin jälkeen Flyers näytti menettävän halunsa ottaa peliä haltuunsa, ja erän loppu oli silkkaa puolustustaistelua.

Ottelun aikana parikin kelpo paikkaa missannut Anthony Beauvillier löi toisen kavennuksen hieman alle yhdeksän minuuttia ennen loppua, ja Islanders jatkoi kirivaihteella.

Tasoitus tuli kuin varkain. Siihen asti erittäin kurinalaisesti puolustanut Flyers-puolustus epäonnistui helpossa purussa täysin, kiekko osui Couturierin luistimeen ja ajautui keskelle, jossa Jean-Gabriel Pageaulla oli kaikki aika maailmassa asetella kiekko lapaan ja ranne soi tasoituksen säveliä. Flyers haastoi tilanteen paitsiona, eikä protesti mennyt läpi. Tätä seurannut Islanders-ylivoima ei tuottanut tulosta, ja ratkaisua oli haettava äkkikuolemalla.

Piinaa kesti kaksi minuuttia ja 41 sekuntia. Aiemmin tolppien kestävyyttä koetellut Philippe Myers laukoi viivalta, ja kiekko otti kimmokkeen Anders Leen mailasta painuen vastustamattomasti verkkoon.

Lightningille voitto tyrmäyksellä

Boston Bruins oli hallinnut sarjan ensimmäistä ottelua, toinen oli ollut tasaväkinen ja nyt oli Tampa Bay Lightningin vuoro hypätä kuskin paikalle.

Ondřej Palátin lämäri pysäytti kellot aikaan 12.48, ja heti seuraavasta hyökkäyksestä Yanni Gourde irtaantui vartijastaan, seilasi kenenkään estämättä maalin eteen ja nosti 2–0:aan. Bruins sai erän lopulla hurjan painostuksen päälle, mutta Lightning ja Andrei Vasilevski kestivät vyörytyksen.

Toinen erä ei ollut ehtinyt kunnolla edes alkaa, kun Lightningille tarjoutui ylivoimamahdollisuus, jonka se myös hyödynsi. Mihail Sergatšov laukoi Kutšerovin syötöstä viivalta matalan tulisen lämärin suoraan alakulmaan. Heti perään Bruins käytti oman ylivoimansa hyödyksi, ja Torey Krugin laukoma kiekko löysi tiensä Brad Marchandin kautta maaliin.

Erän puolivälissä Bruins sai jälleen kylmän opetuksen jäähyjen välttämisestä. Lightning pyöritti ylivoimalla Bruinsin nelikon ulos tilanteesta, ja Alex Killorn pääsi sutaisemaan salamapaidat jälleen kolmen maalin karkuun.

Pian tämän jälkeen Bruinsin torjuntavastuu sälytettiin farmista nostetulle Dan Vladarille. Kenties Lightning haistoi veren ja ryhtyi hyökkäämään ja laukomaan entistä hanakammin. Neljä ja puoli minuuttia ennen taukoa Brayden Point karkasi läpiajoon, ja jätti Vladarin vaille mahdollisuuksia. Pari minuuttia lisää, ja Killorn jatkoi Bruinsin kylvettämistä illan toisella osumallaan.

6–1-maali näivetti pelin kolmanteen erään tultaessa. Koko ottelun kovasti muille paikkoja järjestellyt Kutšerov kruunasi tehokkaan iltansa ujuttamalla Lightningin seitsemännen maalin. Täysosuman lisäksi venäläistähti merkkautti kolme syöttöpinnaa. Bruins ei ollut hävinnyt pudotuspeliottelua kuudella maalilla sitten kevään 1992.

Vuoristoratamainen maalijuhla kääntyi Mikko Rantasen tasoituksen jälkeen Avalanchelle

Ennakkosuosikki Colorado Avalanche lähti kolmanteen peliin Dallas Starsia vastaan yllättäen 0–2-tappioasemassa. Päävalmentaja Jared Bednar oli siirtänyt joukkueen toisen suomalaishyökkääjän Joonas Donskoin katsomoon ja nostanut tilalle Logan O'Connorin, joka toi peliin energiaa ja fyysisyyttä.

Stars aloitti maalinteon kapteeni Jamie Bennin tarjoiltua avopaikan Tyler Seguinille, joka löi kiekon ohi Pavel Francouzin. Toisessa erässä viimeisteli vain Avalanche. Nikita ZadorovinAndré Burakovskyn ja Gabriel Landeskogin maaleilla denveriläisjoukkue siirtyi turvallisen tuntuiseen johtoon.

Kolmanteen erään tuli kuitenkin sisuuntunut Stars, joka tasoitti pelin Denis Gurjanovin ja Blake Comeaun osumilla. Kun vielä Benn ohjasi Esa Lindellin laukauksen maaliin erän puolivälin jälkeen, näytti ottelu kääntyvän lopullisesti Starsille.

Reilua minuuttia myöhemmin Avalanche kuitenkin tasoitti. Nathan MacKinnon löysi ylivoimahyökkäyksessä Mikko Rantasen, joka löi kiekon tyhjään maaliin. Tilannetta edelsi Miro Heiskasen kiekonmenetys keskialueella − Heiskanen katseli lähietäisyydeltä myös Landeskogin osumaa toisessa erässä.

Pari minuuttia Rantasen tasoituksen jälkeen Nazem Kadri vei Avalanchen jälleen johtoon, ja Pierre-Édouard Bellemare viimeisteli loppunumerot tyhjään maaliin. Myös Bellemaren osumaa edelsi Heiskasen kiekonmenetys, joka kuitenkin johtui Rantasen poikittaisesta mailasta.