NHL-aamuraportti: Varlamov teki seurahistoriaa, Starsin vahva pelivire jatkuu

NHL / Aamuraportti
Kiekot olivat jälleen allergisia Semjon Varlamovin vartioimalle maalille.
Semjon Varlamov pelasi historiallisen nollapelin Islandersin avattua ottelusarjan komealla voitolla. Starsin tehokas ylivoima oli myrkkyä Avalanchelle. Jatkoaika kokosi yhteen yön kierroksen merkittävimmät tapahtumat.

Varlamov jätti Flyersin nuolemaan näppejään

Idän semifinaalien toisessa otteluparissa New York Islanders hallitsi suvereenisti ottelun alkua. Andy Greenen maali seitsemännellä minuutilla jäi ainoaksi, vaikka tilaisuuksia olisi ollut enempään. Islanders kykeni eliminoimaan Philadelphia Flyersin hyökkäykset ankaralla sumputuksella. Vedot lähtivät kaukaa, ja Varlamov napsi marjat helposti talteen.

Ottelun edetessä toiseen erään ote siirtyi Flyersille. Se ei sinänsä pyörittänyt peliä alueella vaan iski suoraviivaisesti päin Islanders-maalia, ja Varlamov joutui pariin kertaan todella venymään pitääkseen lukemat omilleen suotuisina. Ottelun muuttunutta luonnetta kuvastaa torjuntatilasto: Ensimmäisessä erässä Varlamovia kohti lauottiin vain viidesti, toisessa erässä torjuntoja kertyi 14. Carter Hartin vastaavat lukemat olivat 15 ja seitsemän.

Flyers jatkoi painostamistaan kolmannessa erässä, mutta karkea merkkausvirhe puolustuspäässä päästi Jean-Gabriel Pageaun iskemään Islandersin toisen maalin jo kolmen minuutin pelin jälkeen. Yleensä Islanders on elementissään tällaisissa tilanteissa ja niin nytkin. Se piti puolustuslinjan ylhäällä, ja Flyersilla oli suuria vaikeuksia päästä kontrolloidusti alueelle.

Erän puolivälissä Islandersin ykkönen pelasi nopean vastahyökkäyksen hienosti yhteen, ja Anders Lee latasi Mathew Barzalin loistopassista 3–0. Kolmisen minuuttia myöhemmin Flyers otti Hartin maalilta, ja riskipeli kostautui. Devon Toewsin laidan kautta lähettämä purkukiekko löysi tiensä Flyers-maaliin. Tilanne säilyi loppuun asti, ja näin Semjon Varlamovista tuli ensimmäinen Islanders-maalivahti, joka on torjunut pudotuspeleissä kaksi peräkkäistä nollapeliä.

Stars voittoon ylivoiman kautta

Erikoistilanneosaaminen oli ratkaiseva elementti Colorado Avalanchen ja Dallas Starsin toisessa kohtaamisessa. Erikoinen ja vaiheikas ottelu lähti vauhdikkaasti liikkeelle, ja kummallakin joukkueella oli ensimmäisessä erässä erinomaiset maalipaikkansa.
Potentiaali täydentyi ajassa 6:08 Avalanchen pelatessa ylivoimalla. Nathan MacKinnon laukoi Mikko Rantasen tarjoilusta sydämensä kyllyydestä lätyn ylänurkkaan. Maalin jälkeen ote säilyi Avalanchella, ja Anton Hubodin joutui todelliseen helteeseen torjuen ensimmäisessä erässä peräti 18 laukausta.

Toiseen erään Stars lähti huomattavasti vikkelämmällä luistimella. Vaikka paikkoja ei syntynyt montaa, sai Avalanche-kassari Pavel Francouz olla tarkkana. Stars menetti erän alkupuolen etsikkoaikansa, ja Joe Pavelskin jäähyn aikana tuhopartio MacKinnon-Rantanen iski jälleen ylivoimaosuman, tällä kertaa vuorostaan suomalaisen viimeistelemänä.

Stars nosti kierroksia, Avalanche sortui puolustaessaan liian krouveihin keinoihin, ja Stars sai pelata yli minuutin 5–3 -ylivoimaa. Pavelski paikkasi aiemman erheensä iskemällä tasoituksen. Puoli minuuttia myöhemmin Starsin pelaajat survoivat miehissä kiekon uudemman kerran pömpeliin.

Starsin johto-osuma syntyi onnekkaasti kiekon ottaessa salakavalan korkean roikkukimmokkeen Aleksandr Radulovista ja päätyi maalin perukoille.

Avalanche sai erän aikana oman 5–3:nsa mutta MacKinnonin ylärimavetoa lähemmäs maalia se ei päässyt. Kaiken kukkuraksi Esa Lindell pääsi toisen erän viimeisellä minuutilla kuittaamaan läpiajosta 4–2-maalin välittömästi Avalanchen kolmannen tehottoman ylivoiman jälkeen.

Kolmannessa erässä Avalanche hassasi vielä yhden ylivoiman, ja loppukiri kilpistyi joko kurinalaiseen Stars-puolustukseen tai huippuottelua pelanneeseen Hubodiniin.