NHL-aamuraportti: Panthers raapi yllätysvoiton Islandersista, Predators puski päin Kuemper-muuria

NHL / Aamuraportti
Blackhawksin ja Oilersin ottelu ratkesi dramaattisella tavalla reilu minuutti ennen päätössummeria. Jonathan Toews ohjaa pikkumustaa, ja Mikko Koskinen voi vain todeta tilanteen. Ethan Bear on myöhässä, ja Brandon Saad varmistaa.
Panthersin tuuli kääntyi. Darcy Kuemperin hikinen iltapuhde takasi Coyotesille voiton ja kiinnityksen jatkopeleihin. Toews nousi Blackhawksin sankariksi, ja Tuukka Rask palasi tositoimiin. Jatkoaika kokosi yhteen yön kierroksen merkittävimmät tapahtumat.

Väkevä Panthers yllätti Islandersin

Jouduttuaan selkä seinää vasten äityi Florida Panthers vahvempaan suoritukseen kuin kertaakaan sarjan aikana. Islanders oli aloitteellisempi avauserässä, muttei yhtä hallitsevasti kuin edellisessä kohtaamisessa.

Panthers oli ylivoimalla aidosti vaarallinen, ja sen osoituksena nippu hyviä tekopaikkoja ja Erik Haulan avausmaali toisen erän alkupuolella. Haula pelasi muutenkin erinomaisen ottelun, ja maali oli kerma kakussa.

Pageaun tasoitusmaalin jälkeen Islandersin kone lähti toden teolla liikkeelle, mutta Sergei Bobrovskin huippuotteet pitivät lukemat tasoissa. Kolmannen erän alussa Semjon Varlamov otti huolimattomuuttaan kaksiminuuttisen, ja Mike Hoffman tälläsi hirmukudin verkkoon komean ylivoimakuvion päätteeksi. Pari minuuttia myöhemmin Brian Boyle antoi ranteen puhua, ja peli oli 3–1.

Islanders hallitsi, pyöritti ja laukoi, mutta aina jostain ehti tielle Bobrovski tai Panthers-puolustus. Puolitoista minuuttia oli jäljellä, kun Brock Nelsonin luja matala poikittaissyöttö kimposi Aaron Ekbladin luistimesta maaliin. Sen lähemmäs Islanders ei päässyt, ja näin ottelusarjan ratkaisu siirtyi ainakin yhdellä päivällä eteenpäin.

Kuemper kuin muuri

Petomaisten joukkueiden Arizona Coyotesin ja Nashville Predatorsin kaksi ensimmäistä kohtaamista olivat olleet luonteiltaan tyystin erilaisia, ja kolmas oli yhdistelmä kummastakin. Predators oli alussa pirteämpi, mutta avausmaalin teki Coyotesin Christian Dvorak joukkueen ensimmäisestä tekopaikasta. Ärsytetty Predators jatkoi tiukkatempoista hyökkäyspeliään. Yritystä ei puuttunut, tarkkuutta kylläkin – avauserässä Darcy Kuemper teki 19 torjuntaa.

Toisessa erässä joutui Juuse Saroskin urakoimaan yhä enemmän, mutta vaarallisemmat tilanteet loi Predators. Ajassa 27:31 Viktor Arvidsson sai vihdoin Kuemper-taian murrettua piintarkalla lämärillä.

Kolmannen erän kahdeksannella minuutilla kolahti viimein, kun Conor Garland kiskaisi kahden Predators-puolustajan välistä kiekon reppuun. Ottelun varsinainen ratkaisu syntyi neljä ja puoli minuuttia ennen loppua. Sarjan aikana kovasti kritiikkiä osakseen saanut Taylor Hall rankaisi ylivoimalla Craig Smithin hölmöilyn.

Ottelun suurin tähti on helppo löytää: Darcy Kuemperille merkittiin yhteensä 39 torjuntaa ja vain yksi päästetty maali.

Petry vetää nollakulmasta

Montreal Canadiens ja Pittsburgh Penguins pelasivat vaihtelevan, vauhdikkaan ja viihdyttävän ottelun, sillä kumpikin joukkue haki voittoa rohkealla ja avoimella pelitavalla. Shea Weber vei Habsin johtoon viiden minuutin pelin jälkeen, mutta Patric Hörnqvist ja Jason Zucker veivät Penguinsin ohi. Canadiens ei hätkähtänyt, vaan jaksoi jauhaa hyökkäyksiään. Jonathan Drouin kavensi komealla ohjurinostollaan, ja neljä minuuttia ennen toista erätaukoa Paul Byron survoi tasoituksen maalin kulmalta.

Ote oli niin selkeästi Canadiensilla, että johtomaali oli oikeastaan ajan kysymys. Jeff Petry pysäytti pelikellon ajassa 45:33 nostettuaan kiekon häkkiin aivan maaliviivalinjan tuntumasta. Tasaviisikoin Penguins ei ihmeempiä tilanteita enää saanut, eikä erän lopulla tarjottu ylivoimakaan tuottanut tulosta.

Toews ja Draisaitl tehokkaina

Chicago Blackhawksin ja Edmonton Oilersin kolmannessa kohtaamisessa olivat valokeilassa supertähdet Leon Draisaitl ja Jonathan Toews. Saksalainen oli osallisena Oilersin kaikissa maaleissa (2+1) ja piti kaukaloa muutenkin hallussaan jokaisessa vaihdossaan.

Kaksi erää oli luonteeltaan tasaväkiset. Yllättävän maalintekokyvyn löytänyt Olli Määttä onnistui jo toistamiseen pudotuspeleissä, Toewsille täysosuma oli puolestaan jo sarjan kolmas. Draisaitl tasoitti molemmilla kerroilla, ja alusti toisen erän lopussa Connor McDavidin johtomaalin.

Kolmannessa erässä Blackhawks vyöryi ehtimiseen kohti Oilers-päätyä ja sai viimein palkintonsa Matthew Highmoren ohjattua Slater Koekkoekkin lujan vedon verkkoon. 76 sekuntia ennen loppua Toews iski jälleen, ja Blackhawks otti kiinnityksen jatkopeleihin.

Raskilla tappiollinen paluuottelu

Tampa Bay Lightningin ja Boston Bruinsin ottelu oli kierroksen värikkäimpiä. Välillä heiluivat nyrkit, välillä maaliverkot. Lightning johti pitkään Brayden Pointin ja Alex Killornin ensimmäisen erän maaleilla. Paikkoja olisi ollut useampaankin osumaan, ja ilman Tuukka Raskin torjuntatyöskentelyä Lightning olisi karannut vieläkin kauemmas.

Charlie McAvoy kavensi toisen erän lopulla, ja kolmannen alussa Chris Wagner tasoitti.
Henkinen ja taktinen ote siirtyi Bruinsille ottelun loppua kohti, mutta palkintoa joukkue ei saanut. Hieman halvahkon voittomaalin iski Tyler Johnson Tuukka Raskin tarjoamasta reboundista.

Starsille tylytystä Avalanchelta

Illan toisessa sijoitusottelussa Dallas Stars jäi pahasti telineisiin Colorado Avalanchea vastaan. Etenkin Starsin puolustajilla oli vaikeaa pitää maalinedustalla partioineet Avs-hyökkääjät kurissa.

Avalanchen neljästä maalista kolme oli seurausta selkeästä merkkausvirheestä: Cale Makar, Joonas Donskoi ja Vladislav Namestnikov irtaantuivat oikea-aikaisesti vartioinnista vieden Avalanchen tavoittamattomiin ennen päätöserää. Starsin omat hyökkääjät eivät liioin kehuja ansaitse: Nollapelin pelannut Pavel Francouz osoittautui tänään ylivoimaiseksi esteeksi Starsin suunnitelmille.