NHL-aamuraportti: Rask ja Raanta telkesivät maalinsuun, Ovetškin mätti hattutempun viidessä minuutissa

NHL / Aamuraportti
Antti Raanta pysäytti Oilersin supertähdet.
Suomalaisvahdeilta nähtiin huippuilta yön kierroksella. Aleksander Ovetškinin kolmannen erän hattutemppu kaatoi Kingsin. André Burakovsky kokosi huipputehot Avalanchen nujertaessa Sabresin, ja Mikael Granlund laukoi Predatorsille voittomaalin jatkoajalla. Jatkoaika kokosi yhteen kierroksen onnistumiset, alisuorittamiset sekä joukkueiden suurimmat sankarit.

Ovetškin päätöserän kuningas

Washington Capitalsin ja Los Angeles Kingsin yhteenotto oli tasokas ja otteiltaan tarkka ottelu aina kolmannen erän puoliväliin, kunnes alkoi Aleksander Ovetškin -show. Legendoja maalitilastossa urakalla ohitellut supertähti latoi hattutempun alle viiteen minuuttiin, ja saavutti samalla ensimmäisenä pelaajana 40:n maalin rajan tällä kaudella. John Carlson tarjoili syötöt kahteen Ovetškinin maaliin ja oli itse tehnyt avauserässä Capitalsin avausosuman.

Suomalaisvahdit huippuvedossa

Boston Bruins ei jättänyt Vancouver Canucksille mitään mahdollisuuksia. Tuukka Rask hoiti ruutunsa sataprosenttisesti itselleen ominaiseen vähäeleisen vakuuttavaan tyyliin, ja peli kentällä on Bruinsin hallussa alusta loppuun. Torjuntoja Raskille kertyi 25, mikä myös kertoo Bruinsin puolustuspelaamisen onnistumisesta.

Arizonassa Antti Raanta teki uroteon pitämällä pintansa Edmonton Oilersin pelottavaa hyökkäysmasiinaa vastaan. Ailahtelevaa kautta pelaava suomalaiskoppari torjui Oilersin kaikki 30 laukausta kirjaten näin kauden toisen nollapelinsä. Maanmieskollega Mikko Koskinen teki vastapäädyssä minkä pystyi ja ehti 25 Coyotes-laukauksen eteen.

Myös Columbuksessa sankarit löytyivät veräjiltä. Sekä Blue Jackets että Florida Panthers vyöryttivät hyökkäyksiä toisensa perään, mutta niin vain Elvis Merzlikinsin ja Sergei Bobrovskin luukut pysyivät koskemattomina 60 minuutin ajan. Laukaisutilasto kertoo omaa kieltään ottelun kuvasta: Bobrovskille kertyi 44 torjuntaa, Merzlikinsille 32. Ottelun ainoan maalin viimeisteli Zach Werenski jatkoajan toisella minuutilla.

Hienoa kiekkoviihdettä New Jerseyssä

Yön kierros oli täynnä hienoja otteluita, ja New Jersey Devilsin ja Montreal Canadiensin dramaattinen ja ilmeeltään iloinen ottelu oli viihdyttävimmästä päästä. Devils oli alkuun pirteämmällä pelipäällä ja eteni hallitun peliesityksen jälkeen 3–0-johtoasemaan. Toisen erän jälkipuoliskolla Canadiens hivuttautui maalin päähän. Päätöserässä vierailijoilla oli selkeä henkinen yliote, ja Nick Cousinsin sekä kauden avausmaalinsa tehneen Christian Folinin osumilla Habs kampesi ohi. Devils ryhdistäytyi vielä loppua kohti, ja vain 20 sekuntia ennen loppua Kyle Palmieri vei illan toisella maalillaan ottelun jatkoajalle. Jatkoilla Canadiens haki ratkaisua selvästi hanakammin muttei löytänyt enää keinoja ohittaa Louis Domingueta.

Voittomaalikilpailussa sankarin osa lankesi Ilja Kovaltšukille ja muutoin vaikean ottelun pelanneelle Charlie Lindgrenille, joka epäsi kaikki Devilsin yritykset.

Jatkoaikasankarin viittaa tarjolla useilla paikkakunnilla

Myös Ottawassa tarvittiin lisäaikaa Senatorsin ja Anaheim Ducksin välienselvittelyyn. Ottelu ei kuitenkaan kasvanut samanlaiseksi kiekkoviihteeksi kuin New Jerseyssä. Tosin avausmaali oli komeaa nähtävää Nick Ritchien ohjatessa Hampus Lindholmin noston vastustamattomasti ohi Marcus Högbergin. Joukkueet tekivät maaleja vuoron perään, ja kolmannen erän aikana pelin intensiteetti hyytyi. Yksikin piste tuntui maistuvan molemmille. Voittomaalikilpailussa Ducks vei täydet pisteet Ondrej Kasen ja Rickard Rakellin maaleilla.

Minnesota Wildin ja Chicago Blackhawksin matsi oli niin ikään mainio luku illan kiekkotarinoissa. Kevin Fiala vei maaleillaan Wildin 2–0-johtoon. Blackhawksin nolla murtui vasta kolmannen erän seitsemännellä minuutilla, jolloin Adam Boqvist laukoi viivalta, ja kiekko löysi tiensä väenpaljouden läpi verkon perukoille. Asetelma toistui kolme minuuttia ennen varsinaisen peliajan loppua, kun Olli Määtän optimistinen ja odottamaton kiskaisu laidasta leijaili Wild-maalin yläkulmaan. Ympäripyöreä ottelu ansaitsikin jatkoajan, joka oli tasaväkinen ja viihdyttävä näytös, jonka huipensi Matt Dumban tahtomaali.

Beauvillier osui alussa ja lopussa

New Yorkissa Dallas Stars jäi telineisiin avauserässä, ja Islanders pyöritti pelin alkuvaihetta miten tahtoi. Pitkälti Ben Bishopin ansiosta Islanders-miehistöstä vain Anthony Beauvillier onnistui maalinteossa. Denis Gurianov tasoitti komean ylivoimakuvion päätteeksi, ja Stars pääsi vähitellen niskan päälle. Johto-osumaa piti kuitenkin odottaa pitkälle toisen erän jälkipuoliskoa, jolloin Jason Dickinson pääsi laukomaan alivoimaosuman ohi Semjon Varlamovin. Derick Brassard kuitenkin kuittasi johdon reilua minuuttia myöhemmin, kun miehen miinuskulman nosto livahti Bishopin ja tolpan välistä sisään. John Klingberg vei Starsin johtoon kolmannen erän seitsemännellä minuutilla, mutta Islanders on monta kertaa osoittanut olevansa vaikea voitettava.

Odotettavissa oli Islandersin kärsivällisen sitkeä hyökkäysvyörytys, ja neljä minuuttia ennen loppua Mathew Barzal löi tasoituksen. Sitä ennen oli Islandersin tulittanut Bishopia kohti 35 laakia. Voittomaalin jatkoajalla iski Beauvillier.

Keskilännen tulivoimaa

Colorado Avalanche tarjosi kylmää kyytiä Buffalo Sabresille. Ensimmäinen erä oli vielä melko normaalia kiekkoa, mutta sitten Avs meni menojaan. Joukkue latoi toisessa erässä neljä maalia, ja ottelun loppu meni pelailuksi. Isäntien tähtinä säkenöivät messevät tehot 1+3 koonnut André Burakovsky sekä yhden syöttöpisteen vähemmän merkkauttanut Valeri Nitšuškin.

Carolina Hurricanes oli silkka vastaantulija St. Louis Bluesia vastaan. Jo toisen erän jälkeen taululla vilkkuivat lukemat 5–1. Päätöserässä maaleja tuli vielä lisää kumpaankin päähän, kun molempien joukkueiden alakerrat alkoivat herpaantua. Brayden Schenn haali tehot 2+1, ja oivallista tulitukea antoi ennen kaikkea Ryan O'Reilly (0+3).

Granlund iski voittomaalin

Nashville Predators haki pisteet Winnipegistä pidemmän kaavan mukaan. Vaihteleva ja vauhdikas mutta yhtä kaikki vähämaalinen ottelu meni jatkoille 1–1-lukemista. Kun jatkoaikaa oli pelattu reilu minuutti, tarjosi Mattias Ekholm pelivälineen Mikael Granlundille otolliseen paikkaan B-pisteelle. Suomalainen veti suoraan syötöstä kiekon häkkiin. Suomalaisosaamista edusti parhaimmillaan myös Juuse Saros, joka koppasi 33 Jets-vetoa, mukaan lukien Patrik Laineen rankkarin toisessa erässä.