NHL-aamuraportti: Rangers kävi pilaamassa Joe Thorntonin juhlat, Red Wings voitti kuukauden tauon jälkeen

NHL / Aamuraportti
Joe Thorntonille tuli kotiottelussa New York Rangersia vastaan täyteen 1 600 NHL-ottelua.
Vilkkaan yön kohokohtia olivat maalittomat ottelut sekä Red Wingsin voitto kuukauden tauon jälkeen. San Jose Sharks oli ensi kertaa tulessa Peter DeBoerin lähdön jälkeen. Jatkoaika kokosi yhteen kierroksen onnistumiset, alisuorittamiset sekä joukkueiden suurimmat sankarit.

DeBoerin lähtö ei auttanut kääntämään hailaivaa

San Jose Sharks siirtyi uuteen aikaan tiistaisen Predators-tappion jälkeen, kun joukkuetta kaudesta 2015–16 asti valmentanut Peter DeBoer siirtyi sivuun. Konferenssissaan sijalle 12 ajautunut Sharks aloitti ottelulla New York Rangersia vastaan huipputärkeän seitsemän kotiottelun putken, joka jatkuu aina vuoden loppuun asti. Sharksin peliä johti penkin takana seuran organisaatioon jo entuudestaan kuulunut Roy Sommer.

Sisuuntunut Sharks meni pelin kymmenennellä minuutilla johtoon. Tomáš Hertlille avautui alivoimalla vasemmalta tilaa edetä, ja veto painui ohi Aleksandr Georgijevin. Kotijoukkue oli todella lähellä lisätä johtoaan vielä ennen ensimmäistä erätaukoa, mutta Marc Staal lapioi kiekon pois maaliviivalta.

Rangers kuitenkin käänsi pelin Artemi Panarinin kypärätempun siivittämänä itselleen ja vei pisteet maalein 3–6. Tappio oli Sharksille jo kuudes putkeen. Sharksin Joe Thornton pelasi ottelussa 1 600. NHL-ottelunsa. Thorntonista tuli näin 12. kyseisen rajapyykin rikkonut pelaaja.

Red Wings yllätti Jetsin

Pysäyttäkää painokoneet – Detroit Red Wings on voittanut jääkiekko-ottelun! Red Wingsin edellisestä voitosta ehti kulua päivälleen kuukausi. Väliin ehti mahtua 12 perättäistä tappiota, joista kymmenen viimeisintä suoraan varsinaisella peliajalla. Samalla ajanjaksolla Winnipeg Jets oli voittanut yhdeksän ottelua omasta 12:staan, joten Red Wingsin 5–2-voittoa voidaan pitää isona yllätyksenä.

Varsinkin ensimmäisessä erässä Jets käytännössä sähelsi jaloissa ja heräsikin pelaamaan vasta toisessa erässä anettuaan ensin kolme maalia eteen. Red Wingsin tšekkiläiset Filipit Hronek ja Zadina viettivät kolmen pisteen iltaa yhdessä Robby Fabbrin kanssa.

Kaksi maalitonta ottelua

Pittsburg Penguinsin ja Columbus Blue Jacketsin kohtaamisen ainoa maali syntyi vasta ottelun jatkoajalla. Ratkaisijaksi nousi Penguins-hyökkääjä Bryan Rust, kun Penguins pääsi jauhamaan miesylivoimalla.

Muuten ottelun päärolia esittivät tiivis keskialueen puolustuspelaaminen sekä virheetön maalivahtipeli. Penguinsin Tristian Jarry piti maalinsa puhtaana jo kolmannen kerran joulukuun aikana. Joonas Korpisalon 31 torjuntaa ja puhdas suoritus varsinaisella peliajalla ei siis lopulta riittänyt kuin yhteen pisteeseen. Jarry pääsi iltapuhteestaan huomattavasti suomalaista helpommalla, sillä hän joutui torjuntatöihin vain 17 kertaa.

Myös Vancouverissa oltiin maalittomassa tasatilanteessa varsinaisen peliajan jälkeen. Elias Petterssonin rystynosto ohi Petr Mrazekin päätti Vancoucer Canucksin ja Carolina Hurricanesin kamppailun ajassa 60.40. Toisessa erässä Hurricanesin Sebastian Aho sai toimitettua kiekon maaliin, mutta tuomari oli juuri ennättänyt viheltää pelin poikki.

Chára tappeli toisen kerran kahteen päivään

Eilen Washington Capitalsin Tom Wilsonin kanssa tapellut slovakijätti Zdeno Chára oli jälleen hanskat jään pinnassa heti ensimmäisessä vaihdossa Tampa Bay Lightningia vastaan. Boston Bruinsin kapteeni huudatti paikkalla olleita Bruins-kannattajia jättämällä Lightningin Patrick Maroon iskujen vaihdossa alakynteen.

Tunteet kävivät kuumana uudelleen toisessa erässä, kun Bruinsin Matt Grzelcyk taklasi Anthony Cirellia keskialueella jalkoihin. Puolustaja Kevin Shattenkirk lähti välittömästä kostamaan tekoa Grzelcykille. Molemmat saivat tilanteesta kahden minuutin rangaistukset.

Amalie Arenalla myös pelattiin. Tampa Bay Lightning otti viikon toisen voittonsa kahden Steven Stamkosin maalin avittamana maalein 3–2. Bruinsin Tuukka Rask kirjautti tappiossa itselleen 28 torjuntaa, joista päätöserässä nähty hanskakäden venytys Nikita Kutšerovin vetoon tulee päätymään kaikkiin mahdollisiin highlight-koosteisiin.

Wild ja Oilers maalintekokilpailussa

Yön runsasmaalisin ottelu käytiin Minnesota Wildin ja Edmonton Oilersin välillä. Öljymiehet kirivät päätöserässä kahden maalin takaa 4–4-numeroihin, mutta Minnesotan ilta oli Wildin. Eric Staalin painava laukaus yllätti Mike Smithin, kun peliä oli reilut neljä minuuttia jäljellä, ja Oilers ajautui uudemman kerran takaa-ajajaksi. Lopullinen ratkaisu nähtiin hetkeä myöhemmin. Jordan Greenway antoi maalin takaa erinomaisen syötön Oilers-puolustukselta unohtuneelle Luke Kuninille, jonka mailasta lähti voittomaaliksi jäänyt 6–4-osuma.

Wildin maalilla pelasi Kaapo Kähkönen, joka torjui näin ensimmäisen voittonsa kotikaukalossa.

Flames liekehti kolmannen erän alun

Calgary Flames latoi kolme kiekkoa Toronto Maple Leafsin maalivahdin Frederik Andersenin selän taakse kahteen ja puoleen minuuttiin kolmannen erän alussa. Nämä maalit käänsivät 1–2-tappioaseman 4–2-johdoksi, joka kantoi aina voittoon asti. Kyseisistä maaleista kaksi syntyi Johnny Gaudreaun toimesta. Voitto oli Flamesille jo seitsemäs perättäinen.

Sabresin suomalaiset pisteille

Buffalo Sabresin suomalaiset kartuttivat henkilökohtaisia pistesaldojaan kotiottelussa Nashville Predatorsia vastaan. Rasmus Ristolainen tarjoili pienessä tilassa Jimmy Veseylle, joka kauden neljännellä maalillaan toi ottelun avauserässä tasoihin. Henri Jokiharjun viivaveto painui puolestaan Jack Eichelin selän kautta toisessa erässä ohi Predatorsin maalia vartioineen Juuse Saroksen. Maali muutti lukemiksi 3–2 ja vei Sabresin ensi kertaa ottelussa johtoon.

Sabres vei tasaisen ottelun lopulta nimiinsä lukemin 4–3. Voittomaalista vastasi ruotsalainen Victor Olofsson päätöserän puolivälissä.

Blues jatkoi Golden Knightsin kiusaamista

St. Louis Bluesista alkaa muodostua varsin kiharainen vastus kaudelle 2017–18 NHL:ään liittyneelle Vegas Golden Knightsille. Golden Knights oli tähän asti poistunut joka kerta St. Louisista hävinneenä osapuolena ja tämänkertainen vierailu voidaan lisätä tähän tappioiden listaan. Ylipäätään Golden Knights ei ole onnistunut vielä kertaakaan voittamaan Bluesia varsinaisella peliajalla.

Bluesin 4–2-voiton takuumiehinä olivat pelipäällä ollut nelosketju Oskar Sundqvist-Jacob De La Rose-Mackenzie MacEachern. Samoin paljosta kiittäminen oli maalivahti Jordan Binningtonin suuntaan, joka pysäytti ottelussa kaksi läpiajoa.