NHL-aamuraportti: Koskinen nosti Oilersin takaisin divisioonan kärkeen, maalivahdit loistivat vähämaalisena yönä

NHL / Aamuraportti
Mikko Koskinen torjui jo kauden 11 voittonsa 14. ottelussa.
Kuva © Claus Andersen
Maalivahdit pitivät maalintekijät kurissa yön kierroksella suomalaisten johdolla. Myös eräs yön erikoisimmista tapauksista sattui maalivahdille, kun Braden Holtby oli lähellä omaa maalia. Jatkoaika kokosi yhteen kierroksen onnistumiset, alisuorittamiset sekä joukkueiden suurimmat sankarit.

Koskiselle vakuuttava voitto ja Draisaitl takaisin pistepörssin kärkeen

Edmonton Oilers otti oman paikkansa Pacific –divisioonan kärkijoukkueena yhden päivän tauon jälkeen, kun se voitti kotonaan Los Angeles Kingsin. Kotijoukkueen molemmat maalit syntyivät jo ottelun ensimmäisessä erässä kahdella peräkkäisellä ylivoimalla. Sensaatiomaisesti kauden aloittanut Leon Draisaitl nousi takaisin yksin NHL:n pistetilaston kärkeen yhden pisteen erolla ketjukaveriinsa Connor McDavidiin. Saksalainen teki myös yhden maalin molempien saalistaessa syöttöpisteet Alex Chiassonin voittomaaliin. Draisatlilla on kasassa 30 ottelussa jo 53 pistettä, joista 19 on maaleja.

Ottelun hahmo oli kuitenkin 35 kertaa kiekon eteen venynyt suomalaismaalivahti Mikko Koskinen. Hän palasi voittojen tielle vakuuttavasti ja oli lähellä kauden toista nollapeliään. Kingsin Michael Amadio rikkoi kuitenkin kuparisen vajaat seitsemän minuuttia ennen loppua. Vierasjoukkue sai miesylivoiman hyökkäykseensä, sillä pistepörssin ykkösnimi Draisaitlille ei puolustaminen maistunut ja Adam Larssonille riitti painikavereita.

Raanta ja Coyotes epäonnisia Kesselin paluussa Pittsburghiin

Pittsburgh Penguins jätti maalivahtinsa Tristan Jarryn johdolla Arizona Coyotesin tylysti nollille 2-0 voittoon päättyneessä kamppailussa. Ottelun voittomaali syntyi kolmannessa erässä, kun Jevgeni Malkin sai kiekon kahden pompun kautta aivan maalin edessä ja pääsi ohittamaan Antti Raannan. Tätä ennen suomalaismaalivahti oli pitänyt useilla upeilla torjunnoillaan joukkueensa voitossa ja sitä kautta divisioonan johtajan asemassa kiinni. Raanta torjui 24 kertaa päästäen vain tuon epäonnekkaan voitto-osuman.

Kaksi Stanley Cupia Penguinsissa voittanut Phil Kessel palasi ensimmäistä kertaa entiseen kotihalliinsa uuden seuransa väreissä. Fanit osoittivat seisoen ja taputtaen pitkään suosiota yhdelle joukkueensa entisistä tähdistä. Kessel vastasi kolmesta vieraiden 33 yrityksestä ohittaa toista ottelua peräkkäin maalinsa puhtaana pitänyt Jarry. 61 torjuntaan kahdessa nollapelissä venynyt kanadalainen on valtaamassa ykkösmaalivahdin paikan kaksi mestaruutta voittaneelta Matt Murraylta.

Capitalsin vieraskiertue kulki voitosta voittoon

Washington Capitals vankisti asemaansa runkosarjan johdossa, kun se haki 3-2 voiton Anaheim Ducksin vieraana. Kotijoukkue nousi kapteeninsa Ryan Getzlafin johdolla 2-0 tappioasemasta taistelemaan voitosta. Jakub Vrana iski kauden kuitenkin 15. osumansa, kun hän katkaisi Brendan Guhlen kehnon avauksen maalinedustalla. Tämän jälkeen laiskasti aiempaa johtoasemaa puolustanut tähtisikermä onnistui saamaan pelaamisen kuntoon eikä kotijoukkue enää onnistunut tasoittamaan ottelua.

Ottelussa nähtiin erikoinen tilanne, kun vierasjoukkueen maalivahti Braden Holtby oli todella lähellä laukoa omaan maaliinsa b-pisteen kaarelta. 30-vuotias veteraanivahti tuli pitkälle vastaan, kun Getzlaf tavoitteli läpiajoa. Holtby rauhoitti tilanteen syöttäen vastakkaiseen kulmaan ja kiekko lipui vain hiukan maalitolpan vasemmalta puolelta puolustaja Nick Jensenille maalin taakse.

Voitto oli Capitalsille jo kuudes peräkkäinen, joista viisi viimeisintä tuli tähän otteluun päättyneellä vieraskiertueella.

Devilsille neljäs peräkkäinen tappio Vatasen loukkaantuessa

New Jersey Devils ei onnistunut kääntämään suuntaansa, vaan hävisi voittomaalikilpailussa Chicago Blackhawksille. Toisen ottelunsa väliaikaisen valmentajansa alaisuudessa pelannut joukkue on nyt hävinnyt jo neljä ottelua peräkkäin.

Voittomaalikilpailun sankariksi nousi 18-vuotias Kirby Dach, joka on onnistunut valtaamaan paikkansa jo nuorena Blackhawks-miehistöstä. Kuten muissakin otteluissa, niin tässäkin maalivahdit onnistuivat päästäen vain yhden maalin mieheen varsinaisella peliajalla. Corey Crawford torjui 29 ja MacKenzie Blackwood 28 kertaa.

Olli Määtän ollessa sairauden vuoksi toisen ottelun peräkkäin sivussa ottelun ainoana suomalaisena esiintyi kotijoukkueen Sami Vatanen. Devils-puolustaja syötti ylivoimalla Taylor Hallin johto-osuman. Vatanen blokkasi ottelussa viisi laukausta, mutta viimeisin osui kasvoihin siten, että hän joutui jättämään ottelun lopun väliin.

New Jersey Devils ei ole voittanut kotiottelua kahteen viikkoon ja seuraava pelataan vasta 19. joulukuuta vastaisena yönä, sillä joukkue suuntaa neljän vierasottelun kiertueelle länsirannikolle katkaisemaan tappioputkeaan. Yhdeksästä viimeisestä ottelusta on tullut vain kaksi voittoa.

Loukkaantumisista kärsivä Canadiens voittoon suomalaisnuoren virheestä huolimatta

Montreal Canadiens voitti Carey Pricen torjunnoilla New York Rangersin Madison Square Gardenissa. Canadiens johti ottelua jo ensimmäisen erän jälkeen, mutta toisen erän alussa Brendan Smith rankaisi nuoren suomalaispuolustajan virheestä. Edellisenä yönä NHL-debyyttinsä tehnyt Otto Leskinen ei saanut rutiinin omaista Nick Cousinsin syöttöä kiinni siniviivalla. Smith karkasi läpiajoon eikä 22-vuotias savolainen onnistunut estämään konkarihyökkääjän maalintekoa.

Vähä maalisen ottelun ratkaisu nähtiin kolmannessa erässä, kun Nate Thompson iski maalin edestä nopean hyökkäyksen päätteeksi kiekon Aleksander Georgijevin selän taakse. Alustuksen maaliin tekivät keskialueella syötön katkaissut Nick Suzuki ja Georgievin patjoihin laukonut Cousins. Kuten jo useiden vuosien ajan, niin vierasjoukkueen tärkein pelaaja oli tälläkin kertaa 29 kertaa torjunut Price.

Ottelun kaikki neljä suomalaista jäivät ilman tehopisteitä. Vierasjoukkueen Jesperi Kotkaniemi oli aivotärähdyksen vuoksi sivussa.

Voitto oli Canadiensille vasta toinen edelliseen kymmeneen otteluun ja siltikin he ovat toisena todella tasaisessa Atlanticin divisioonassa.