NHL-aamuraportti: Jakub Vranalle uran ensimmäinen hattutemppu, Ryan Getzlafille tonni täyteen pelatuissa otteluissa

NHL / Aamuraportti
Jakub Vrana tarkisti mailansa olevan kunnossa ja hattutemppuilu sai alkaa.
Kuva © Getty Images
Washington Capitals jatkaa hurjaa virettään: joukkue ylsi jo yhdeksässä perättäisessä pelissä pisteille. Anaheimissa oli merkkipaalujen ilta, mutta Ducksin sijaan Chicago Blackhawks juhli ottelun lopussa.

Washington Capitals − Calgary Flames 4−2 (2−2, 1−0, 1−0)

Jakub Vrana iski uransa ensimmäisen hattutempun NHL:ssä, kun Washington Capitals kaatoi kotonaan Calgary Flamesin 4−2. Capitals on koko liigan kärjessä napattuaan 16 ottelusta 25 pistettä. NHL:n maaliahnein joukkue on iskenyt jo 64 osumaa, eli joukkueen vahvuus on nimenomaan hyökkäyspelin tehokkuudessa. Capitals on nyt kerännyt pisteitä yhdeksästä perättäisestä ottelustaan ja otti neljännen perättäisen voittonsa.

Vranan hattutemppu oli kauden 14. ja neljäs alle 23-vuotiaan pelaajan tekemä. Nuorista miehistä olivat Tyson Jost, Brock Boeser ja David Pastrnak onnistuneet aikaisemmin hattutempuissaan. Vrana on myös onnistunut tekemään viidesti joukkueensa avausmaalin, ja yhdeksästä maalistaan peräti kuusi hän on iskenyt avauserässä.

Myös joukkuetoverinsa Aleksandr Ovetškin saavutti hienon rajapyykin. Hänelle tuli 1100 NHL:n runkosarjaottelua täyteen. Hän on vasta viides venäläiskiekkoilija, joka on tähän pystynyt. Aikaisemmat ovat Aleksei Kovaljov, Sergei Gontšar, Sergei Fjodorov ja Vjatšeslav Kozlov.

Vierailija Flames siirtyi avauserässä ensin johtoon, kun Andrew Mangiapane iski kauden kolmannen osumansa. Tämän jälkeen iski Vrana kahdesti, mutta Flames onnistui vielä tasoittamaan pelin vain kaksi sekuntia ennen erän loppua Elias Lindholmin tehdessä jo kauden 10. maalinsa.

Tämän jälkeen eivät vierailijat enää maalinteossa onnistuneetkaan, vaan toisessa erässä voitto-osumaksi jääneen maalin viimeisteli Vrana. Päätöserässä ylivoimalla kauden viidennen osumansa laukonut Lars Eller viimeisteli 4−2-lukemat.

Jevgeni Kuznetsov oli myös yksi isäntien sankareista saalistaen kaksi syöttöpistettä. Venäläisten vahvaa panosta täydensi myös loistavasti maalinsa suulla torjunut Ilja Samsonov 25 torjunnallaan. Virkaveli Cam Talbotilla ei ehkä aivan paras ilta ollut, vaikka hän ehtikin 28 kertaa kiekon tielle.

Anaheim Ducks − Chicago Blackhawks 2−3 (0−2, 1−0, 1−0, 0−1) JA

Anaheim Ducksin seuraikoni ja kapteeni Ryan Getzlafista tuli ensimmäinen 1000 runkosarjan Ducks-peluri. 34-vuotias sankari sai tililleen yhden syöttöpisteen illan ottelussa. Getzlaf on ollut uransa aikana erittäin tehokas: hänen pisteensä näissä otteluissa ovat mukavat 268+666=934.

Ottelu oli muutoin samalla Ducksin 2000. ottelu NHL:ssä. Getzlaf on siis pelannut tasan puolet seuransa otteluista NHL:n runkosarjassa. Hänestä tuli kahdeksas pelaaja, joka on tähän NHL:ssä pystynyt. Listan kärjessä on San Jose Sharksin Patrick Marleau, joka on pelannut peräti 69,5 % Sharksin runkosarjaotteluista. Minnesota Wildin Mikko Koivu on toisena, hänelle pelejä on kertynyt 67,8 % seuransa otteluista.

Avauserässä Ducks kunnioitti kapteeninsa saavutusta upealla videotribuutilla, jossa hänen uransa tähtihetkiä muisteltiin. Ruudulla näkyi muun muassa hänen varaushetkensä vuodelta 2003, ensimmäinen NHL-maali vuodelta 2005 sekä tietysti Stanley Cup -pokaalin nostaminen keväältä 2007.

Chicago Blackhawksin tulokaspuolustaja Adam Boqvist puolestaan iski uransa avausmaalin vasta toisessa NHL-ottelussaan. Hän on perinteisen seuran ensimmäinen 2000-luvulla syntynyt puolustaja, joka on maalin tehnyt. Blackhawksin historiankirjoista löytyvät nyt kolmella eri vuosisadalla syntyneet maalintekijät. Bob Trapp (1899) ja Gord Fraser (1902) olivat ensimmäiset omalla vuosisadalla maalin tehneet Blackhawks-pelurit.

Boqvistista (19 vuotta, 80 päivää) tuli samalla seurahistorian kolmanneksi nuorin maalintekijä. Häntä nuorempana ovat maalin tehneet Harold Jackson (18 vuotta, 173 päivää) kaudella 1936−37 sekä Steve McCarthy (18 vuotta, 245 päivää) kaudella 1999−2000.

Ottelun sankariksi nousi joka tapauksessa Blackhawksin Patrick Kane, joka jatkoajalla iski 3−2-voittomaalin ohi konkarivahti Ryan Millerin. Maali oli vasta Kanen kauden neljäs osuma.

Ottelu alkoi Boqvistin osumalla avauserän puolessa välissä. Blackhawks onnistui myös toistamiseen avauserässä, kun Alex DeBrincat vei ylivoimalla vieraat jo 2−0-johtoon. Toisessa erässä Ducksin kirin aloitti Erik Gudbranson, joka sivalsi kauden avausmaalinsa ohi torjuntavuorossa olleen Robin Lehnerin. Tähän maaliin Getzlafin nimenomainen 1000. piste merkattiin.

Päätöserässä tasoitusmaalin iski ylivoimalla Nick Ritchie, jolle osuma oli vasta kauden toinen. Jatkoaikaa ehdittiin pelaamaan ainoastaan 24 sekuntia, kun Kane iski ottelun avausmaalin. Voitto-osumaan syöttäjiksi merkittiin Jonathan Toews ja Duncan Keith.

Illan sankarit Getzlaf ja Kane olivat ottelun ykkös- ja kakkostähdet, kaksi syöttöpistettä haalinut Ducksin Sam Steel puolestaan kolmostähti.

» Lähetä palautetta toimitukselle