NHL-aamuraportti: Tulokkaat ja maalivahdit ottivat vastuuta tasaisella kierroksella

NHL / Aamuraportti
Täällä vartioin minä! Tuukka Rask ei ollut ohitettavissa lauantain NHL-kierroksella.
Kuva © Adam Glanzman
Kaapo Kakko juhli uransa ensimmäistä NHL-maalia. Sam Lafferty vastasi huutoon loukkaantumissumasta kärsivässä Penguinsissa. Suomalaismaalivahdit olivat vahvassa vedossa. Blue Jackets katkaisi Hurricanesin lennon. Jatkoaika kokosi yhteen yön onnistumiset, alisuorittajat ja joukkueidensa suurimmat sankarit.

Kakon kuparinen kumoon

Kaapo Kakko teki uransa avausmaalin NHL:ssä New York Rangersin kohdatessa vahvasti esiintyneen Edmonton Oilersin. Lupaavan alkukauden pelannut lahjakkuus vei Rangersin 1–0-johtoon taidokkaalla veivauksellaan. Madison Square Gardenin kotiyleisö palkitsi lyhyessä ajassa fanien suosikiksi nousseen Kakon suorituksen osoittamalla suosiota seisaaltaan.

Historiallinen maali oli kuitenkin laiha lohtu, sillä Oilers jätti kotijoukkueen nuolemaan näppejään voittamalla ottelun 4–1. Vierailijoiden tähtenä loisti jälleen Leon Draisaitl merkkauttamalla tehot 2+1. Kaksi pistettä kerännyt Connor McDavid nousi puolestaan liigan pistepörssin kärkeen.

Lafferty Penguinsin vastuunkantajana

Tulokaspelaaja oli vahvassa roolissa myös Pittsburgh Penguinsin ja Minnesota Wildin välisessä ottelussa. Penguins näytti vieraskentällä, ettei sillä ollut mitään syytä ikävöidä Jevgeni Malkinin ja Nick Bjugstadin perään. Erityisen hyvällä pelipäällä oli tähän asti kiikaritehoilla luistellut tulokas Sam Lafferty, josta tuli yksi ottelun hahmoista kolmen tehopisteen ja kokonaisuudessaan vahvan peliesityksen myötä.

Penguins oli selvästi päättänyt ottaa isänniltä luulot pois, ja 34. minuutin kohdalla lukemat olivat vierailijalle 5–1. Tällöin tuli Wild-vahti Devan Dubnykin mitta täyteen, ja maalille luisteli Alex Stalock. Kenties vaihto antoi kotijoukkueelle uutta virtaa, sillä kolmannessa erässä aktiivinen Wild nousi aivan Penguinsin kantaan Brad Huntin ja Luke Kuninin maaleilla. Loppuun asti kiri ei riittänyt, ja lopputulokseksi jäi 7–4 Laffertyn nostettua NHL-uransa avausmaalin tyhjiin.

Canadiens jälleen pirteällä pelituulella

Artturi Lehkonen sai tämän kauden osalta maalihanat auki tekemällä voittomaalin Montreal Canadiensin kukistaessa St. Louis Bluesin 6–3. Alkukauden kenties viihdyttävintä kiekkoa pelannut Canadiens tarjosi jälleen kelpo näytöksen hyökkäyspelin hienouksista ja osoitti samalla materiaalinsa laajuuden, mitä ratkaisijoihin tulee – jokaisella kuudella maalilla oli eri tekijä.

Aaltoilevassa ja näyttävässä ottelussa tilanteita syntyi tavan takaa, ja numerot olisivat voineet päättyä kumman tahansa hyväksi. Blues piti kenttää hallussaan, mutta Canadiens hyökkäsi hanakammin ja tuloksekkaammin.

Kolmannessa erässä Blues ei enää jaksanut pysyä isäntien vauhdissa eikä toipunut enää Lehkosen ja kierroksen tehomiehiin lukeutuneen Brendan Gallagherin (2+1) maalien jälkeen. Canadiensin hyökkäysinnosta kertoo se, että vaikka Jordan Binnington päästi viisi maalia, hän myös torjui 31 kertaa.

Suomalaisvahdit muurinrakentajina

Tuukka Rask torjui vakaalla otteella kaiken Boston Bruinsin kaataessa kotonaan New Jersey Devilsin 3–0. Bruinsilla oli ottelu alusta asti kontrollissaan, vaikka Devils pääsikin laukomaan 31 kertaa kohti. Todella vaaralliset tekopaikat olivat kuitenkin kortilla. Bruinsin kokenut osasto Brad Marchandin ja Patrice Bergeronin johdolla teki tarvittavan työn hyökkäyspäässä.

Joonas Korpisalo oli mies paikallaan Columbus Blue Jacketsin hakiessa arvokkaan vierasvoiton Carolina Hurricanesista. Blue Jacketsin 3–2-voittoon päättyneessä ottelussa Korpisalolle merkittiin 30 torjuntaa. Tappio oli Hurricanesille kauden ensimmäinen.

Colorado Avalanche ja Arizona Coyotes saivat toisistaan selvää vasta kolmannen erän puolivälissä. Nazem Kadri ja Tyson Jost veivät ensin Avalanchen kahden maalin karkumatkalle, josta Coyotes raivasi tiensä tasoihin neljä minuuttia ennen varsinaisen peliajan loppua.

Kummankin joukkueen maalivahdit, Avalanchen Pavel Francouz (33 torjuntaa) ja Coyotesin Antti Raanta (29), pelasivat erinomaisesti. Tahtojen taistelu päättyi vasta jatkoajalla, kun André Burakovsky pääsi täysin vapaasti ajamaan maalin eteen ja nostamaan tiukalla rannelaukauksella voitto-osuman.

Venäläiset Islandersin ja Senatorsin sankareina

Semjon Varlamov oli New York Islandersille voiton takuumies ottamalla kiinni 35 laukausta ynnä kaikki Florida Panthersin yritykset voittomaalikilpailussa. Islanders ei ollut ottelussa parhaimmillaan, vaan se päästi Panthersin painostamaan alueellaan koko ottelun ajan. Voidaan hyvällä syyllä todeta Varlamovin pelanneen kahden sarjapisteen arvoisen ottelun.

Ottawa Senatorsin tuore hankinta, maanantaina joukkueessa debytoinut Vladislav Namestnikov johdatti uuden työnantajansa kauden avausvoittoon. Venäläinen oli osallisena kolmessa Senatorsin neljästä maalista, merkkauttamalla tehot 2+1. Tarjoilu Jean-Gabriel Pageaun 2–1-johtomaaliin aivan toisen erän lopulla oli otollinen osoitus Namestnikovin taidoista. Sopivasti juuri Namestnikov sai tehdä ottelun voittomaalin Connor Brownin annettua erinomaisen syötön avopaikkaan.

Kingsillä voitokas kotiinpaluu

Monella paikkakunnalla oli maalinteko haasteellista, mutta ei Los Angelesissa, jossa Kings osoitti toipuneensa torstain katastrofaalisesta Canucks-ottelusta. Nashville Predatorsin Mikael Granlund tosin aloitti maalikarkelot pienestä kulmasta tiukalla nostollaan yläkulmaan – sitten asettui Kings kuskin paikalle.

Kahden erän jälkeen peli oli jo 4–1, mutta erikoisessa kolmannessa erässä Predators taisteli itsensä tasoihin. Vancouverissa Kings oli murentunut takaiskuista, mutta tällä kertaa se ei hätkähtänyt. Dramaattisen viimeisen minuutin aikana Kings latoi kolme maalia puoleen minuuttiin ja peri ansaitun 7–4-voiton. Dustin Brown urakoi kaukalossa kolmen pisteen edestä (1+2), mutta Kings-miehistössä oli ottelussa laajalti onnistujia.