NHL-aamuraportti: Mestaruusviiri nostettiin Saint Louisissa – Nate Schmidtin loukkaantuminen varjosti Golden Knightsin voittoa

NHL / Aamuraportti
Mestaruusviirin nousemista kattoon ehdittiin Blues-fanien keskuudessa odottaa 52 vuotta.
St. Louis Blues juhli vielä kerran Stanley Cup - voittoaan. Nate Schmidt koki puolestaan kovia. Jatkoaika kokosi yhteen kierroksen onnistumiset, alisuorittamiset sekä joukkueiden suurimmat sankarit.

Saint Louisissa juhlittiin vielä kerran mestaruutta

St. Louis Bluesin ja Washington Capitalsin kohtaaminen käynnistyi juhlallisuuksilla. Perinteisen kotijoukkueen esittelyn lopuksi kapteeni Alex Pietrangelo saapui jäälle Stanley Cupin kanssa ja nosti jääkiekkoilun himotuimman palkinnon käsivarsilleen Glorian soidessa taustalla. Tämän jälkeen Bluesin miehistö kokoontui yhteen seuraamaan, kun ensimmäinen mestaruusviiri nostettiin Enterprise Centerin kattoon.

Itse ottelun ratkaisua jouduttiin hakemaan jatkoajalta asti. Capitalsin Jakub Vranan terävä rannelaukaus yllätti Jordan Binningtonin, ja lisäpiste lähti vieraiden matkaan. Capitals nousi voittoon kahden maaliin takaa-ajoasemasta.

Nate Schmidt loukkaantui

Vegasissa Golden Knightsin kotiyleisöä hemmoteltiin kahdella nopealla maalilla San Jose Sharksia vastaan. Ilo muuttui kuitenkin nopeasti huoleksi, kun kotijoukkueen avainpuolustajiin kuuluva Nate Schmidt talutettiin kentältä pois. Sharksin Logan Couturen polvi kolahti harhautustilanteessa Schmidtin polveen, ja Golden Knightsin puolustaja lyyhistyi välittömästi tuskissaan jäähän. Myös ottelun kolmannessa erässä nähtiin ikävä yhteentörmäys keskialueella, kun Sharksin Kevin Labanc poistui pukukopin puolelle törmättyään Tomas Nosekin kanssa. Nosek tuli tilanteeseen maila ylhäällä ja lähti kahden minuutin istunnolle.

Ottelun voittajasta ei ollut oikeastaan missään vaiheessa epäselvyyttä ja Golden Knights oli parempi lukemin 4–1. Kotijoukkueen voitonjuhlia varjosti kuitenkin epätietoisuus Nate Schmidtin vamman vakavuudesta. Sharksille jäi ottelusta paljon parannettavaa erityisesti puolustussuuntaan.

Kauden avausmaali Brady Tkachukille

NHL-kauden 2019–20 ensimmäistä osumaa ei tarvinnut kauaa odottaa. Toronto Maple Leafsin ja Ottawa Senatorsin välinen kamppailu käynnisti uuden kauden ja avausmaali näki päivänvalon heti ensimmäisessä vaihdossa. Maple Leafsin Kasperi Kapanen tarjoili laidassa poikittaista jäähyn edestä, ja siirretyn rangaistuksen aikana Brady Tkachuk pääsi liruttamaan kiekon ohi tanskalaisvahti Frederik Andersenin. Ottelu oli ehtinyt tässä vaiheessa vanheta vain 25 sekuntia.

Vajaan kuuden minuutin vauhtiajot Torontossa

Yön kierroksen hengästyttävimmät minuutit saatiin samasta Maple Leafsin ja Senatorsin ottelusta. Toiseen erään tultiin molemmista kopeista ulos kaasu pohjassa. Frederik Gauthier onnistui istualtaan maalin edestä tasoittamaan pelin tilanteeksi 1–1 ajassa 22.20. Tämän jälkeen jokainen hyökkäys tuntui päättyvän maaliin ja seuraavaan viiteen minuuttiin ja 42 sekuntiin tehtiin yhteensä neljä maalia. Mukaan mahtui myös Maple Leafsistä Senatorsiin täksi kaudeksi vaihtaneen konkaripuolustajan Ron Haiseyn upea laukaus vasempaan ylänurkkaan, mutta tämä osuma pyyhittiin tuloskortilta onnistuneen valmentajan haaston myötä. Tehohetken päätteeksi numerot olivat Maple Leafsille 3–2.

Mihejev, Sabourin ja Glass osuivat debyyteissään

Ensimmäiset pelit tuovat aina mukanaan ikimuistoisia uran avausmaaleja. Ottawa Senatorsin Scott Sabourinille 2–2-tasoitus Maple Leafsiä vastaan oli tällainen. Filip Chlaplik havaitsi Maple Leafsin puolustukselta unohtuneen Sabourinin, ja 27-vuotias kanadalainen kiitti tarjoilusta. Ottelu oli pitkään OHL:ssä ja AHL:ssä pelanneelle Sabourinille uran ensimmäinen tarunhohtoisessa.

Myös kotijoukkue Maple Leafsin riveistä löytyi pelaaja, joka onnistui ensimmäisessä NHL-pelissään maalinteossa. Kesällä KHL:stä Avangard Omskin joukkueesta Torontoon matkannut Ilja Mihejev vastasi kotijoukkueen viidennestä maalista.

Vegas Golden Knightsin Cody Glass jatkoi puolestaan takatolpalta Max Paciorettyn namupassin Sharksin verkkoon toisen erän aluksi ja vei joukkueensa samalla kahden maalin johtoon. Winnipegistä lähtöisin oleva Glass on Golden Knightsin 6. kierroksen varaus kesältä 2017.

Mike Smith torjui voiton Oilersille

Kesällä Calgary Flamesin nutun verivihollisen Edmonton Oilersin väreihin vaihtanut maalivahti Mike Smith torjui heti voiton uudelle työnantajalleen. Ottelu oli Smithille kaikkea muuta kuin helppo, sillä Vancouver Canuks sai luotua paljon ohjureita maalin edestä. Torjuntoja Smithille kertyi 3–2 voittoon päättyneessä kamppailussa 31 kappaletta.

Joukkueet erotti toisistaan lopulta vähemmän yllättäen Connor McDavid. Oilers-kippari oli pimennossa läpi pelin, kunnes nousi ratkaisijaksi reilut viisi minuuttia ennen päätöstä. Kiekko pelattiin nopeasti riiston jälkeen McDavidille, joka eteni Canucks-puolustuksen keskeltä maalintekoon. Leon Draisaitl oli mukana kaikissa Oilersin maaleissa kirjauttaen tehot 1+2.