St. Louis Bluesille historian ensimmäinen finaalivoitto − Gunnarsson jatkoeräsankarina

NHL / Aamuraportti
Tässä taisteleva Carl Gunnarsson nousi Bluesin sankariksi.
Kuva © Getty Images
Neljästoista yritys toi St. Louis Bluesille sen historian ensimmäisen voiton Stanley Cup -finaaleissa, kun Boston Bruins kaatui ottelusarjan toisessa ottelussa jatkoerässä maalein 3−2. Voittomaalin iski ruotsalaispuolustaja Carl Gunnarsson.

Lyhyt jatkoerä oli kokonaisuudessaan vierasjoukkueen hallintaa, ja Boston Bruinsilla oli vaikeuksia saada kiekkoa ulos puolustusalueeltaan. Juuri ennen ratkaisumaalia Alexander Steen kampattiin, ja tulossa olleen rangaistuksen myötä St. Louis Blues pääsi pelaamaan kuudella kenttäpelaajalla. Rangaistusta ei tarvinnut laittaa käytäntöön, sillä Carl Gunnarsson laukoi siniviivalta poikittaissyötöstä ratkaisumaalin.

Blues oli selvinnyt Stanley Cup -finaaleihin seurahistorian kolmena ensimmäisenä kautena, mutta joka kerta joukkue oli kärsinyt tappion suoraan neljässä ottelussa. Kun Bruins voitti myös tämänvuotisen ottelusarjan avauksen, oli Bluesilla alla jo 13 finaalitappioita. Vasta nyt irtosi ensimmäinen voitto, ja sarja jatkuu St. Louisissa sunnuntain vastaisena yönä Suomen aikaa.

Avauserä maalijuhlaa

Ottelun varsinaisen peliajan kaikki maalit nähtiin avauserässä. St. Louis Bluesin Sammy Blais sai neljän minuutin pelin jälkeen rangaistuksen törmättyään Tuukka Raskiin. Bruins ei tarvinnut minuuttiakaan ylivoiman hyödyntämiseen.

Maali tuli suorasta hyökkäyksestä, kun David Pastrnak syötti toiseen aaltooon Charlie Coylelle, jonka laukaus ohitti helpohkosti Jordan Binningtonin.

Blues tuli tasoihin jo ennen erän puoliväliä, kun pitkän pyörityksen jälkeen Robert Bortuzzon laukaus kimposi Matt Grzelcykistä sisään. Ilo jäi lyhytaikaiseksi, sillä seuraavassa vaihdossa Bruins kuittasi. David Perronin huonon purun jälkeen Sean Kuraly löysi maalin edestä Joakim Nordströmin, joka lirutti Binningtonin jalkojen välistä kotijoukkueen toisen osuman.

Ensimmäisen erän maalitalkoot eivät jääneet tähän, kun Blues iski nopeasta vastahyökkäyksestä tasoituksen. Jaden Schwartzin ja Vladimir Tarasenkon yhteispeli toi tulosta, vaikka puolustaja Zdeno Chara näyttikin jo pelastavan tilanteen.

Pari minuuttia ennen loppua Oscar Sundqvist taklasi huonossa asennossa ollutta Grzelcykiä. Ruotsalaiselle tuomittiin kakkonen laitataklauksesta. Bruins-puolustaja ei pystynyt enää palaamaan peliin.

Blues kärsi myös kovan takaiskun, kun Tarasenko loukkaantui heti toisen erän alussa. Siitä huolimatta erä alkoi vahvasti Bluesin hallinnalla, osin ylivoimastakin johtuen, mutta maaleja ei kumpaankaan päähän nähty erän alkupuoliskolla. Tarasenko palasi lopulta peliin erän puolivälissä.

Erän lopulla Blues sai ison tilaisuuden, kun Connor Cliftonin maila osui Tyler Bozakia kasvoihin, ja puolustaja sai 2+2-minuuttisen. Ylivoima kariutui, kun Schwartz ajoi Raskin päälle, ja peliä jatkettiin tasavajaalla.

Blues kääntää pelin itselleen

Kolmas erä alkoi edellisten tapaan vauhdikkaana, mutta hyvät maalintekotilaisuudet olivat harvassa. Rask joutui torjumaan yhden Brayden Schennin yrityksen Blues-hyökkääjän ollessa vapaana, mutta kuitenkin maalintekosektorin ulkopuolella.

Erityisesti erän puolivälissä Blues oli hallitsevampi osapuoli, mutta maalia se ei saanut aikaiseksi. Schennin rangaistus antoi hetkeksi Bruinsille mahdollisuuden ottaa ote, mutta sitä ei tapahtunut. Tämän jälkeiset minuutit tarjosivat tilanteita kentän molemmissa päissä. Lähimmäksi pääsi Bluesin Gunnarsson, joka vielä sillä kerralla laukoi tolppaan. Kun kumpikaan joukkue ei päätöserässäkään onnistunut maalinteossa, edessä oli ensimmäinen finaalien jatkoaika sitten vuoden 2016, jolloin Joonas Donskoi oli ratkaissun Sharksin ja Penguinsin välisen kolmannen finaalin.

Gunnarsson nousi lopulta jatkoeräsankariksi, ja kyseessä oli ruotsalaisen ensimmäinen maali NHL:n pudotuspeleissä, joten häntä voi pitää yllättävänä ratkaisijana. Vain kaksi kertaa aiemmin pelaaja oli tehnyt ensimmäisen pudotuspelimaalinsa finaalin jatkoerässä: Cy Wentworth onnistui tempussa vuonna 1931 ja Brian Skrudland vuonna 1986.

» Lähetä palautetta toimitukselle