NHL-kierroksen topit ja flopit: Blue Jackets lähetti runkosarjan hallitsijan Lightningin laulukuoroon – Crosbyn johtama Penguins myös tylysti lomille

NHL / Aamuraportti
Blue Jackets voitti historiansa ensimmäisen pudotuspelisarjan.
Columbus Blue Jackets sinetöi jättiyllätyksensä ja lähetti Tampa Bay Lightningin kesälomille. Myös Sidney Crosbyn ja Jevgeni Malkinin kausi sai tylyn lopun New York Islandersin käsittelyssä. Jatkoaika kokosi yhteen kierroksen onnistumiset, alisuorittamiset sekä joukkueiden suurimmat sankarit.

Topit

Columbus Blue Jackets sinetöi jättiyllätyksensä

Columbus Blue Jacketsilla oli sen kotiareenalla ensimmäistä kertaa ottelusarja katkolla ylivoimaista ennakkosuosikkia Tampa Bay Lightningia vastaan.

Komeetan lailla suoraan KalPan paidasta NHL:ään hypännyt Alexandre Texier iski ottelun avausmaalin reilun kahden minuutin pelin jälkeen terävällä rannevedolla. Seuraavaan maalin ehti kulua aikaa vain 1.22, kun Pierre-Luc Dubois napautti kiekon verkkoon maalin kulmalta. Steven Stamkos kuitenkin kavensi vielä komealla yksilösuorituksella.

Toisessa erässä maaleja mätettiin urakalla, ja viimeiselle erätauolle lähdettiin kotijoukkueen 4–3-johtolukemissa. Päätöserässä Lightning painoi kovaa päälle, mutta uskomattoman upean sarjan pelannut Sergei Bobrovski piti Blue Jacketsia pystyssä. Loppulukemat pääsivät repsahtamaan 7–3:een, sillä Blue Jackets iski viimeisen kahden minuutin aikana kiekon peräti kolme kertaa tyhjiin.

Blue Jackets karisti pudotuspelipeikon harteiltaan

Blue Jacketsista tuli ensimmäinen joukkue NHL:n historiassa, joka voitti runkosarjan voittajan suoraan 4–0 avauskierroksella. Lisäksi vain kolme kertaa aiemmin runkosarjan voittaja on hävinnyt pudotuspelisarjan neljässä ottelussa.

Blue Jackets puolestaan onnistui välttämään viime vuoden virheensä, jolloin se menetti 2–0-johtonsa Washington Capitalsia vastaan. 18 kautta NHL:ssä pelanneelle seuralle pudotuspelisarjan voitto oli sen historian ensimmäinen.

Myös Islanders marssi jatkoon tylyllä tavalla

New York Islanders vastasi yön toisesta suuryllätyksestä, sillä upeasti pelannut Barry Trotzin ryhmä lähetti ennakkosuosikkina pidetyn Pittsburgh Penguinsin kesälomalle niin ikään suoraan neljässä ottelussa.

Penguins sai otteluun salama-alun, kun Jake Guentzel laukoi avausmaalin vain 35 sekunnin jälkeen. Kovaan vireeseen pudotuspeleissä äitynyt Jordan Eberle tasoitti vain hetkeä myöhemmin, ja Brock Nelson iski vieraat johtoon erän lopulla.

Nelsonin osuma jäi lopulta sarjan ratkaisseeksi osumaksi, sillä Penguins ei enää pystynyt ohittamaan vakuuttavasti 33 kertaa torjunutta Robin Lehneriä. Sinetin pingviinilauman kaudelle iski tyhjiin Josh Bailey Valtteri Filppulan syötöstä. Islandersille 4–0-voitto pudotuspeleissä oli ensimmäinen sitten vuoden 1983 finaalisarjan.

Toivonkipinä roihahti Winnipegissä

Winnipeg Jets otti äärimmäisen tärkeän voiton neljännessä ottelussa St. Louis Bluesia vastaan. Tämän myötä kaikki sarjan ottelut ovat tähän mennessä päättyneet vierasvoittoihin.

Jetsin sankariksi nousi Kyle Connor, joka iski 2–1-voittomaalin jatkoajalla kuuden minuutin jälkeen. Aiemmissa peleissä heikosti esiintynyt Jetsin ykkösketju suoritti ryhtiliikkeen, sillä vieraiden molemmat maalit olivat tämän ketjun käsialaa. Tasoituksen iskenyt Mark Scheifele alusti myös Connorin voittomaalin.

Patrik Laine jäi ensimmäistä kertaa ilman maalia tämän kevään pudotuspeleissä yli 20 minuutin peliajasta huolimatta. Sarja jatkuu 2–2-tilanteesta Winnipegissä torstain ja perjantain välisenä yönä.

Flopit

Lightningin tähtipelaajat vaipuivat horrokseen juuri tärkeimmällä hetkellä

Jotain Lightningin avainpelaajien suoritustasosta pudotuspeleissä kertoo se, että puolustaja Erik Cernak oli joukkueen tehokkain pelaaja kolmella tehopisteellä. Nikita KutšerovSteven Stamkos ja Brayden Point saivat sarjan ensimmäiset onnistumisensa vasta kauden viimeiseksi jääneessä pelissä, mikä tuskin lohduttaa yhtään ketään.

Maalivahti Andrei Vasilevskin torjuntaprosentti jäi toista ottelua lukuun ottamatta joka kerta alle 85:n, mikä kertoo armottomasta tason laskusta lähes varmuudella tämän kauden Vezina Trophyn voittavan vahdin kohdalla.

Tehottomuus ja surkea Martin Jones koitumassa Sharksin kohtaloksi

San Jose Sharksin suurten odotusten kausi on enää yhden tappion päässä loppumisestaan. Hailauma on jäänyt pahasti Vegas Golden Knightsin jalkoihin, mistä nähtiin taas uusi todiste sarjan neljännessä ottelussa.

Avauserän hallinnasta huolimatta Sharks oli tehoton, ja Golden Knights rankaisi kahdesti Max Paciorettyn terävällä vedolla sekä Shea Theodoren soolomaalilla. Pahasti epäonnistunut Sharks-vahti Martin Jones vaihdettiin Aaron Delliin erätauon jälkeen, mutta isännät karkasivat kolmen maalin johtoon Paciorettyn illan toisella.

Kotijoukkueen ykkösketjusta on muodostunut Sharksille todellinen painajainen, sillä ketjun toinen laitahyökkääjä Mark Stone saalisti kaksi syöttöpistettä ottelussa. Lopulta 5–0 päättyneen ottelun jälkeen Sharks on tiukan paikan edessä, sillä sen pitää ottaa nyt kolme voittoa putkeen, mikäli se mielii jatkaa kauttaan pidemälle.