NHL-yö: Sidney Crosby teki seurahistoriaa, Sharks päätti Ducksin pudotuspelikevään

NHL / Aamuraportti
Sidney Crosby on nyt Penguinsin kaikkien aikojen tehokkain pistenikkari pudotuspeleissä.
Sidney Crosby teki seurahistoriaa ja johdatti joukkonsa kolmanteen voittoon ottelusarjassa Flyersia vastaan. Niin ikään Nashville Predators ja Tampa Bay Lightning punnersivat sarjansa katkolle. San Jose Sharks lähetti Anaheim Ducksin kesälomalle napattuaan neljännen perättäisen voittonsa.

Philadelphia Flyers - Pittsburgh Penguins 0−5 (voitot 1−3)

Philadelphia Flyersin naurunaiheet olivat vähissä joukkueen jäätyä ottelusarjassa toistamiseen maaleitta. Penguins sen sijaan pöllytti maaliverkkoa viidesti ja asetti sarjan katkolle nyt, kun pelit palaavat jälleen Pittsburghiin.

Flyersin rankaisijoina kunnostautuivat erityisesti tehot 1+1 iskeneet Jevgeni Malkin, Phil Kessel ja Sidney Crosby, joka kahden tehopisteen iltansa myötä nousi Penguinsin seuratilaston ykköstilalle tehdyissä pudotuspelipisteissä.

152 pudotuspeliottelua urallaan pelanneella Crosbylla on nyt kasassa 173 (62+111) pudotuspelipistettä, jotka siivittävät hänet ohi 107 pudotuspeliottelua pelanneen seuraikoni Mario Lemieux'n.

Myös 0−3-maalista vastannut Kris Letang on nyt vähällä tehdä seurahistoriaa. Pitkäaikaisen Penguins-puolustajan osuma merkitsi hänen 72. (19+53) pudotuspelipistettään, jolla saldolla hän sivuaa Larry Murphyn seuraennätystä puolustajien tekemissä pudotuspelipisteissä.

Letangin maali syntyi terävällä rannelaukauksella, joka tosin ohjautui Flyers-puolustaja Andrew MacDonaldin mailasta maalin ylänurkkaan.

Epäonninen osuma oli viimeinen niitti kolme maalia 17 laukauksesta päästäneelle Flyers-vahti Brian Elliotille, ja torjuntavastuu siirtyi alavartalovammasta vastikään toipuneelle Michal Neuvirthille ottelun puolivälin tietämillä. Sateentekijäksi ei tšekkimaalivahdistakaan ollut, sillä hänkin joutui antautumaan kaksi kertaa 13 laukauksen edessä.

Penguinsin maalilla Matt Murray koppasi nollapelinsä eteen 26 torjuntaa.

New Jersey Devils – Tampa Bay Lightning 1−3 (voitot 1−3)

Nikita Kutšerov iski kaksi maalia ja syötti yhden, kun Tampa Bay Lightning nappasi kolmannen kiinnityksensä jatkopaikkaan lukemin 1–3. Aluksi hän tarjoili syötön J.T. Millerin 1−1-tasoitukseen ensimmäisen erän puolivälin jälkeen ja iski 1−2-johtomaalin nelisen minuuttia myöhemmin.

Devils-puolustus hukkasi maalin edustalla pyörineen pelivälineen, jonka Kutšerov nappasi itselleen ja lähetti nopean rannelaukauksen etuyläkulmaan ohi 34 kertaa ottelussa torjuneen Cory Schneiderin. Loppulukemat Kutšerov viimeisteli tyhjään verkkoon.

Venäläistaituri keräsi ottelussa myös kyseenalaista huomiota telomalla Devils-puolustaja Sami Vatasen keskeytyskuntoon. Kovalla vauhdilla tilanteeseen luistellut Kutšerov taklasi Vatasta kuolleesta kulmasta ensimmäisen erän loppuhetkillä, ja taklaus näytti osuvan Vatasta päähän. Vatanen ei palannut taklauksen jälkeen enää otteluun.

Tilanteesta ei tuomittu Kutšeroville rangaistusta, mutta on hyvin mahdollista, että kyseenalainen temppu poikii Kutšeroville vielä pelikieltoa, sillä Los Angeles Kingsin Drew Doughtylle tuomittiin ottelun mittainen pelikielto hyvin samankaltaisesta taklauksesta aiemmin pudotuspeleissä.

Lightningin sankareihin voidaan lukea myös Andrei Vasilevski, joka saalisti ottelussa 27 torjuntaa, joiden muassa hän pysäytti peräti kolme Devilsin läpiajoa.

Devilsin ainokaisesta vastasi Kyle Palmieri ottelun kahdeksannella minuutilla Devilsin päästyä pyörittämään kahden miehen ylivoimaa.

Colorado Avalanche – Nashville Predators 2−3 (voitot 1−3)

Filip Forsberg jatkoi näyttävien maaliensa sarjaa −tällä kertaa Avalanche-puolustaja Duncan Siemensin kustannuksella. Ottelun avausmaalin iskenyt Forsberg puski väkevästi Siemensin ohi, minkä jälkeen hän harhautti vielä maalivahti Jonathan Bernierin ennen kiekon siirtämistä tyhjyyttään ammottavaan verkkoon.

Forsberg esiintyi muutoinkin edukseen ja saalisti kokonaisuudessaan tehot 1+1.

Predatorsin Craig Smith puolestaan paikkasi ottamansa rangaistuksen ansiokkaalla tavalla ottelun puolivälissä. Austin Watson katkaisi Avalanchen poikkisyötön alivoiman loppuhetkillä, ja kiekko kimposi keskialueelle, jossa juuri jäähyaitiosta päässyt Smith nappasi pelivälineen itselleen. Tilanteen päätteeksi Smith laukoi lukemat 0−3 takayläkulmaan.

Kolmanteen erään maalivahdin Bernieristä Andrew Hammondiin vaihtanut Avalanche kehitti vielä oivallisen kirin, kun ensiksi Gabriel Landeskog kavensi lukemiksi 1−3 kahden miehen ylivoimalla. Näyttävän syöttöpelin seurauksena syntyneen maalipaikan edessä Pekka Rinne oli täysin voimaton.

Viitisen minuuttia myöhemmin Alexander Kerfoot toi kotijoukkueen vielä maalin päähän, mutta Avalanchen rynnistys ei kantanut aivan maaliin saakka.

Rinne torjui ottelussa kaikkiaan 31 laukausta, ja hänen torjuntaprosentikseen merkittiin 93,9.

San Jose Sharks – Anaheim Ducks 2−1 (voitot 4−0)

San Jose Sharks päätti Anaheim Ducksin pudotuspelitaipaleen tyylipuhtaasti suoraan neljässä ottelussa, kun neljäskin ottelu päättyi Sharksin voittoon − tällä kertaa lukemin 2−1.

Marcus Sörensen jatkoi vahvaa pudotuspelikevättään iskemällä ottelusarjan ja uransa kolmannen osumansa ensimmäisessä erässä. Ottelun ratkaisi Sharksin eduksi lopulta Tomas Hertl, jonka luistimesta Marc-Édouard Vlasicin viivalaukaus painui ohi Ducks-vahti John Gibsonin kolmannen erän puolivälissä.

Ducksin tasoitusmaalista puolestaan vastasi maalin kulmalle parkkeerannut Andrew Cogliano, joka survoi Ryan Keslerin lähettämän kiekon ohi Sharks-maalivahti Martin Jonesin Joonas Donskoin katsellessa tapahtumaa lähietäisyydeltä.

Ducks heilutti maaliverkkoa ottelussa yhteensä kolme kertaa, mutta toisen erän lopulla syntyneen tasoitusosuman katsottiin syntyneen vasta summerin soimisen jälkeen. Niin ikään Rickard Rakellin tasoitusmaali kolmannen erän alussa kumottiin valmentajan haaston jälkeen, sillä tilannetta edelsi paitsio.

Historiansa toista kertaa pudotuspeliottelusarjan puhtaasti 4−0 voittanut Sharks kohtaa seuraavalla pudotuspelikierroksella niin ikään tyylipuhtaasti ottelusarjansa voittaneen Vegas Golden Knightsin.

Juttua muokattu 19.4.2018 klo 10.53: Korjattu Jevgeni Malkinin ja Marcus Sörensenin nimien kirjoitusasut.