Topit ja flopit: Chris Kunitz laukoi Penguinsin Stanley Cup -finaaliin

NHL / Aamuraportti
Chris Kunitz nousi seitsemännen ottelun suureksi sankariksi.
Pittsburgh Penguinsin ja Ottawa Senatorsin välinen tiukka seitsemäs ottelu sai arvoisensa päätöksen, kun ratkaisija saatiin selville vasta toisessa jatkoerässä. Penguins eteni lopulta Stanley Cup -finaaliin tavoittelemaan toista peräkkäistä mestaruutta. Jatkoaika kokosi hienon ottelun tapahtumat onnistujien ja epäonnistujien muodossa.

Kamppailun avauserä tarjosi erittäin vauhdikasta kiekkoilua. Vaikka maalit jäivätkin puuttumaan, niin molempien joukkueiden tekemisestä huokui viimeisen vaihdon kaltainen tahto.

Ottelun tärkeys näkyi varsinkin ratkaisevissa maalintekoyrityksissä, joissa kiekot eivät lähteneet lavoista aivan terävimmällä mahdollisella tavalla.

Vierasjoukkue Senators pääsi erässä kokeilemaan ylivoimapeliä, mutta onnistumiset jäivät sillä saralla odottamaan itseään.

Kotijoukkue Penguinsin näkyvimpiä pelaajia oli kapteeni Sidney Crosby, joka pääsi pariin kertaan testaamaan vastustajan maalivahti Craig Andersonin virettä. Erä oli kaikkinensa hyvin tasainen, laukaukset Penguinsille 6-5.

Chris Kunitz avasi maalihanat

Toisessa erässä Chris Kunitzille siunaantui ottelun paras maalintekopaikka, kun Conor Sheary taisteli Senatorsin maalin takana kiekon itselleen pelaten sen maalin eteen täysin vapaaksi jätetylle Kunitzille. Anderson oli kuitenkin valppaana maalilla ja torjui kanadalaishyökkääjän lähiyrityksen.

Erää oli ehditty pelaamaan reilu puolet, kun Kunitz vihdoin onnistui. Sheary pelasi nopean vastahyökkäyksen päätteeksi kiekon maalin eteen, josta Kunitz napautti sen ohi Andersonin.

Kuitti tuli vierasjoukkueelta kuitenkin nopeasti. Kapteeni Erik Karlsson toi kiekon vauhdilla Penguinsin alueelle. Ruotsalaispuolustaja jatkoi sen Mark Stonelle, jonka terävä laukaus yllätti Matt Murrayn etukulmasta.

Penguins oli myös toisessa erässä niskan päällä, mutta Anderson piti huipputorjunnoillaan vierasjoukkueen pelissä mukana.

Senators osoitti sitkeytensä jälleen

Penguins lisäsi höyryä päätöserään. Se pystyi pitkillä hyökkäyksillään luomaan toinen toistaan hyviä maalipaikkoja.Parhaimmat niistä osuivat Bryan Rustille sekä Matt Cullenille.

Ottelua oli pelaamatta reilu kahdeksan minuuttia, kun puolustaja Dion Phaneuf syyllistyi estämisjäähyyn. Penguinsin tuhoisa ylivoima ei jättänyt tilaisuutta käyttämättä, vaan loukkaantumisista kehiin palanneen Justin Schultzin terävä rannelaukaus viivalta painui vastustamattomasti ohi jäätävän maskin taakse jääneen Andersonin.

Senators on läpi sarjan näyttänyt venymiskykyään, ja todisti sen jälleen tässäkin kamppailussa. Vahvan hyökkäyksen päätteeksi kiekko pelattiin viivalle, josta Karlsson lähetti painavan lyöntilaukauksen kohti maalia. Kiekko kilahti tolppaan, josta kimmonneena Ryan Dzingel löi sen ohi Murrayn.

Ottelun loppuhetkillä Jevgeni Malkinille osui vielä erinomainen maalipaikka, mutta Anderson onnistui venyttämään mailansa kiekon tielle. Varsinainen peliaika ei lopulta ratkaisua tuonut, joten edessä oli raastava jatkoerä.

Kunitz kruunasi iltansa

Jatkoerä oli pitkälti kotijoukkueen vyöryttämistä, eikä Senators päässyt kuin muutamaan kertaan työllistämään Murrayta.

Ratkaisijan viittaa yritettiin sovittaa moneen kertaan kiekon sivurautoihinkin saaneen Phil Kesselin harteille, mutta yhdysvaltalaishyökkääjälle se ei tuntunut vielä sopivan.

Paineistuksesta huolimatta Senators selvisi tilanteista pitkälti Andersonin paraatipelastuksien ansiosta.

Toisella jatkoerällä ratkaisija vihdoin löytyi. Crosby sai kiekon Senatorsin päädyssä, kääntyi ja löysi syötöllään takaa tulevan Kunitzin, jonka millintarkka laukaus painui etuyläkulmaan ohi hölmistyneen Andersonin.

Ottelun ykköstähdeksi valitulle Kunitzille kirjattiin kamppailussa tehot 2+1. Vieraiden puolelta Karlsson syötti joukkueensa molemmat maalit. Senatorsin maalilla Andersonille kertyi torjuntoja 39 kappaletta.

Sidney Crosby ja Erik Karlsson olivat setsemännen ottelun näkyvimpiä pelaajia.

Vaikka Ottawa Senatorsin kausi päättyikin pettymykseen, ansaitsee se jättimäiset hatunnostot suorituksestaan. Kapteeni Karlssonin johdolla urheasti taistelleen ryhmän ei ole syytä poistua näyttämöltä kypärät kallellaan.

Pittsburgh Penguins sen sijaan matkaa Stanley Cup -finaaliin, jossa se kohtaa Nashville Predatorsin maanantain ja tiistain välisenä yönä Suomen aikaa.