Topit ja flopit: Marc-Andre Fleury lähetti Capitalsin kesälomille

NHL / Aamuraportti
Marc-Andre Fleury sai kehut kapteeni Sidney Crosbylta.
Marc-Andre Fleuryn huima 29 torjunnan nollapeli siivitti joukkueensa voittoon ratkaisevassa seitsemännessä pelissä Washington Capitalsia vastaan. Penguins jatkaa itäisen konferenssin finaaleihin. Lännen puolella Edmonton Oilers taipui niin ikään seitsemännessä pelissä Anaheim Ducksille. Jatkoaika kokosi molempien pelien tapahtumat onnistujien ja epäonnistujien muodossa.

Capitals-Penguins 0-2 (Penguins jatkoon otteluvoitoin 3-4)

Ei ollut tänäkään vuonna Capitalsin vuoro. Kausi päättyi valtaisaan pettymykseen kotijäällä, kun Pittsburgh Penguins kokosi rivinsä ja oli joukkueista lopulta selvästi laadukkaampi.

Ottelun alku oli kotijoukkue Capitalsille erittäin lupaava. Se vyörytti vahvasti hyökkäyksiään Penguins-vahti Marc-Andre Fleuryn maalille, eikä vierailija päässyt juurikaan kiekkoon.

Molemmat joukkueet pääsivät kertaalleen kokeilemaan ylivoimapeliä, mutta maalivahdit molemmissa päissä olivat eleettömän varmoja. Jevgeni Malkinilla oli ennen Capitalsin ylivoimaa loistava maalintekopaikka, kun venäläishyökkääjä pääsi nokikkain Braden Holtbyn kanssa. Kanadalaisvahti veti kuitenkin tilanteessa pidemmän korren.

Vähitellen Penguins sai kamppailussa otetta, ja se voittikin lopulta niukasti laukaukset avauserässä 10-8.

Toinen erä eteni hyvin samanlaisella kaavalla kuin ensimmäinen. Capitals loi erän alussa vaarallisemmat paikat, mutta taululla pysyi sitkeästi 0−0-tulos. Hanat aukesivat kuitenkin erän puolivälissä, kun Ian Cole sai katkaistua Capitalsin päädyssä puolustaja Matt Niskasen avaussyötön. Kiekko ajautui Sidney Crosbyn ja Jake Guentzelin kautta hienosti maalin eteen liukuneelle Bryan Rustille, joka napautti sen suoraan syötöstä maalin kattoon ohi Holtbyn.

Capitals jatkoi sisuuntuneena yrittämistä, mutta vieraiden maalilla Fleury oli aivan ilmiömäinen. Laukaus toisensa perään jäi kokeneen kanadalaisvahdin suojiin. Toisen erän laukaukset kirjattiin selvästi kotijoukkueelle.

Päätöserässä molempien joukkueiden maalivahdit jatkoivat hienoja otteitaan. Erää oli pelattu reilu neljä minuuttia, kun vierasjoukkue Penguins iski. Capitals-puolustaja Kevin Shattenkirk ei saanut kiekkoa purettua omalta alueelta, vaan se päätyi Patric Hörnqvistille, jonka napakka rystyveto yllätti Holtbyn. Tilanteen antisankarina oli myös Capitals-kapteeni Aleksandr Ovetškin, jonka löysä laitapelaaminen kostautui pahemman kerran.

Loppuhetkillä Capitals haki kavennusosumaa ilman maalivahtia, mutta Fleury oli lopulta liian iso peikko isännille. Penguins idän konferenssifinaaleihin otteluvoitoin 4-3.

Ducks-Oilers 2-1 (Ducks jatkoon otteluvoitoin 4-3)

Oilersin ja Ducksin välinen hieno ottelusarja huipentui niin ikään seitsemässä pelissä.

Ottelun avauserää hallitsi vierasjoukkue Oilers, ja se siirtyikin onnekkaasti 1−0-johtoon pelikellon ehtiessä käydä kolme ja puoli minuuttia. Ducks-puolustaja Shea Theodore sohlasi kiekon kanssa maalin edustalla ja Oilersin kärkikarvaajana toiminut Drake Caggiula pääsi väliin runnoen Oilersin 1−0-johtoon maalivahti John Gibsonin nenän edestä.

Toiseen erään luisteli liukkaampi ja nälkäisempi Ducks. Oilersin maalilla torjunut Cam Talbot oli melkoisessa kiekkosateessa pelin pyöriessä pääosin edmontonilaisten päädyssä.

Yritys ja paineistus tuottivat lopulta tulosta, kun Ducksin kakkosketju sentteri Ryan Keslerin johdolla onnistui luomaan hyvän maalipaikan. Brandon Montourin laukoman viivavedon jälkitilanteesta Andrew Gogliano pääsi tuikkaamaan tasoitusosuman ohi Talbotin. Osuma oli Goglianon pudotuspelikevään ensimmäinen.

Ducks piti Oilersia otteessaan myös päätöserässä. Vahva kamppailupelaaminen ja liike purivat vierasjoukkueeseen, eikä Oilers päässyt paria yksittäistä tilannetta lukuunottamatta kunnon paikoille.

Kalifornialaiset siirtyivät lopulta 2−1-johtoon Nick Ritchien onnistuttua maalinteossa. Syötön Ritchien tekemään maaliin sai hienosti tilanteen alustanut suomalaispuolustaja Sami Vatanen.

Oilers sai lopussa paineen kotijoukkueen päätyyn, mutta tasoitusmaali jäi lopulta tekemättä. Näin ollen Ducks eteni lännen konferenssifinaaleihin, jossa se saa vastaansa Nashville Predatorsin.