Mielipide

Pelastakaa Crosby

NHL / Kolumni
Pittsburgh Penguinsin tappiollinen tilanne ottelusarjassa on nostanut syyttävät sormet niin haparoinutta maalivahtia kuin joukkueen kapteeniakin kohtaan. Pelaajat ansaitsevat paljon kritiikkiä otteistaan, mutta suurin vastuullinen löytyy tällä kertaa penkin takaa.

Pittsburgh Penguinsin ja Philadelphia Flyersin ottelusarja NHL:n pudotuspelien ensimmäisellä kierroksella on tarjonnut huikeaa kiekkoviihdettä koko rahan edestä. Pelin taktiset hienoudet ovat loistaneet poissaolollaan, ja ottelut ovat muistuttaneet ajoittain enemmän Nascar-kisaa kuin jääkiekkoa, mutta tylsäksi sarjaa ei ole voinut syyttää.

Raju kaahailu päästä päähän on saanut myös maalihanat auki. Verkot ovat olleet tötteröllä molemmissa päissä. Eniten imuroinnista on syytetty Marc-Andre Fleuryä, joka näyttää pyytäneen Andre Racicotia tuuraajakseen kevätkarkeloissa. Toisessa päässä Ilja Bryzgalov ei ole torjunut juuri sen kummemmin, mutta on onnistunut silti voittamaan jokaisen kolmesta startistaan.

Toista suurta syntipukkia haetaan Sidney Crosbystä, jonka huitomiset ja pikkusikailut turhautumisen keskellä on noteerattu normaaliakin rankemmalla kritiikillä.

''

Unohtakaa turpaanvetokisat, Crosbyn olisi nyrkkiensä sijaan pitänyt saada äänensä paremmin kuulumaan.

Pieni puolustuspuhe lienee kuitenkin paikallaan. Crosbyn otteet eivät miesten tai herrasmiesten maailmassa täytä jokaisen käyttäytymiskoodin mukaisia toimia, eikä Crosby ole itse vastannut teoistaan. Täytyy silti muistaa suurten taitopelaajien kuten Wayne Gretzkyn ennenkin nauttineen melkoista erityisasemaa koskemattomuuden suhteen.

Joukkuetoverit tulevat siis jatkossakin puolustamaan kapteeniaan – vaikkei hän tätä tekemisillään täysin ansaitsisi.

Toisekseen, suurempi huolenaihe kolmannen pelin perusteella ovat selkeät, loukkaantumisia aiheuttavat ylilyönnit. Ottelusarja alkoi karata niin joukkueiden kuin tuomarien käsistä. Koukkiminen ja tappeluista karkaaminen eivät jatkossakaan tee samanlaista haittaa kuin päähän kohdistuneet taklaukset, ja Arron Ashamin tapaiset pimentymiset.

Jos Crosby pitäisi saattaa jostain suurempaan vastuuseen, se olisi Penguins-joukkueen kurittomuus. Kapteenin tekemiset tarttuvat, ja kapteenin otteet vaikuttavat siihen, kuinka joukkue käyttäytyy. Unohtakaa turpaanvetokisat, Crosbyn olisi nyrkkiensä sijaan pitänyt saada äänensä paremmin kuulumaan.

Suurin vastuullinen tälle on kuitenkin päävalmentaja Dan Bylsma. Rakentavan ja älykkään maineessa elävän valmentajan paletti on tällä kertaa levinnyt pahemman kerran, eikä mitään näytä nyt olevan tehtävissä.

Vaikka pelaajilla on oma vastuunsa kannettavanaan, on valmentaja suurin tekijä taktisen ja kurittoman kriisin taustalla.

Flyers on rokottanut Penguinsia yksilövirheistä käsittämättömän suurella prosentilla. Kouhotus päästä päähän on kostautunut ylivoimalla, alivoimalla ja tasakentällisin.
Bylsman reagointi lumivyöryyn on ollut heikkoa. Pelitavan suhteen Penguins-pelissä ei ole nähty muutoksia, ei rauhoittavia säätöjä pelin saamiseksi haltuun. Se mikä on kostautunut avoimien ovien takia, on pyritty korjaamaan avoimilla ovilla – siis jatkamalla juuri samaan malliin.

Pahoissa vaikeuksissa ollut Fleury vaihdettiin kentältä vasta kolmannessa pelissä, vaikka syytä tähän olisi ollut jo aiemmin. Täytyy muistaa, että kentältä vaihto ei ole itsestään selvästi epäluottamuslause maalivahtia kohtaan – kyse on myös maalivahdin itsensä suojelemisesta, ja ennen kaikkea koko joukkueen herättämisestä.

Sama koskee kapteenia. Viltitys tässä vaiheessa kautta tuntuisi epäloogiselta, mutta edellä mainittu pelitavan säätäminen olisi auttanut myös vaikeuksissa olleita ykköstähtiä keräämään itsensä. Osoitus siitä, että mikäli se valmentajasta on kiinni, tästäkin tilanteesta selvitään. Nyt, mikäli Bylsmalla on ollut todellista pyrkimystä saada homma raiteilleen, ei se viesti ole ainakaan mennyt perille.

Kääntyykö Penguins-paatti? Mikään ei tällä hetkellä viittaa siihen näiden pudotuspelien osalta. Joukkueen kokonaisrakenteen suhteen organisaatiolla ei ole hätäpäivää, mutta on realismia, että lähitulevaisuudessa on mietittävä sitä, onko Bylsma enää sopiva jatkamaan mainion joukkueen johdossa.

Flyersin tilanne sen sijaan on huomattavasti parempi. Bryzgalov on näyttänyt joukkueensa takana enimmäkseen karmealta, mutta uskoa parempaan antaa mies kyseisen penkin takana. Vaikka Flyers on pelannut ottelusarjassa hyvin pitkälti Penguinsin kanssa samankaltaista, avointa 80-luvun rymistelyä, on Peter Lavioletten takataskussa fläppitaulu myös kypsempään ja tarkempaan kiekkoon. Tämä tulee auttamaan myös Bryzgalovia.

Samaan aikaan uskon, että vaikka Flyersin pelillisiä ja henkilökohtaisia eväitä on jäljellä lisääkin, tulee joukkueen noutaja viimeistään vielä kurinalaisempia Lännen joukkueita vastaan.

Siihen asti sopii kuitenkin toivoa, että tämän ja tulevien ottelusarjojen taso jatkuu viihteellisenä – ilman ylilyöntejä. Älä koske kaukosäätimeen.




Kirjoittaja on Jatkoajan NHL-toimituspäällikkö, joka aloittaa päätoimittajana 1.6. alkaen.

» Lähetä palautetta toimitukselle