Mielipide

Kuin tehty pudotuspeleihin

NHL / Kolumni
Laukaus viivasta. Maalivahti torjuu, mutta kiekko jää maalin eteen elämään. Yksi mies ehtii kiekkoon ennen muita. Tuuletus. Tällä kaudella yksi mies on iskenyt näitä maaleja runkosarjassa ehkä enemmän kuin kukaan muu.

Vanhan jääkiekkokliseen mukaan pudotuspelikamppailut ratkeavat räkämaaleihin. Kiekkotaruissa muistellaan sitä ratkaisevaa maalia joka pomppi jostain epäonnisen puolustajan luistimesta sisään. Entä muistatteko sen duunarilaiturin joka iski paluukiekosta vastustajan kesälomalle?

Runkosarjassa Philadelphia Flyersin Wayne Simmonds teki 28 maalia. Valmentaja Peter Lavioletten sanoin ne syntyivät vaikeimman kautta. Suurimman osan maaleistaan Simmonds iski toimistostaan, aivan vastustajan maalivahdin nenän edestä. Flyersin ylivoimalla kanadalaisella on todella iso rooli. Aina kaikkensa jäälle antava voimahyökkääjä pelaa Scott Hartnellin kanssa porrastetussa maskipelissä lähempänä maalia ja tulosta on syntynyt vakuuttavalla tavalla.

188-senttinen ja 82 kiloa painava hyökkääjä ei nykypäivän NHL:ssä ole mikään jättiläinen. 23-vuotias laituri ei perustakaan peliään pelkkään rymistelyyn ja fyysisyydellä dominoimiseen. Moderni voimahyökkääjä osaa ottaa iskuja vastaan ja on laitojen läheisyydessä todella liukas. Häntä on vaikea horjuttaa irti kiekosta, kun tuntuu, etteivät puolustajat saa edes kunnon kontaktia aikaiseksi. Tämä ominaisuus yhdistettynä hyvään tasapainoon tekevät Simmondsista sen mitä hän on.


Tätä miestä ei poisteta toimistolta helposti.
James Guillory

Voimalaituri on myös tottunut taistelemaan. Tummahipiäinen jääkiekkoilija on nykypäivänäkin auttamatta vähemmistössä valkoisten hallitsemassa lajissa. Kauden alla Detroitissa pelatussa harjoitusottelussa jäälle heitettiin jopa banaani miehen upottaessa rangaistuslaukauksen maaliin. Ontariosta kotoisin oleva Simmonds ei halunnut tehdä asiasta sen isompaa numeroa. Hän haluaa keskittyä jääkiekkoon.

Aina joukkueen etua ajattelevana pelaajana Simmonds joutui kaudella kovan paikan eteen. Voidaan vain kuvitella kuinka pahalta hänestä tuntui, kun hänen törmäyksensä Claude Giroux’n kanssa lähetti Flyersin tähtipelaajan sairastuvalle. Simmondsin helpotukseksi Giroux ei joutunut viettämään pitkää tovia poissa kaukalosta.

Äitinsä kauhuksi ilman visiiriä pelaavan nuorukaisen periksiantamatonta luonnetta kuvastaa ehkä parhaiten runkosarjan loppupuolella Ottawa Senatorsia vastaan tehty maali. Brayden Schennin laukaus muutti maalin edessä suuntaa maskimiehen naamasta ohi Craig Andersonin. Maskia oli luonnollisesti tekemässä Simmonds. Maalin jälkeen mies katosi kasvojaan pidellen pukokoppikäytävälle. Pukukopissa huoltaja ruuvasi miehen kypärään visiirin kiinni ja laituri palasi peliin. Erätauolla Simmonds antoi haastattelun verissä päin, aivan kuin mitään ei olisi tapahtunut. Vain maali muiden joukossa.

Ja vain alleviivatakseen sisukkuuttaan, mies pudotti seuraavassa ottelussa hanskat tulevan pudotuspelivastustajan kovanyrkkiä, Deryk Engellandia, vastaan, koska joukkueen etu sen vaati.

Nyt Flyers tarvitsee räkämaaleja entistä enemmän. Runkosarjan perusteella voisi kuvitella Simmondsin olevan pudotuspeleissä kuin kotonaan.

» Lähetä palautetta toimitukselle